Карасин: дикі кабани атакують селян

17 Квітня 2017, 19:50
5816

Жителі села Карасин скаржаться на те, що дикі свині нищать посіви сільськогосподарських культур, сіножаті та городину.

А ще карасинці стурбовані тим, що  тварини, підходячи близько до села, можуть завдати фізичної шкоди  навіть  дітям.

Відтак деякі селяни, зокрема Іван Виндюк, Іван Шворак, Степан Монюк, Григорій Виндюк, Сергій Виндюк, Орися Трохимчук  звернулися до депутата районної ради Світлани Сидорук із цією проблемою.

 


1

 

 

Тож на сесії районної ради Світлана Макарівна озвучила, що найбільше потерпають від диких кабанів земельні ділянки в урочищі «Підрасиха». Депутат також зауважила, що люди вважають, що шкоду завдають дикі кабани,  які розводять у  мисливських  угіддях «Наболоцьке» та «Стохід».

«Прошу забезпечити повний та всебічний розгляд даної проблеми за участю керівників державних лісогосподарських підприємств, мисливських господарств, які здійснюють ведення лісового та мисливського господарства на земельних ділянках, які межують із земельними ділянками жителів с. Карасин в урочищі «Підрасиха». А також представниками правоохоронних органів, Карасинської громади та вжити всіх заходів, відповідно до законодавства з метою захисту прав та інтересів громадян», -- зазначила у своєму запиті Світлана Сидорук.

