13 червня: важливі події в історії, свята, іменини

13 Червня 2020, 08:00
Фото ілюстративне 2238
Фото ілюстративне

Доброго ранку, Район Камінь-Каширський пропонує список іменинників для привітань.

На календарі субота, 13 червня.

Іменини святкують: Філіп, Борис, Роман, Микола, Христина.

У православній церкві 13 червня вшановувалась пам’ять святого Веремія – одного з сімдесяти апостолів. Відомо, що святий Веремій обіймав посаду єпископа і зазнав безліч гонінь з боку язичників, проповідуючи християнську віру. Однак мучеником він не є, оскільки помер своєю смертю. Однак, згідно іншої версії, Веремій був убитий в результаті довгих тортур, яким його піддали за віру у Христа – на цей рахунок сьогодні не існує єдиної думки​​​​​​​.

Традиції на Веремія 13 червня

Прийшов Веремій-розпрягальник, значить, посіви закінчено, адже починалися вони 14 травня – у день Веремія-запрягальника. У народі говорили: “Веремій сіяти починає, Веремій і закінчує”, “Всякий Веремій про себе розумій: коли жати, коли в скирти прибирати”.

Саме в день 13 червня обприскують плодові дерева від шкідників. Заморозків до цього часу вже не було. Загалом, 13 червня вважали звичайним днем, коли потрібно було прибиратися в хатах, працювати на городах, займатися дрібною домашньою роботою. Тривали 13 червня дівочі посиденьки – готувалися до шлюбів, тому ретельно готували придане. Аналізували природні явища і намагалися передбачити погоду на найближчі дні і місяці.

Народні прикмети на 13 червня

  • Ніч тепла – чекай доброго врожаю овочів.
  • Вранці 13 червня туман стоїть – це до грибного літа.
  • Зозуля голосно кує – прикмета того, що незабаром встановиться гарна погода.
  • Дощ іде 13 червня – значить, урожай, за прикметами, буде небагатим.
  • Павуки почали 13 червня павутину плести – чекайте гарної погоди і потепління.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024