На Волині зафіксували важке отруєння грибами
У липні у Волинській області зареєстрували один випадок отруєння грибами в Ратнівському районі, а також одну підозру на отруєння в Ковельському районі.
Про це йдеться на сайті Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України.
До слова, потерпілий пов’язує захворювання із вживанням в їжу відварених та підсмажених підберезовиків, сироїжок. Повідомляють, що хвороба протікала у важкій формі, після проведеного лікування потерпілий виписаний додому у задовільному стані.
Нагадуємо правила збирання та споживання грибів:
- Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають "важкою" їжею.
- Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Як не отруїтися грибами:
-
• Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
-
• Не купуйте гриби на стихійних ринках.
Читайте також: Лісівники нагадують основні правила тихого полювання
-
• Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
-
• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
-
• Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
-
• Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
-
• Не куштуйте сирі гриби.
-
• Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
-
• Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
-
• Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
-
• Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.