Коментарі
18 Квітня 2017, 00:23
Проблема потрав людських полів дикими звірами не є нова. Вона у всьому світі зводиться до того ж самого. ВІдтак, на Поліссі мисливствознавці також проведуть бесіду з дикими кабанами, оленями, косулями, зайцями та іншими живими створіннями, яким вдалось вижити не дивлячись на небачений рівень браконьєрства в дикій Україні, про не гречність з їхнього дикого боку і загрозу їх життю та здоров'ю у разі переходу на лінію розмежування людське-дике. А от влада, у свою чергу, мала б провести бесіду з людьми, що дикі тварини в неволі не живуть, тому власники посівів мали б обгородити свою "Підорасиху", оскільки дикі тварини ходять і живуть у просторі на таких же правах, що й люди. Навіть свійські корови про це знають, і якщо бурачиння чи молода кукурудза не обгороджена належним чином, то швиденько стає поживою для круторогих....Найпростіше - електропастух, але тоді інші дикі створіння полакомляться "диким" дротом та стовбцями. Іншими словами, одні створіння природи мають порозумітися з іншими, а хто з них розумніший, поживемо-побачимо...
18 Квітня 2017, 12:51
Проблема потрав людських полів дикими звірами дійсно стара пісня. Але в цивілізованих країнах, наприклад в сусідній Польщі фермери при загрозі потрави з дозволу гміни проводять відстріл дзіків на своїх теренах з подальшим використанням м"яса на петельні. Чому ціково при збільшенні популяції вовків проводять відстріл, бо виникає загроза людям та худобі. Середній врожай зернових зібраний з 1 га вартий корови і я сам був свідком, як літні жінки рятувалися на прицепі від стада свиней при копанні картоплі. А це вже є пряма загроза життю та здоров"ю людей! Що до потрави коровою бурячиння чи кукурудзи то відповідальність несе господар корови, або пастух, якщо худоба в череді. Виходячи з цього можна зробити висновок, що нести відповідальність за потраву повинне лісництво яке межує з полями та УТМР, тобто ті хто займається контролем за розмноженням обліком та відстрілом диких свиней.І вони, а не селяни повинні їх пасти та городити місця їхнього розведення. Потерпілим на замітку: в Польщі чув, що дикі свині з апетитом їдять щурячу ковбаску. І на закінчення про головне: кватирко, обзивати землю з якої ти, а може й твої діти їдять хліб, за яку в АТО гинуть люди гидкими словами це підло й ницо!!!!! Це дає повне право назвати тебе сволотою та моральним виродком!!!!!!
18 Квітня 2017, 13:29
Ніхто в АТО не гине за чиїсь захвати з різними назвами на зразок &quot;Підрасиха&quot;! Хлопці воюють, віддають своє здоров'я і життя за європейські цінності, за справедливість та достаток у державі. А ми в своїх селах відстоюємо середньовічний уклад, спотворене розуміння ведення господарства, захланність, яка полягає у розшматуванні, розкраданні громадських лісів, землі та дикої природи. Якщо в людей є документи на користування землею, вони платять за це податки, то от тоді можна вести полеміку про відшкодування потрав дичиною на людських посівах, полях тощо. І саме з цього варто почати розмову про &quot;Підрасиху&quot; -<br/> чи мають люди державні акти на цю землю? Наступне: підло і ницо намовляти людей труїти дичину та й односельчан щурячою отрутою, бо прихворілого кабанця біля лісу доріжуть, зроблять ковбасу і пригостять от таких порадників по &quot;цивілізованій&quot; формі захисту посівів від диких тварин. В Польщі чи деінде в Європі ніхто не пасе з прутиком диких тварин і не тримає їх у вольєрах. В цих державах є суспільний договір між лісівниками і фермерами, де справді можуть обговорюватися страхові випадки масових потрав посівів. А щоб розібратися, хто з нас сволота і моральний виродок, то згадай подумки скільки у твоєму та сусідньому селах приватних пилорам, скільки на них майже цілодобово ріжеться державного і громадського лісу та скільки атошників добровільно воює на Сході з карасинського кутка. Тому, тролення незугарної назви урочища, не варто прикривати патріотичними гаслами, чіпляти ярлики, бо це набагато менший гріх, аніж, для прикладу, обдурювання поліщуків від імені олігархічної політичної сили, котра консервує &quot;русский мир&quot; на Волині і найактивніше у цьому беруть участь окремі представники карасинської громади...Ось така продажність за шмат гнилої ковбаси справді підла по відношенню до своїх односельців, держави та її захисників в АТО!!!
18 Квітня 2017, 16:05
Це карасинцям дикі свині мстять за розкрадений ліс, вигреблену шипху та бракньєрку, а вони як думали? Око за око, зуб за зуб...Все по справедливості!
18 Квітня 2017, 20:41
Просто важко зрозуміти: чому стільки злості і зневаги. Селяни, які вкладають в обробіток землі свою працю, хочуть мати на ній врожай, а дикі свині, насправді завдають посівам велику шкоду. І вирішувати це можуть і повинні всі, хто згадується в запиті, не киваючи на свиней, а прийнявши і виконавши певні заходи. За продажність - не пробачаю. Все інше пусті слова ... А буде все по справедливості обо'язково!
18 Квітня 2017, 22:22
Які емоції! А може використати ресурс Богача, що навпроти &quot;Ренети&quot; та заселити його приміщення мисливцями, які знатимуть, що із дзіками робити?
19 Квітня 2017, 00:36
Емоції розганяють новоспечені господарі карасина, котрі в одному коменті вжили зо 5 епітетів через дещо потролену назву урочища, яка невіда звідки з'явилася в тих краях. А люди не можуть зрозуміти, що власність на землю лишень та, що оформлена документально, засвідчена відповідними державними актами і за які сплачені податки. Все решта - довкілля, природа і дикі звірі у т.ч. Звісно, що дзіки приносять певну шкоду, але ж винищити їх також не вихід. Тому потрібно організовувати зустрічі людей і лісівників, котрі приречені шукати компроміси. Бо запит до влади нічого не дасть і поліцейських біля людських городів ніхто не поставить...
19 Квітня 2017, 01:20
Запит був до влади саме з вимогою організувати зустріч лісівників, мисливців і людей шукати щляхи вирішення проблеми. &quot;Новоспечені господарі карасина&quot;- 17 років займалися вихованням дітей в школі , 13 років вибиралися сільським головою, а нині депутат районної ради від цієї громади, і саме звернення людей є причиною депутатського запиту, а те, що більшість земельних ділянок для ОЖБ і ОСГ жителів Карасина (і не лише Карасина) ще не мають оформлених державних актів на земельні ділянки, які є в їхньому користуванні більше 15 років не може позбавити їх права захистити результати своєї нелегкої селянської праці. Якби свині (дикі, свійські, чи в людській подобі) зашкодили Вашій праці, ви не побігли б шукати свідоцтво чи державний акт, а спробували б захистити своє майно. Якщо проблема не вирішується в чисто правовому полі, то завжди, якщо є бажання вирішити в порозумінні- то це дає результат. Правильно залишати проблеми людей без вирішення і давати власну характеристику малознайомим людям? А комент з 5 епітетами не мій.
19 Квітня 2017, 01:35
Якщо Вам цікаво: пилорам в Карасині - чотири, лише дві зареєстровані. Учасників АТО - 10, один з них, нагороджений орденом, є військовий хірург, можна і ПІП, бойовий шлях кожного, але яке це має відношення до конкретної проблеми селян і кабанів? Важливо завжди залишатися людьми, а не рити землю як дзіки.
19 Квітня 2017, 13:12
Та й до дзіків якось треба підходити по-людськи! Чомусь у всьому світі місця вистачає всім живим і сущим, лишень у нас - або одні верховодять, або інші... Ми - суспільство крайнощів!
19 Квітня 2017, 20:25
Дзіки ведуть себе зрозуміло, нам би людям вміти порозумітися і вирішувати проблеми, створені свиньми. Праця селянина має вище цінуватися, як &quot;свинство&quot; диких кабанів. А суспільство в нас таке, як ми самі. Природа як жила по Законах Божих, так і живе, а люди гірше свиней( не окремі, а всі- наші батьки, діди були терплячіші, бідніші і добріші). Чим швидше перестанемо бути байдужими до чужої біди, сміття, зла, брехні, багатства, тим краще. Воскресіння Христове, любов до ближнього це не казка, це основа життя. Залежить від кожного (когось більше, когось менше) - державне, громадське корито для &quot;свиней&quot; чи для всіх нас. Нам всім &quot;болить&quot; інше. ніж шкода диких свиней. Так хочеться, щоб наші діти, онуки жили не суспільстві крайнощів. Я вірю, що ми подолаємо ці труднощі, всі ми хочемо жити в іншій країні, але в Україні.
19 Квітня 2017, 21:57
До чого тут селяни? Які культурні артефакти залишили минулі покоління селян? Питання, звичайно, риторичне, але реальність така пані Макарівна, а не &quot;вище цінуватися&quot;.
19 Квітня 2017, 23:25
Ви, Світлано Макарівно, обрали не легку для себе стезю - змінити життя своїх земляків, громади та й держави, суспільства, як Ви кажете. І ключовою фразою, принаймні я так зрозумів, вважаєте: &quot;...