У Камінь-Каширському музеї проводять літні зустрічі

17 Серпня 2020, 14:22
4088

У Камінь-Каширському краєзнавчому музеї започаткували новий культурно-просвітницький проєкт «Літні зустрічі в музеї».

Проєкт створений, аби здійснювати просвітницьку діяльність і розповідати краянам про небайдужих людей, котрі долучаються до розбудови України, рідного краю, ведуть активну громадянську діяльність, сприяють збереженню національної культурної спадщини, знайомити з талановитими й непересічними особистостями Камінь-Каширщини й не тільки.

Тема перших «Літніх зустрічей у музеї» – «Еміграція. Українська діаспора».

Авдиторія літніх зустрічей
Авдиторія літніх зустрічей

На заході були присутні друзі музею, краєзнавці, колеги, педагоги.

У форматі Літніх зустрічей спілкувались про відомих емігрантів з України та Камінь-Каширщини, активну патріотичну діяльність української діаспори за кордоном,  слухали родинні емігрантські історії й презентували книгу Вадима Карпіка «Нік».

Вадим Карпік презентує нові видання
Вадим Карпік презентує нові видання

Вадим Карпік – вчитель за професією. Він народився і живе в селі Раків-Ліс, цікавиться історією, краєзнавством, пише і  видає книги. Чимало в його доробці книжечок для дітей, яскравих, кольорових і цікавих. Нещодавно побачила світ книга Вадима Карпіка «Нік», в якій йдеться про емігрантське життя в Канаді його свояка з Раків-Лісу. Автор нового видання розповідав, що саме спонукало його дослідити та вивчити родинну емігрантську історію, як довелось випускати нову книгу у світ.

Враження від книги Вадима Карпіка «Нік»
Враження від книги Вадима Карпіка «Нік»

Книга народилася завдяки власним зусиллям Вадима і його дружини Галини, котра щиро поділяє прагнення і погляди чоловіка і є його спільницею в цій справі. Вони власноруч видрукували та зшили аркуші, ілюстрували якісними світлинами та зробили оригінальну тверду палітурку. Книга цікава і доволі показна. Один примірник автор подарував для бібліотеки музею.

Про родинні історії, пов`язані з життям в еміграції, душевно й цікаво повідали Галина Домарецька, Петро Соловей, Світлана Войтусик.

Петро Соловей розповідає родинну емігрантську історію
Петро Соловей розповідає родинну емігрантську історію

Родинну емігранську історію розповідає Галина Домарецька
Родинну емігранську історію розповідає Галина Домарецька

 

Спілкувались також про активну, патріотично налаштовану громадянську позицію наших землячок-емігранток, уродженок Каменя-Каширського Ірини Матвійчук, Аліни Тимкович-Нільсен, Ольги Ліщинської. Ірина Матвійчук проживає в США, працює журналісткою телерадіоорганізації «Голос Америки» в команді Мирослави Гонгадзе. Аліна Тимкович – вже понад 10 років мешкає в Данії й опікується суботньою українською школою в місті Вайне. Ольга Ліщинська з 2018 року перебуває в Канаді як членкиня Міжнародної громадської організації українців (МГОУ) «Четверта хвиля» і заступниця голови з волонтерського руху. Вони проживають в різних країнах і навіть континентах, але однаково ведуть величезну благодійницьку, волонтерську, культурно-просвітницьку, популяризаторську роботу, розповідають світові правду про Україну та українців.

На жаль, і нині українці змушені  вирушати за кордон, аби покращити матеріальне становище. Пісня про долю матері-емігрантки, котру виконувала Даринка Гарбарчук,  звучала зворушливо і щемливо, адже всі воліємо, аби Берегині роду та України залишалися зі своїми сім’ями й працювали задля блага рідної землі та своїх родин.

Після закінчення заходу гості оглянули виставлені особисті речі земляків-емігрантів, листи з-за кордону, книги, видані українською діаспорою, інші музейні предмети й ще довго спілкувались про емігрантські долі.

Наталія ПАСЬ

Читайте також: Археологія дозволяє зазирнути у таємниці життя: Юрій Пшеничний розповів, як обрав професію

Учасники перших Літніх зустрічей в музеї
Учасники перших Літніх зустрічей в музеї

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024