Коли потрібно робити ПЛР-тест на коронавірус, а коли ІФА

12 Липня 2020, 13:00
Фото ілюстративне 6720
Фото ілюстративне

Існує три види тестування на коронавірус: експрес-тести, ІФА-аналіз та ПЛР-тестування.

Відповідно до Змін до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», затверджених 20 травня Міністерством охорони здоров’я, є чіткий розподіл, коли які тестування на коронавірус необхідно робити.

У документі немає згадок про експрес-тести.

ІФА-тестування роблять таким категоріям людей:

– медичні працівники, які безпосередньо надають медичну допомогу хворим або проводять догляд за хворими на COVID-19 в умовах стаціонару;

– працівники лабораторій, які роблять ПЛР-тестування;

– працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтині тіла, в тому числі взятті зразків секційного матеріалу;

– працівники Національної поліції, Національної гвардії, Держприкордонслужби, інші медичні та фармацевтичні працівники.

Для цих людей ПЛР-тестування роблять лише у випадку, якщо ІФА-тест – позитивний.

ІФА роблять також для людей, які контактували з хворими на коронавірус, але лише на 14 день після контакту і якщо нема можливості зробити ПЛР-тест протягом доби.

ПЛР-тестування роблять таким категоріям людей:

– пацієнти з ознаками коронавірусної хвороби – тест роблять відразу при виявленні;

– пацієнти з пневмонією – відразу при виявленні;

– люди, які контактували з хворими на коронавірус – на 14 день після контакту.

Якщо для людей із цих трьох категорій неможливо провести ПЛР-дослідження впродовж однієї доби, потрібно робити ІФА-дослідження.

Після позитивного ІФА все-таки роблять ПЛР.

Якщо пацієнт має ознаки коронавірусу, але ПЛР-тест негативний, роблять ІФА-тест.

Перед плановою госпіталізацією та операцією також потрібно провести тестування на коронавірус. Для пацієнтів з імуносупресією обов’язково робити відразу ПЛР-дослідження, а для решти – спочатку ІФА-тест, а у випадку позитивного результату ІФА-тесту необхідно зробити ще й ПЛР-тест.

Довідково.

Експрес-тест – це виявлення у крові захисних білків (антитіл), які організм виробляє у відповідь на хворобу. Похибка при цьому тестуванні вища, ніж при інших дослідженнях на коронавірус, тому експрес-тест радять робити лише тоді, коли є ознаки хвороби. Якщо їх немає, висока імовірність, що тест буде негативним. Чому так? Бо антитіла виробляються через 4-8 днів після інфікування.

ІФА-тестування або імуноферментний аналіз – це аналіз, за допомогою якою виявляють антитіла до вірусу двох типів – М і G.

Тип М свідчить про гострий процес захворювання. Тип G говорить про те, що людина перехворіла або інфікувалась вірусом і в неї виробились антитіла.

ПЛР-тестування або полімеразна ланцюгова реакція – це аналіз, який виявляє вірус або його частинки, які називаються антигенами.

Остаточний діагноз коронавірус встановлюють лише за даними ПЛР-тесту.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024