а всі- наші батьки, діди були терплячіші, бідніші і добріші). Але ж терплячість, бідність і доброта - це не христстиянські цінності, це, даруйте, мета &quot;русского мира&quot;. Українцям, аби вибратися з московського імперського болота і не потрапити і інше сусідське, як ми вже мали в своїй історії, потрібно мати самоповагу, гідність, повагу до основ права та справедливості, яке передбачає достаток, а не бідність! Нинішні люди не з добра видирають клапті родючої землі посеред піщаних масивів Полісся, з того центнера-другого бараболі не розбагатієш, особливо при свинському відношенні всіх нас до облаштування нашого суспільного життя. А воно руками олігархів, повірте, не облаштується. Тому, перекидання &quot;свинячо-кабанячих&quot; проблем місцевої громади на рівень району чи й вище, якщо це, звичайно, не банальний піар УКРОПу чи його окремих представників, є випусканням пари у свисток! Ви чимало докладаєте енергії на різного роду публічні заходи, але оминаєте справді ключові та світоглядні речі, якими хибує Полісся в умовах гібридної війни України з Росією. Чому до цих пір на керівних посадах у районі працюють люди, котрі займали авангардну позицію при регіоналах? Чому нема офіційних висновків про причини втрати Свято - Іллінського Храму у райцентрі? Чому.... - маю на увазі справді принципові питання району. Ось де за Вами пішли б серйозні люди району, а не ностальгія за Вашим &quot;всі- наші батьки, діди були терплячіші, бідніші і добріш&quot;.
20 Квітня 2017, 01:05
Я сама пішла б за серйозними людьми району, які хочуть і можуть вирішити принципові питання району. Дуже сподіваюся, що ними мають бути ті, хто не &quot;хворий&quot; радянським минулим, безбожеством. Моя бабуся Параска навчила мене &quot;Отче наш&quot;, дід Леонтій був церковним старостою, а я перший раз була в церкві, коли мені вже виповнився 21 рік. Ностальгія за минулим є, бо в ньому були для мене дуже дорогі люди. Чим подобається минуле: не було стільки хімії, сміття, Чорнобиля, хвороб, була багатша флора, фауна. Але була комуністична ідеологія і нищення України. З моєї точки зору у наступних виборах (місцевих також) якби не мали права брати участь ті, хто сьогодні при владі (всі абсолютно). в Україні достатньо людей, щоб владу оновити. Молоді нехай би &quot;наламали трохи дров&quot;, але це їхнє право на майбутнє. Радянський і русский мір - найбільше зло для України ( розуміння цього для мене приходило довго), але просто фізично знищити всіх, хто цим ще хворіє неможливо. В УКРОП мене покликали гарні молоді люди, яким я повірила, що вони хочуть змінити країну, суспільство. Вірю, що це можливо, але переламають це все саме молоді люди(гарних молодих люде в нас дуже багато). Відійдуть в минуле і регіонали і русский мір, і сьогоднішні представники влади, і Макарівна, а поки що такий вибір людей. Але просто змінити обличя - мало. Найважливіше оздоровити, українізувати суспільство, повернути господарів землі, якими були трипільці, русичі, козаки. Найважливіша і найважча роль в цьому тих, хто сіє наймудріші і найзрозумілі ідеї для народу(або найсолодші, найбрехливіші). Люди мають мати своїх поводирів, своє світло. За ким підуть, таким і буде ще один відрізок нашої історії. А спілкуватись дуже потрібно і бажано не лише в інтернеті. На тему диких кабанів думаю достатньо. Дякую всім, небайдужим до цієї теми. Хто хоче порадити, навчити, що з цим робити - можна долучитися до обговорення цієї теми в РДА, в понеділок 24 квітня за участі керівників та спеціалістів РДА, лісівників, мисливців і представників Карасинської громади. Люди- не звірі, завжди є шлях вирішення проблеми, аби бажання і згода всіх сторін.
20 Квітня 2017, 01:49
І Вам дякуємо за відважність взяти на свої жіночі плечі тягар нинішньої політичної боротьби за українську, якщо так можна образно висловитися, Україну. Ви справляєте враження щирої та небайдужої людини, не маєте за собою чиновницького шлейфу з минулого, не обтяжені крайніми політичними переконаннямим, а за такими підуть люди. Єдине, що хотілося б у Вас побачити додатково, це конкретні кроки і питання на сесіях щодо ментального, світоглядного та правового оздоровлення в районі. А Вас часто, даруйте, експлуатують у дріб'язкових біжучих питаннях з огляду на статус помічника нардепа. Цього не оминути, але часу не так багато, люди повинні побачити у Вас лідера громади району в першу чергу, а не хорошого виконавця конкретної політичної сили, вік яких, незалежно від назви, в нашому політикумі 2-3 роки максимум. А з диками владнається, повірте мені на слово...Одна ліцензія на кликастого коштує як 1 тонна бараболі, порахуйте за що тре боротися у вашому благодатному краї, будьмо троха жидами)))
20 Квітня 2017, 02:00
Яке цікаве поєднання діалектизмів галицько-подільське (дик і бараболя).
20 Квітня 2017, 02:03
Мабуть, якщо скажеш по-старокамінськи &quot;дзіки та бульбі&quot;, то не кожен і зрозуміє нині в тому ж Камені
21 Квітня 2017, 17:01
Коли через кілька днів після публікації цього повідомлення додали ще й відео з сесії, то аж на душі полегшало. Сам Віктор Іванович заявив: &quot;...всьо, домовились, зберемо кабанів, скажемо - ні ногою!&quot;
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром