Жнивна кампанія для Камінь-Каширських аграріїв є досить важкою та принесе відчутні економічні втрати

02 Серпня 2020, 12:33
3611

Жнивна кампанія нинішнього року для Камінь-Каширських аграріїв буде досить важкою та принесе їм відчутні економічні втрати. Десятки гектарів хлібних ланів колосяться стиглим золотистим зерном, але доступитися до них подекуди несила. Чималі площі посівів стоять у воді, залишаються підтопленими внаслідок рясних дощів у червні-липні. Це не дозволяє сьогодні господарникам повною мірою приступити до збору врожаю.

Про це пише сайт газети Полісся.

Але діватися людям нікуди – зернові не будуть довго чекати, тож їм доводиться згадувати старий дідівський метод: скошувати збіжжя вручну, а потім виносити «на сухе» молотити, аби взагалі не втратити того, що мають.

Де ж ситуація краща, там жнивують звичним чином.

Щодо ціни обмолоту однієї сотої, то подекуди вона доходить і до 30 гривень, як от у Мельники – Мостище. Загалом же по селах у середньому беруть 25 гривень. Важко судити, наскільки така цінова політика комбайнерів виправдана.

Якщо взяти за обрахунок вартість дизпалива, котра наразі коливається від 21,28 до 22,30 гривні за літр, заробітну плату, приплюсувати сюди затрати на запчастини, мастила, інші розхідні матеріали, то нібито пропозиція в 25-30 гривень є виправданою.

Проте окремі підприємства готові запропонувати населенню навіть дешевшу вартість обмолоту.

Як от ПП «Пнівненське, де аналогічні роботи оцінили у 18 – 20 гривень. Чи не мало!? “Ні”, – відповідає керівник агрогосподарства Іван Фарина. За словами господарника, для них – це економічно обґрунтована ціна.

«Цьогорічна ціна обмолоту зернових для працівників нашого господарства становить 18 гривень за соту. Решті людей молотимо по 20 гривень. Вона залежить від площі, яку потрібно обробити. Намагаємося знайти підхід до тих селян, які займаються одноосібним господарством, вникаємо у їхню ситуацію. Якщо людина, наприклад, одинока, пенсіонер, тих грошей має мізер, то яку совість треба мати, щоб дерти із неї три шкури. 20 гривень, вважаю, – економічно обгрунтована ціна. Єдине, що не тішить, так це затяжні дощі. Вони добряче нашкодили посівам. Багато полів затопило. Ми поки не підраховували збитки, конкретно бачитимемо наприкінці жнив. Однак те, що вони є – безперечно. Зокрема, найбільше від дощів постраждали такі культури, як яра пшениця, овес, жито. Надіємося на добру погоду, тоді робота піде активніше і ми швидко закінчимо жнивувати, десь за 10-12 днів упораємося. А далі готуватимемо поля до нового сезону», – говорить Іван Саліфонович.

Наступні рекомендовані розцінки, до речі, наводять і в секторі регіонального розвитку Камінь-Каширської райдержадміністрації. Та знову ж таки ключове слово тут «рекомендовані».

Наразі відсутні державні регулятивні механізми, які б визначали сталу вартість згаданої послуги та контролювали її дотримання.

Кожен комбайнер бере за обмолот стільки, скільки вважає правильним і вигідним для себе. Домовитися із надавачами послуг можуть лише представники влади на місцях.

До подібного рішення вдалися у Сошичненській об’єднаній територіальній громаді. Як розповіла журналістам голова ОТГ Світлана Сидорук, ті пристали на запропоновану сільрадою ціну в 25 гривень за соту.

«Ми дійшли спільної згоди із комбайнерами і вони погодилися брати із жителів громади не більше 25 гривень за соту. Така ціна, приблизно, зараз є у сусідніх з нами селах.
Головне завдання на сьогодні, яке турбує всіх, – чим скоріше зібрати урожай. Літні паводки внесли корективи у жнива, ускладнили їх проведення як для людей, так і для техніки. На адресу сільської ради надійшло більше 200 звернень, ми склали акти обстежень. Загалом обліковано 38 гектарів, із них біля 13 гектарів становлять картопля, зернові. Усе інше — городина. Понад десять гектарів фактично повністю залиті водою», — зазначає Світлана Макарівна.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром