На Камінь-Каширщині проведуть аудит використання земель сільськогосподарського призначення

05 Червня 2020, 11:44
Фото ілюстративне 2673
Фото ілюстративне

За дорученням голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка в області проводиться аудит земель сільськогосподарського призначення, для цього в ОДА створена робоча група, основне завдання аудиту – детінізація земель.

Про це інформує прес-служба РДА.

«Аудит не має на меті каральну функцію, але у разі виявлення порушень, робоча група передаватиме матеріали до правоохоронних органів. Приведення усіх земель у правове поле, автоматично унеможливить рейдерські захоплення та сприятиме наповненню місцевих бюджетів», – зазначає голова ОДА.

Відтак, 4 червня 2020 року заступник голови облдержадміністрації Олександр Троханенко провів робочу нараду із головами райдержадміністрацій у режимі відеоселектору.

У студії ОДА також були присутні представники Національної поліції, Держгеокадастру у Волинській області та екологи.

За даними головного управління Держгеокадастру у Волинській області площа земель сільськогосподарського призначення, станом на 1 січня 2016 року становить 1 мільйон 8 тисяч гектарів.

Окрім цього, існують розбіжності між використанням земель та їх цільовим призначенням згідно з документацією.

«Особливу увагу звертаємо на пайові землі, які в багатьох випадках використовуються без договорів, власника мають старі державні акти, або навіть сертифікати, – пояснив Юрій Мифодійович.

Є випадки надання в оренду невитребуваних паїв в оренду з розміром плати 100-200 гривень за гектар, використання земель без документів і виплат за користування».

Згідно із дорученням голови ОДА, до 2 червня цього року в районах створенні робочі групи для проведення аудиту. Усі необхідні процедури по аудиту сільськогосподарських земель повинні бути завершенні до 1 вересні 2020 року.

За словами Олександра Троханенка, аудит земель дозволить впорядкувати інформацію про усі землі на території Волині.

«Провівши аудит ми зможемо відкрити потенційно привабливі ділянки. Матимемо що запропонувати інвестору, – переконаний Олександр Васильович. Кожна сільська рада, кожна ОТГ повинні сприяти, аби землекористування було законним стовідсотково. Якщо все буде оформлено відповідно до норм чинного законодавства – будуть збільшенні надходження до бюджетів».

В рамках аудиту буде проведено інформаційну кампанію для власників земель в частині необхідності належного оформлення документів, що підтверджують право власності.

Для надання правової допомоги населенню залучено представників Центрів безоплатної вторинної правової допомоги. Відділення Центрів є у всіх районах, фахівці готові до співпраці.

Результатом аудиту в розрізі територій сільських, селищних рад, ОТГ, районів має стати достовірна інформація про кожний клаптик землі сільськогосподарського призначення на Волині.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024