Жителі села Підцир’я просять облаштувати тротуар поруч автобусної зупинки

18 Вересня 2020, 15:33
3764

Жителі села Підцир’я просять міську владу облаштувати тротуар на відрізку шляху від моста до автобусної зупинки, зокрема на в’їзді у місто з боку Ковеля. Здавалося б, ділянка невелика – близько 400 метрів, фактично навпроти 3-х хат, – однак, стверджують місцеві, дуже аварійно небезпечна.

Про це пише Полісся.

Тому восени 2019 року ініціативна група зібрала підписи з проханням прокласти бруківку на згаданому відрізку, але депутати відмовили у фінансуванні.

Все ж люди сподіваються, що в бюджеті невдовзі з’являться кошти на вирішення проблем їхнього мікрорайону. Однак коронавірус наполегливо змушує чекати.

Мешканка одного з придорожніх будинків Ганна Прігодіна каже, що проблема облаштування тротуару на цій вулиці назріла давно.

Позаяк безпека пішоходів тут завжди була на низькому рівні: в’їжджаючи в райцентр, водії досить рідко дотримуються правил і зменшують швидкість, фактично влітаючи на вулицю Ковельську.

Водночас у негоду люди змушені виходити на дорогу, щоб подолати цей відрізок шляху, бо на узбіччях – суцільне болото й калюжі. А незнайомі з місцевістю автомобілісти з легкістю можуть втрапити в халепу, адже з одного боку на них чекає крутий поворот, з іншого – міст через річку.

Тож жінка проводить екскурсію вулицею, в одних сусідів паркан завжди «оновлюється», в інших теж була серйозна аварія.

Та й на дорозі – жодного розміченого пішохідного переходу, а в розпал навчального року рух особливо пожвавлюється. Заодно ще й назріває проблема освітлення вулиці.

«Виявляється, цілий мікрорайон місту не потрібен, – бідкається жінка. –  У нас на вулиці багато підприємців, які платять податки. Ми наповнюємо місцевий бюджет, але нам ніхто не віддячує. Заплати в державу, здай на садок, на школу, ще й вулицю облаштовуй самостійно?, – обурюється пані Ганна, відстоюючи права односельчан. – Навіть якщо тулитися попід паркан, то йти страшно. Наприклад, восени день коротшає. Коли повертаємося з дитиною з садочка, міряємо калюжі, а машина не тільки не зменшить швидкість, але й охляпає з ніг до голови. Жителі нової вулиці взагалі ходять стежкою над болотом, бо бояться сюди іти. У багатьох же немає інших варіантів, аніж іти понад трасою. Ми ж боремося не просто за естетичний вигляд, а за безпеку. Ми хочемо вийти на дорогу і безпечно пройти цей відрізок, де завжди інтенсивний рух», – йдеться у дописі.

А автомобілів на в’їзді в райцентр дійсно немало. За 10 хвилин розмови налічуємо щонайменше п’ять десятків легковиків, автобусів та навіть вантажівок. Пішоходам з ними конкурувати нелекго. Очевидно, понад автошляхом колись була асфальтована доріжка – її залишки дають про себе знати під час прибирання території. Однак наразі необхідно облаштовувати якесь підвищення, аби уникнути звичної тут води.

Щоб можна було прокласти безпечний хідник і не перешкоджати руху автотранспорту, місцеві жителі готові зрізати свої фруктові дерева, що ростуть біля дороги. Дехто з них навіть обгороджував територію з урахуванням цих факторів. Словом, усі мешканці Ковельської готові сприяти місцевим органам самоврядування в покращенні ситуації, проте, імовірно, вирішення проблеми уже ляже на плечі Камінь-Каширської ОТГ.

Позаяк зараз у міському бюджеті немає коштів на ці потреби, а рік поступово добігає кінця. Водночас облаштування тротуару – справа не одного дня. Так, пояснюють у міській раді, для цього потрібно зробити проєктну документацію, скласти кошторис, провести тендер на визначення виконавця робіт. Обіцяють, що за це візьмуться, коли матимуть кошти. Тим часом у мережі все частіше озиваються жителі інших районів міста, які також потребують безпечних пішохідних шляхів.


 

Коментарі
18 Вересня 2020, 19:20
Позиція "підприємців" - базарних бариг зворушує до глибини душі. На ті податки, що вони сплачують, собачої будки збудувати неможливо
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39