У квітні до лікарів через укуси кліщів звернулося майже 40 волинян, серед них – 9 дітей

05 Травня 2020, 16:00
Фото ілюстративне 2892
Фото ілюстративне

За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів протягом квітня звернулось близько 40 осіб, в тому числі 9 дітей.

Про це повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.

У 65% осіб укуси відмічалися після перебування на території лісових масивів та парків, у 35% пов’язані з перебуванням на власному подвір’ї та присадибних ділянках.

Протягом останнього тижня відмічається збільшення кількості таких звернень — за медичною допомогою звернулось 9 осіб, в тому числі 2 дітей.

Захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт в області носить спорадичний характер. За останні 2 роки зареєстровано 7 випадків енцефаліту, з яких 2 — у 2019 році.

А характерним і важливим для поширення хвороби є укус кліща під час перебування захворілих осіб на території активно діючого природного осередку кліщового енцефаліту: на Волині це майже вся територія Ратнівського району, в меншій мірі території Камінь-Каширського та Ківерцівського районів.

Як виглядає кліщ?

Кліщі відносяться до павукоподібних і по вигляду нагадують маленьких павучків довжиною від 2 до 4 міліметрів.   Кліщі можуть нападати на людину у будь-який час дня і ночі і в будь-яку погоду.

Але, як правило, їх менше в суху жарку погоду і більше в прохолодну, похмуру. Найкращим місцем для їхнього життя підходять листяні і хвойні ліси, зарості чагарників, галявини і луки, густо порослі високою травою, береги річок і сонячні схили гір. 

У наш час, кліща можна зустріти не тільки в лісі, але й на своїй дачній ділянці, в міському парку або в сквері. У більшості випадків вони чекають свою жертву на землі або у високій траві. Коли людина проходить повз таку рослину, зачіпає її, кліщ переповзає на одяг.

Він міцно чіпляється за людину і шукає місце для укусу. Пошуки вдалого місця можуть зайняти більше 3 годин. Якщо за цей час, ви встигнете його виявити, то укусу, в якому таїться потенційна небезпека, можна уникнути. Під час укусу виділяється спеціальна знеболювальна речовина, тому ви навряд чи його відчуєте. Лише згодом, як правило, через кілька годин виникає відчуття болю або дискомфорт на місці укусу.

Кліщ може триматися на тілі людини або тварини до 12 діб. Дорослих кліщів, що присмокталися, найчастіше помічають через 2-3 дні: на місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, а сам кліщ збільшується у розмірах. Також кусають і можуть бути небезпечними навіть маленькі кліщі – майже прозорі німфи (статевонезріла стадія кліща).

Кліщі присмоктуються до людини не лише під час перебування на природі. Вони можуть потрапити на на ваше тіло й через деякий час, після відвідування зеленої зони, якщо залишились на одязі чи речах. Кліщі можуть потрапити до житла із букетами квітів, собаками або іншими тваринами.


 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024