«Зелений клас» у школі села Раків Ліс очікує щирих дитячих емоцій

01 Червня 2020, 17:33
5957

Як і десятки інших в усій області, створених лісівниками при школах, що тимчасово припинили свою роботу через карантинні обмеження. Попереду літо – а це зустрічам вихованців шкільних лісництв не завада, тому що жодні літні канікули не обходяться без завдань та природничих конкурсів.

Про це інформує пресслужба Волинського ОУЛМГ.

І це ні в якому разі не з примусу, а навпаки – діти самі виявляють ініціативу, зазначає Олександр Кузьмич, директор школи села Раків-Ліс Камінь-Каширського районну.

Села, де ліс відіграє визначальну роль для всіх – дорослих, юних та зовсім малих.

Олександр Кузьмич розповідає, що шкільне лісництво на базі їхньої школи створено у 2019 році – за сприяння та стараннями лісівників ДП «СЛАП Камінь-Каширськагроліс» і безпосередньо директора підприємства Олександра Грицая.

«Шкільне лісництво працює, набирає обертів. Основні наші завдання – підготувати молодь до справи практичного ведення лісового господарства. Сприяти професійному самовизначенню учнівської молоді. Це все є і працює в нашій школі на базі шкільного лісництва. Обов’язково сьогодні – фахова профорієнтація. Тим більше, за новим законом «Про повну загальну середню освіту» набувають додаткового значення ті опорні заклади, які мають шкільне лісництво. Адже тут приділяється значна увага профільній та допрофільній підготовці школярів. І це, вважаю, дуже правильно, тому що здобуття теоретичних знань має супроводжуватися власним практичним вибором у житті. І хто, як не школа, у цьому має допомагати – ми ж закладаємо підвалини», – зазначає Олександр Павлович.

Так практично навчаючись, вчителі з дітками проводять тут проектно-дослідницькі роботи, працюють у розсаднику, який є закріпленим за шкільним лісництвом.

«Маємо 0,5 гектарів площі, де росте і сосна, і ялівець, і берези та дуби.  Також є плодові дерева. Діти доглядають за ними, спостерігають, досліджують. Але найбільша робота в нас – праця над проектом «Вегетативне розмноження самшиту в домашніх умовах». І друга робота, над якою працювали учні 9-го класу: «Вегетативне розмноження туї західної в домашніх умовах». Минулого року наші роботи зайняли ІІ місце в обласному рейтингу. На сьогоднішній день ми чекаємо нових результатів, сподіваємось на перемогу», – не без гордості в голосі розповідає директор.

Крім того, на території школи є бесідка-альтанка. Це місце діти назвали «зеленим класом». Річ у тім, що не лише учні шкільного лісництва – 8-9-х класів, а й вихованці перших, других, третіх та четвертих, де є інтегровані уроки, проходять тут навчання, ведуть спостереження за природою, деревами, рослинами та тваринами.

Тому про місцеве лісогосподарське підприємство – ДП «СЛАП Камінь-Каширськагроліс» – тут знають усі. І дуже вдячні лісівникам за таку увагу до роботи школи.  Адже, на жаль, освітні заклади сьогодні обмежені у ресурсах.

Тож допомога лісівників зараз – особливо цінна та важлива.

Сьогодні «зелений клас» чекає завершення карантину. Щоб наповнитися новими щирими дитячими емоціями.









2

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024