Попри коронавірус новий навчальний рік у Камінь-Каширському районі стартував

05 Вересня 2020, 15:05
фото ілюстративне 4778 Джерело: фото.Волинські новини
фото ілюстративне

Не наражаючи один одного на небезпеку, з антисептиками і масками, без батьків розпочали новий навчальний рік на Камінь-Каширщині, 41 заклад загальної середньої освіти та 2 опорні навчальні заклади з чотирма філіями відчинили двері 1 вересня перед майже 10 тисячами школярів. Пролунав перший дзвоник і в умовах пандемії коронавірусу розпочався освітній процес.

Про це пише газета Полісся.

Адміністрації шкіл мали максимально розвести учнів, аби класи перетиналися якнайрідше, батькам до школи заходити заборонили, школярі отримали інструкції, як оберігатися від коронавірусу. А до цього до навчального року ретельно готувалися.

– Ціна комфорту і безпеки

З метою створення належних умов для організації та здійснення освітнього процесу у закладах освіти району проведено ремонти класних кімнат, кабінетів, спортивних та актових залів, майстерень.

Загалом на це та на підготовку до роботи в осінньо-зимовий період спрямовано 1 мільйон 670 тисяч гривень.

За ці кошти замінили 5 вікон у ЗОШ І-ІІІ ступенів села Добре. У школі села Брониця вікна замінюються в спортзалі. У НВК №1 та №2 м. Каменя-Каширського здійснено ремонт санітарних кімнат.

Облаштовано санітарну кімнату для дітей з особливими освітніми потребами у школі села Підцир’я. Окрім того проводиться заміна покрівлі ДНЗ села Видерта.

За інформацією районного відділу освіти, уже майже справилися з підготовкою котелень та паливних до роботи в осінньо-зимовий період. Завершується завезення палива.

НУШ – важливо, але коронавірус

«Осучаснення освітнього середовища – пріоритетний напрямок діяльності колективів шкіл в умовах реформування змісту освіти та підготовки до роботи в Новій українській школі», — запевняє начальник відділу освіти Віктор Пась.

Він схвально відгукується щодо державної стратегії в напрямку створення новітнього освітнього середовища. Каже, що в районі активні у питанні створення належних умов навчання дітей. І хоча цьогоріч в умовах карантину є певні затримки, запевняє, що кошти, спрямовані на це державою та органами місцевого самоврядування, невдовзі будуть освоєні.

Зокрема, на закупівлю дидактичних матеріалів для 1-го класу заплановано 662 тис. 804 гривні. 1 млн 140 тисяч гривень буде спрямовано на закупівлю сучасних меблів для початкових класів НУШ. Ще 1 млн 49 тис гривень використають на закупівлю комп’ютерного обладнання для початкових класів НУШ.

До речі, першокласників цього року порівняно із попередніми буде дещо менше. Окремі батьки не захотіли віддавати своїх дітей до закладів загальної середньої освіти із шестирічного віку. Імовірно, їх рішення пов’язане з поширенням коронавірусної інфекції та можливим її впливом на організацію освітнього процесу.

У закритих школах стартувало навчання

Максимально можливо підготувалися до нового навчального року і у школах сіл Стобихівка та Радошинка.

Навесні Волинський окружний адміністративний суд вирішив зупинити експлуатацію їх будівель, оскільки працівники служби ДСНС зафіксували тут серйозні порушення пожежної та техногенної безпеки. У навчальних закладах подбали про усунення недоліків, щоправда не всіх.

Із загального переліку залишилися найбільш вартісні позиції – встановлення протипожежних сигналізацій та обробка засобами вогнезахисту дерев’яних елементів горищних покриттів. Але оскільки коштів на утримання шкіл і так не вистачає, у відділі освіти кажуть, що не доцільно наразі залучати на це фінансові ресурси, бо у Стобихівці он будують нову школу.

Зрештою керівництво району та районного відділу освіту погодили дані питання із обласним управлінням ДСНС України і в навчальних закладах 1 вересня стартувало навчання.

З харчуванням заминка

З 1 вересня учні Камінь-Каширщини мали б смакувати у шкільних їдальнях гарячими обідами. Однак, оскільки цьогоріч організатор змінився, і нова фірма ще не встигла завезти та встановити відповідне обладнання, перші дні навчального року будуть бутербродними.

За словами начальника відділу освіти Віктора Пася, все мало б невдовзі внормуватися, але в які терміни вдасться вирішити дане питання, не відомо.

Нагадаємо, тендер на харчування школярів у Камінь-Каширському, Маневицькому та Любешівському чорнобильських районах у напруженому змаганні виграло ТОВ «Ремедас Україна».

Торгуючись у трьох етапах, фірма зменшила вартість харчування камінь-каширських учнів аж на 10,8 мільйона гривень (із 40 мільйонів гривень до 29 165 014 гривень).

Коментарі
06 Вересня 2020, 11:16
Зменшили аж на 27% ? А чи гарантують при цьому дотримання норм харчування? Почали з бутербродів...
06 Вересня 2020, 12:58
Доброго дня. Дорогі батьки хочу довести до відома, що тендер на закупівлю послуг з організації харчування здійснює управління соціального захисту населення а контроль за якістю продукції і харчування належить до компетенції держпродспожислужби. Освіта надає в оренду тільки приміщення. А ще класний керівник має подати старшому кухарю кількість дітей які будуть харчуватись наступного дня. І це все. Я працівник освіти і мені прикро, що саме освіту найбільше поливають брудом. У нас є ще медицина де все "гаразд", пенсійний фонд - пенсію громадяни не можуть оформити декілька місяців, міліція, суд, прокуратура де простий громадянин не може знайти захисту. Тіж самі соціальний захист та держпродспоживслужба та інші від яких залежить якість нашого життя. Будь-ласка не лайтесь і не пишіть про те у чому не розумієтесь. Займайтесь вихованням своїх діток а вчитель з великим бажанням поділиться своїми знаннями. Скеровуйте діток до знань. Просто працівники освіти мають вам батькам допомоги виховати гідних синів і дочок а не навпаки. Будьте здорові не тільки фізично а й духовно.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024