Безвіз для українців: як та коли працюватиме

06 Квітня 2017, 20:40
1525

Сьогодні, 6 квітня, під час засідання Європарламенту у Страсбурзі євродепутати проголосували за надання громадянам України права на в'їзд до ЄС без віз.

Відповідне рішення підтримав 521 європарламентар, проти - 75, 36 депутатів утрималися. 

Під час дебатів напередодні найбільші групи ЄП підтвердили, що підтримають безвіз, тож результат голосування був відомий наперед. Та все одно він викликав бурхливі емоції в багатьох, хто чекав цього рішення уже три роки поспіль: нарешті воно сталося, – пише Еспресо.

 

Коли реально запрацює безвіз

Важливо також не забувати, що голосування в Європарламенті - це не кінець процедури. Рішення мають схвалити Комітет постпредів ЄС і Рада Євросоюзу, потім його мають підписати та опублікувати.

Експерти говорять, що Рада ЄС не розглядатиме український безвіз аж до завершення президентських виборів у Франції. Їхній другий тур призначений на 7 травня. Тож реальні строки початку дії безвізу - початок літа.

На даний час подальший календар подій виглядає так. Комітет постійних представників країн-членів ЄС (він же COREPER) затвердить безвіз для України 26 квітня. Принайні так стверджує всюдисущий брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк. Рада ЄС планує розглянути безвіз 11 травня.

Підписання рішення планується 15 травня, а публікація його в "Офіційному віснику ЄС" - 22 травня. Механізм повинен запрацювати на 21-й день після публікації, тобто 11 червня.

 

Що буде потрібно для подорожі в ЄС

Є кілька ключових моментів, які варто пам'ятати.

1. Безвіз розповсюджується лише на короткострокові поїздки. Він надає право на перебування в ЄС протягом 90 днів у проміжку 180 днів. Простіше кажучи, українці мають право перебувати в країнах ЄС кожні півроку по 90 днів.

2. Безвіз не надає права на роботу, навчання і т.п. в країнах ЄС. Мова йде лише здебільшого про ділові чи туристичні поїздки. Або, наприклад, поїздки з релігійною метою чи для відвідування родичів.

3. Для безвізової поїздки потрібно оформити біометричний паспорт. Старий паспорт можна лишити. Якщо в ньому є мультивіза - нею можна користуватися.

І взагалі можна не робити біометрику, а їздити зі старим закордонним паспортом, звертаючись, як і раніше, в посольства по візи. Так роблять, наприклад, деякі громадяни Молдови, бо мають право на безкоштовне оформлення "шенгенки".

4. Дія безвізу розповсюджується на країни, які підписали Шенгенську угоду. Це 22 з 28 країн-членів ЄС. Але безвізовий режим не діятиме у Великій Британії та Ірландії (обидві не підписали Шенгенську угоду).

Також матимемо право їздити до країн, які не є членами ЄС, але до угоди долучились. Це Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія. Також безвізовий режим розповсюджується на країни ЄС, які не входять у Шенгенську зону, але зобов'язалися підтримувати Шенгенське законодавство.Це Румунія, Болгарія, Хорватія.

Скоріш за все, так само буде й з Кіпром, але можливі нюанси через безпекову ситуацію та кризу з біженцями.

 

Що треба показати на кордоні

Це питання викликає найбільше дискусій. Деякі в своїй аргументації доходять до абсурдних висновків, що "все лишається як було", "безвіз несправжній" і на кордон треба тягти із собою ту ж саму купу документів, що й у посольство для оформлення візи. Але це не так.

Є чіткі вимоги, прописані в "Шенгенському прикордонному кодексі".

Якщо коротко, то з собою потрібно мати лише ті документи, які доведуть прикордоннику, що ви не брешете про мету своєї поїздки. Наприклад, заявляєте, що їдете туристом, а насправді збираєтесь працювати.

Загалом попросити можуть документи, які і так повинні бути з собою. Це бронь готелю або запрошення, якщо збираєтесь жити в друзів чи родичів. Запрошення може бути у довільній формі, а не такій, як її досі вимагали в консульствах. Або ж це може бути запрошення для участі у конференції, виставці, лист від ділових партнерів тощо.

Можуть попросити зворотній квиток, хоча для подорожуючих на авто ця вимога не діє. Зате можуть попросити "автоцивілку" - поліс страхування цивільної відповідальності власника автомобільного транспорту. Але цей поліс потрібен кожному водієві, так само, як права. Також зворотній квиток не вимагатимуть у тих, хто їде в справах бізнесу.

Ще прикордонник може попросити підтвердити платоспроможність. Але це не означає, що треба везти з собою банківські виписки, довідку з роботи тощо. Достатньо продемонструвати платіжну електронну картку і, якщо попросять, баланс - у вигляді роздрукованого з банкомату чеку чи дзвінка на гарячу лінію банку.

Зазначимо, що всі ці речі інколи просять і зараз у тих, хто подорожує з шенгенською візою. Прикордонник може спитати про мету поїздки, зворотній квиток, місце, де плануєте проживати.

Але, що важливо, жодних посвідок про рух коштів на рахунку, довідок з місця роботи, виписок з податкової не потрібно.

Коментарі
07 Квітня 2017, 03:06
усі за кордон!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
08 Квітня 2017, 12:46
Ну всьо, тепер пороху лишається завершити АТО за 3 дні та повернути долар по 12-15 гривень - і 54% ідіотів знову увірують в нього! І пороху знову зможе обіцяти бидлу "золоті гори" , "молочні ріки" із "шоколадними берегами"
Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024