Чому у Волинян і досі не працюють українські телеканали

27 Травня 2020, 12:00
Фото ілюстративне 2542
Фото ілюстративне

Після вимкнення аналогового телебачення значна частина населення Волині залишилася без доступу до українських каналів. Ще більше погіршило ситуацію кодування українських супутникових каналів.

Про це у відповіді на депутатський запит народної депутатки, членкині групи «За майбутнє» Ірини Констанкевич повідомляє Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення.

Єдиною можливість для перегляду рейтингових українських каналів залишилося ефірне цифрове телевізійне мовлення в стандарті DVB-T2, оператором якого є ТОВ «Зеонбуд».

Однак, з 2011 року «Зеонбуд» не займався питанням розбудови мережі.

В результаті кількість передавачів оператора недостатня для забезпечення покриття усієї території Волинської області.

За інформацією Концерну РРТ, лише на дев'ятому році експлуатації мережі ТОВ «Зеонбуд» на виконання рішень Міжвідомчої координаційної групи з питань упровадження цифрового телерадіомовлення заявило про наміри розшири покриття мультиплексу МХ-1 в 41 населеному пункті.

Однак, на Волині встановлювати додаткові передачі «Зеонбуд» не планує.

Тобто Маневицький, Ратнівський, частина Камінь-Каширського, Любомльського, Ківерцівського районів й далі залишатимуться без належного доступу до українських телеканалів.

Концерн РРТ зазначає, що неодноразово звертався до державних регуляторних органів з пропозицією розглянути можливість розбудови мережі багатопрограмного цифрового мовлення на базі Конценрну РРТ. Це дало б можливість забезпечити доступним телесигналом 95 % населення.

Врешті у грудні 2019 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення ухвалила рішення про створення загальнонаціональної цифрової багатоканальної мережі (МХ-7) у діапазоні частот 174-230 Мгц в стандарті DVD-T2, що передбачає покриття 158 населених пунктів. Оператором мережі визначили Концерн РРТ.

Для розбудови телекомунікаційний інфраструктури наразі необхідне державне фінансування — близько 300 мільйонів гривень. У разі виділення коштів Концерн РРТ зобов'язується упродовж року завершити необхідні роботи.

За умови позитивного вирішення питання потужні передавачі будуть встановлені у Горохові, Ковелі, Луцьку, Камінь-Каширському, Цумані, Любешові та Шацьку.

Додамо, що Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики, у складі якого працює Ірина Констанкевич, визнав роботу Національної ради з питань телебачення та радіомовлення незадовільною.


 

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024