Діалог про віру: коли слід випікати паску

11 Квітня 2017, 21:00
2378

В рамках рубрики «Діалог про віру» священнослужителі відповідають на запитання читачів.

Сьогодні мова про те, коли рекомендовано випікати паску і завершувати прибирання в будинку та на подвір’ї?

Відповідає: настоятель Свято-Петро-Павлівського храму села Підцир’я, речник Камінь-Каширського благочиння Сергій Михалюк:

«Віруючі люди стараються зробити наведені Вами справи до вечора середи Страсного тижня, до того, коли в храмі розпочинається богослужіння, на котрому молитовно згадується Таємна Вечеря.

- А чому не в наступні дні тижня?

"У четвер вранці, в день спомину Тайної Вечері, в храмах звершується Божественна Літургія, за котрою віряни стараються причаститися святих Тіла і Крові Господніх.

Увечері відправляється богослужіння з читанням 12 Страсних уривків Євангелія.

В п'ятницю молитовно вшановується Смерть і Погребіння Спасителя, в храмах відбуваються богослужіння біля Плащаниці - образу покладеного в гробі Христа.

Тому радив би паску випікати раніше, щоби не пропустити цих важливих богослужінь, принаймі так робить моя дружина.

У Велику Суботу Церква молитовно переживає подію перебування Спасителя у гробі. Вранці звершується Божественна Літургія, за якою під час читання Євангелія вже лунає звістка про Воскресіння. Після богослужіння храм готується до Великодньої ночі. Ввечері біля плащаниці Спасителя розпочинається читання Діянь святих апостолів, опівночі початок Пасхального богослужіння.

У суботу зазвичай готують інші страви пасхального столу. Досвід попередніх років мого сімейного життя підказує, що випікати паску в цей день зовсім не практично.

 

 

Коментарі
12 Квітня 2017, 00:36
На початку ця сторінка була задекларована як запитання анонімного читача, а тепер виявляється що анонімний читач з священником веде співрозмову:" - А чому не в наступні дні тижня?". Тому можливо немає ніяких там анонімних читачів і редакція сама виявляє ініціативу у формі діалогу. Для чого дурити читачів.
12 Квітня 2017, 01:59
<p>додаткові запитання ставимо священикам, аби тема була більш розкритою.</p>
13 Квітня 2017, 00:50
Чому рекомендації настоятеля не співпадають із народним звичаєм-традицією нашого району при випіканні паски. Адже сам процес (вірніше ритуал) випікання дуже здобного пшеничного хліба має глибоко сакральне значення. Чому в селі Черче пекли ще й чорну паску з житнього борошна і тільки в п'ятницю. В народі так і не прижилося слово Пасха(від жидівського слова Песах чи Пейсах), як вимовляють священики, а люди говорять Паска на свій лад і по всій Західній Україні і не тільки. Може редакція поставить додатково запитання священникам, щоб тема була ще більш розкритою, ще до Великодня є час. Вдячна вам за статтю про чорну паску в с.Черче.
14 Квітня 2017, 18:42
Дещо дивно виглядає напоумлення молодого священника, наголошу, речника місцевого благочиння, котрий в надзвичайно поважній темі - дотримання звичаїв та рекомендацій з питань підготовки до Великодня - покладається на досвід своєї сім'ї чи "принаймі так робить моя дружина". Тоді потрібно так і казати людям - нема і не може бути єдиних чітких вимог, канонів чи усталених традицій щодо послідовності та часових рамок при святкуванні Великодня. Є традиція різних місцевостей, навіть сіл, як от у Черче, про яку мало хто знав навіть у Камені, не кажучи про православ'я української традиції навіть однієї конфесії. До слова, конкретна дата самого Великодня різна у різних вітках Християнства, у т.ч. і її православного крила у різних країнах. Цьогоріч, православна і католицька Паски співпали, але так буває не завше. Та й регламентування, як таке, не зовсім доречне, оскільки фактор вільного часу у господинь, скажімо, середньостатистичних поліських сіл та українських міст, які мають щоденну працю з 9 до 18 год. - різне. Чимало з останніх дедалі частіше купує готову Пасочку у супермаркеті чи приватному магазині випічки. Проблемою РПЦ, в лоні якої перебуває православна церква московського Патріархату, полягає ще й у тому, що вона не прагне йти у ногу з часом і людською цивілізацією, про що свідчить відмова її очільників взяти участь у минулорічному Всеправославному Соборі на Криті. Саме тому частина православних у східноєвропейських державах церковні свята все частіше відзначає разом з католиками, особливо це стосується Різдва та "прив'язаних" до нього інших релігійних традицій. Бо хочеш того чи ні, через сучасні засоби комунікації, інтернеттехнології люди уніфікуються у своєму світосприйнятті, у т.ч. і щодо самого Великодня. Одні вважають його кульмінацією саме п'ятницю, коли Ісус ішов на Голгофу для свідомої самопожертви через людські гріхи і во ім'я їх спасіння, тим самим "Смертію смерть поправ". А інші - неділю, коли відбулось саме Воскресіння Господнє... Теологи, використовуючи ці та інші особливості світосприйняття, й ведуть старі, як Світ, спори поміж собою, полемізують хто з них найближче до Істини... Бог - відповідають їм не обтяжені глибокими знаннями Євангелії віруючі, і вони таки мають у цьому рацію...
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром