100-річчя Червищанської трагедії: у Тоболах перепоховають останки воїнів Першої світової війни

03 Квітня 2017, 21:54
Вхід на територію військового кладовища часів Першої світової війни в с. Тоболи 6957
Вхід на територію військового кладовища часів Першої світової війни в с. Тоболи

3 квітня 1917 року відбулась одна з найтрагічніших подій Першої світової війни на Волині: застосування німецьким командуванням забороненої всіма міжнародними конвенціями хімічної зброї, внаслідок чого сталися величезні людські втрати.  Так званий Червищанський плацдарм, де відбувались у той час бойові дії,  тягнувся вздовж  лівого берега Стоходу між селами Тоболи і Оленине (тоді – Геленин).  Ще й дотепер достеменно не відомо точної кількості загиблих, взятих у полон  та зниклих безвісти, однак приблизна цифра людських втрат унаслідок бойових дій на Червищанському плацдармі складає більше 8 тисяч чоловік.

До 100-річчя  Червищанської трагедії і загибелі російських та українських воїнів від газових атак 4 квітня в селі Тоболи відбудеться ряд заходів.

Організаторами заходів є: Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Волинська обласна організація ветеранів України, Волинський краєзнавчий музей, Волинський регіональний музей історії українського війська і військової техніки, Центр дослідів Волині СНУ імені Леcі Українки, Камінь-Каширська районна рада, Камінь-Каширська державна адміністрація, Камінь-Каширський краєзнавчий музей.

У форматі відзначення подій буде проведено круглий стіл з участю науковців, краєзнавців, істориків, перепоховання останків воїнів Першої світової війни, заупокійні богослужіння. 

Вшанування жертв  Першої світової війни, загиблих на волинській землі, в числі яких були  й наші земляки-волиняни, -  справа честі, морального обов’язку та загальноприйнятих християнських традицій.

Бетонні укріплення часів Першої світової війни поблизу с. Тоболи (урочище Пятихатки)
Бетонні укріплення часів Першої світової війни поблизу с. Тоболи (урочище Пятихатки)

 



Військове кладовище часів Першої світової війни в с. Тоболи
Військове кладовище часів Першої світової війни в с. Тоболи

 


Військове кладовище часів Першої світової війни в урочищі Радлина поблизу с. Тоболи
Військове кладовище часів Першої світової війни в урочищі Радлина поблизу с. Тоболи

 

 

 

Коментарі
04 Квітня 2017, 09:42
Про яке перепоховання може іти мова без міжнародної спільноти якщо Ми говоримо про справді виїмку людських останків та перенесення в інше місце? Тут принаймі цілі розкопки слід проводити щоб знаходити рештки людей за 100 літній період. Але принаймі тут хоча б вже немає Маневицьких зайд які поралися останнього заходу на К-Каширській землі.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024