Фото дня: старий панський будинок у селі Ворокомле

24 Квітня 2017, 23:40
12483

На околицях села Ворокомле стоїть напівзруйнований двоповерховий панський будинок із погребом та садом поблизу.

Місцеві жителі називають це місце "панський двір" та приходять сюди фотографуватися.

 

 

 

 

Дехто розповідає, що на одиному із поверхів будинку проводилися богослужіння, а на іншому були жилі кімнати.

Директор Камінь-Каширського краєзнавчого музею Наталія Пась розповідає, що згідно архівних відомостей це була приписна капличка  до Камінь-Каширської римо-католицької парафії.

Декілька років тому будівлю хотіли зруйнувати та побоялися, бо на її стіні хтось повісив три ікони.





1

1


Автор фото: Валентина Денисюк

_____________________________________________________________________________________

Рубрика "Фото дня" висвітлює особливості побуту, дозвілля, культури та інших сфер життя людей нашого краю. Якщо ви маєте цікавий фотознімок і бажаєте, щоб він потрапив до рубрики - надсилайте його на адресу електронної пошти [email protected], або ж пишіть особисто її автору в соціальних мережах Facebook та ВконтактіКращі фотознімки будуть періодично з'являтися на нашому сайті. Збереження авторського права гарантуємо!

Для тих, хто бажає стати героєм рубрики "Фото дня" її автор пропонує безкоштовну фотосесію.

Коментарі
25 Квітня 2017, 12:14
Там ще фрески мають бути. Взагалі ця будівля називалася "Костьол". Якщо придивитися всередині то можемо бачити, що напочатку у ньому були напівпівкруглі вікна, що говорить про те, що це була скоріше культову споруда. Потім вже були закладені оскільки бачимо кладку до прямокутних вікон. Пізніше там зберігалася як завше "хімія". Останній поляк виїхав з Ворокомля у 39 році після побиття Німеччини Польських військ та напружених стосунків громадян польської національності з місцевими, про те до якихось кардинальних змін в стосунках між Ними все-таки не сталося але поляки з Ворокомля виїхали.
25 Квітня 2017, 16:01
Камінь міг би написати більше, адже сам писав, що має корені з цього села. Похвалився би, що сини греко-католицького ворокомлівського священицького роду мали високу освіту. Один з них був, навіть, коад'ютером папи римського. А в селі проживали колись 122 римо-католики, німці протестанти - 151 і аж 17 євреїв. Жителі села завжди святкували празник Божого ТІла. От би проявив патріотизм і зфотографував фрески та виклав їх. Може ця давня розвалина і є костелом, бо на каплицю вона завелика. З доступних фотознимків виглядає, що Каміньська каплиця значно менших розмірів, хоча в Камені поляків проживало більше.
25 Квітня 2017, 20:23
Я знаю про цей "Костел" та історію цього села тільки з розповідей моєї Мами оскільки Вона була родом з Ворокомля. Мій дід та його родина служив у Польського пана оскільки його дім у свій час згорів й він пішов найматися до нього але звичайно таких досконалих оповідей Я не знаю. Єдине наприклад є те що моя тітка якій було на той час 16 років виїхала в 39 році з Поляками до Польщі і на цей час про неї нічого не знаємо.
25 Квітня 2017, 20:52
Навіть у руїні є краса, що дуже рідко буває у таких випадках
06 Листопада 2017, 23:05
Планую там оглянути місцевість металошукачем.
05 Січня 2018, 17:31
гордість ворокомле
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024