Біржа праці: як стати на облік, скільки і кому виплатять грошей

03 Серпня 2020, 17:00
Фото ілюстративне 3493
Фото ілюстративне

За час карантину багато хто втратив роботу. В пошуках нової люди вивчають пропозиції профільних сайтів, змінюють професії, а також звертаються до Центру занятості. Де безробітний отримуватиме виплати, зможе безкоштовно відвідати тренінги чи курси і паралельно йому підшукуватимуть роботу.

Хто має право стати на облік у Центр занятості, на які виплати можна розраховувати і яку роботу мають право запропонувати, – журналістка 24 каналу розпитала у експертів.

Нюанси постановки на облік

Стати на облік у Центр занятості може будь-хто, хто фактично ніде не працює. Адвокат, кандидат юридичних наук Денис Головін пояснює, що йдеться про людину, віком від 15 до 70 років, яка через відсутність роботи не має заробітку або доходів як джерела існування, готова та здатна приступити до роботи.

У службу занятості можуть звернутись:

    • громадяни працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), які через відсутність роботи не мають заробітку або інших доходів, готові та здатні приступити до роботи;
  • люди з інвалідністю, які не досягли встановленого спеціального пенсійного віку та отримують виплати по інвалідності або соціальну допомогу;
  • молодь до 16 років, яка працювала і була звільнені у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці. Зокрема, припиненням або перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності працівників.

Також до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні можуть звертатись й працюючі громадяни, які бажають змінити місце роботи, знайти роботу за сумісництвом чи у вільний від навчання час.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024