Зношене обладнання та відсутність дієтичних столів: в Україні перевірили шкільне харчування

13 Вересня 2020, 18:00
фото ілюстративне 3635
фото ілюстративне

Мінекономіки оприлюднило звіт за результатами обстеження закладів загальної середньої освіти в рамках реформування системи шкільного харчування.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

Восени 2019 року, за ініціативи першої леді Олени Зеленської, створили міжвідомчу робочу групу з метою вивчення поточного стану системи харчування в українських школах. До складу робочої групи увійшли представники Мінекономіки, Міністерства охорони здоров'я, Міносвіти, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету та народні депутати.

На початку цього року Мінекономіки спільно з МОН, МОЗ та за участі органів місцевого самоврядування, місцевих фахівців у сферах освіти, медицини та безпечності харчових продуктів провели комплексне обстеження шкіл майже на всій території України.

Всього обстежили 500 міських та сільських шкіл, у яких навчається понад 300 тисяч учнів. Метою обстеження було виявлення всіх проблемних аспектів на ланцюжку від виробника харчових продуктів до отримання учнем готової страви. В тому числі – підходи до організації харчування, наявність дієтичних столів, стан дотримання вимог безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, стан приміщень та обладнання, рівень забезпечення гарячим харчуванням.

У результаті обстеження закладів виявлено низку ключових проблем, зокрема:

  • відсутність харчування для дітей з особливими харчовими потребами (дієтичні столи);
  • низька динаміка запровадження та використання системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР);
  • зношене та застаріле обладнання;
  • низький рівень обізнаності щодо повноцінного харчування;
  • недостатній рівень знань в частині закупівлі харчових продуктів.

Наступним кроком є реалізація заходів, направлених на розв'язання цих проблем, а саме:

  • удосконалення нормативно-правової бази, в тому числі щодо норм харчування;
  • створення належних умови для безпечного та якісного харчування;
  • оновлення та модернізація харчоблоків;
  • проведення просвітницької роботи щодо повноцінного харчування.

Наразі Мінекономіки завершує розробку низки документів, які спрямовані на реалізацію Плану заходів з реформування системи шкільного харчування, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 серпня цього року:

  • Методологія щодо особливостей здійснення закупівель у сфері організації харчування в закладах освіти;
  • Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійних процедур, які базуються на принципах НАССР для закладів освіти;
  • Гігієнічні вимоги до харчоблоків закладів загальної середньої освіти.
Коментарі
14 Вересня 2020, 02:57
Не знаю чому, але харчування в деяких школах розпочали, просто жах!!!! Діти жаліються на несмачні страви, малі порції, в одну тарілку і солодке і капусту тушену. Чого чекати далі? Коли вже діти не важливі в державі і гроблять їх здоров'я!!! "Дякуємо" ТОВ рамедас Україна" економите на дітях- неякісними продуктами!
14 Вересня 2020, 19:49
Вважаєте, що заслужили на щось краще ? Помиляєтесь, ви і на це не заслужили. Несмачн страви на халяву - заведіть свою дитину до ресторану. Там точно смачно.
17 Вересня 2020, 02:01
Я бачу вам подобається їсти просрочені продукти, в так званих є ресторанах' бо навіть на халяву щось дітям нехочеться їх їсти.
17 Вересня 2020, 17:07
"Дякуємо" ТОВ рамедас Україна" економите на дітях- неякісними продуктами!": чого раптом покотили бочку на Рамедас. Там були кілька пропозицій наші недолугі обрали найдешевшу пропозицію яка була на кілька мільйонів дешевше пропозиції державного бюджету. Незнати чому та на яка причина. Чому пропозиція була на таку то суму, а вони обрали на іншу дешевшу набагато про те очевидно асортимент та меню комлекс мало залишитися тим самим. Отже їжте не обляпуйтеся.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром