П'ять основних кроків, аби зареєструвати громадську організацію

17 Вересня 2020, 14:34
фото ілюстративне 2788
фото ілюстративне

Пропонуємо вам познайомитися з п’ятьма основними кроками з питань реєстрації громадської організації.

Про це повідомляє Ольга Семенюк, заступниця начальника Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Львів).

Громадська організація – це громадське об'єднання, засновниками та членами (учасниками) якого є фізичні особи.

Отже, що для цього потрібно?

Перший крок – підготувати Статут організації. Цей документ є обов’язковим для організації, яка планує здійснювати свою діяльність зі статусом юридичної особи. Для громадської організації без статусу юридичної особи Статут може бути зареєстрований виключно за бажанням засновників.

Чому у певних випадках він є обов’язковим, тому що містить цілий комплекс різноманітних даних щодо створюваної громадської організації.

Мова йде про:

  • найменування громадської організації;
  • мету (цілі) та напрями діяльності організації;
  • порядок набуття і припинення членства в організації, права та обов’язки членів;
  • повноваження керівних органів громадської організації, порядок їх формування та зміни складу, термін повноважень, а також порядок визначення особи, уповноваженої представляти громадську організацію;
  • порядок внесення змін до статуту;
  • порядок прийняття рішення щодо саморозпуску або реорганізації громадської організації.

Другим кроком буде проведення установчих зборів засновників.

Важливо! Засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації – 14 років.

Кількість засновників громадського об'єднання не може бути меншою, ніж дві особи. На установчих зборах розв'язують питання про визначення назви організації, мети (цілей) діяльності, обрання керівника та органів управління, затвердження Статуту організації та інше. Протокол установчих зборів підписується головуючим та секретарем зборів.

Третій крок — підготовка пакету документів. Мова йде про:

  • заяву про державну реєстрацію;
  • протокол установчих зборів засновників та реєстр осіб, які брали участь у таких зборах (у додатку разом з протоколом) (пронумерований, прошитий та підписаний головуючим і секретарем зборів);
  • відомості про керівні органи і уповноважену особу для здійснення реєстраційних дій;
  • статут. Усі документи подаються в 1 екземплярі.

Четвертий крок – подати документи. Варто знати, що строк розгляду документів та реєстрація громадської організації здійснюється протягом 3 робочих днів, безкоштовно. Проте він може бути продовжений реєстратором до 15 днів. І останнім, п’ятим кроком буде – отримання відповіді.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024