Традиції: у Черче пекли «чорну паску»

12 Квітня 2017, 17:50
2400

Всі шість днів перед Великоднем, Страсний тиждень, присвячені підготовці до Великодня. З одного боку, це, безперечно, суворий піст, з іншого – це підготовка святкового столу, впорядкування господарства тощо.

Загальновідомо, що кожен регіон має свої, неповторні, великодні традиції та обряди. Про волинські запитуємо у відомого волинського етнолога, доцента кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, кандидата історичних наук Алли Дмитренко, яка й ділиться з нами фактами, зібраними в експедиціях, - пише сайт RISU.

Чорна паска

«Переважно паски пекли у суботу, але в деяких селах була традиція робити це в середу. Наприклад, в селі Комарово Ратнівського району, паску пекли три або чотири рази, починаючи з середи. Першу – житню, а три наступні з білого борошна. В деяких селах є чітке переконання, що пекти паску не можна ні в якому разі в Страсну п’ятницю, втім у селі Гуща Любомльського району, вважали, що цього дня можна робити тільки дві справи: пекти паски і садити капусту. В селі Заріччя Володимир-Волинського району теж пекли паски у п’ятницю, в селі Черче Камінь-Каширського району в п’ятницю пекли «чорну паску», тобто з житнього борошна, а в суботу – з пшеничного», – розповідає дослідниця.

Великодній кошик

«Кошик обов’язково накривали рушничком, бо він був також освячений у церкві і наділяли його особливими властивостями. «В експедиції до села Грудки Камінь-Каширського району я зайшла до бабусі 1924-го року народження, а у неї на дверях в світлицю висить перекинутий великодній рушничок, бо напередодні була гроза і бабуся повісила, що від її хати цей рушничок її відверне. Наречена в деяких селах, напередодні весілля виходила в садок і обв’язувала цим рушничком молоду яблуньку, щоб не було дощу», — розповідає Алла Дмитренко.

Дослідниця підкреслює: великодні обряди мають давнє, дохристиянське коріння. Традиції і ритуали переплелись, однак варто пам’ятати, що це велике християнське свято, Великдень, пов’язане із культурою вирощування злаків, а вона зародилась ще в ІV тисячолітті до нашої ери.

Коментарі
12 Квітня 2017, 23:08
Відповідь "кандидата історичних наук Алли Дмитренко" на "мова про те, коли рекомендовано випікати паску". Дякуємо редактору.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024