Харчування в школах: у Камінь-Каширському районі підготувалися найкраще

18 Вересня 2020, 19:00
фото ілюстративне 4880
фото ілюстративне

У новому навчальному році школярів із трьох чорнобильських районів Волині – Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького – почали харчувати лише на Камінь-Каширщині. Причина – погано підготовлені їдальні у двох інших.

Про це інформує сайт газети Полісся.

ТОВ «Рамедас Україна», яке виграло тендер на надання кейтерингових послуг в усіх цих районах, провело аудит шкільних їдалень і виявило там проблеми.

За словами організатора харчування, найгірша ситуація в Маневицькому районі, трішки краща в Любешівському і порівняно найкраща в Камінь-Каширському.

У Маневичах і Любешові школярів і досі не харчують

«Коли ми намагалися зайти на цей ринок послуг, не розуміли, яка ситуація в районах щодо матеріально-технічної бази. Бо це ніяк не прописується в тендерній документації. Тому ми йшли в певній мірі наосліп, не розуміючи, які інвестиції тут знадобляться. Так, на жаль, є такі ризики і виникають вони передусім через недопрацювання менеджменту, що на державних посадах. У Камінь-Каширському районі насправді ситуація нормальна, тому ми вирішили, що тут економічно доцільно надавати послуги», — зауважує представник ТОВ «Рамедас Україна» Ярослав Буряков.

За його словами, у двох інших районах фірма спільно із замовником вирішила розірвати договір, враховуючи ризики, які можуть виникнути через поширення коронавірусної інфекції. Мовляв, тут в управліннях соціального захисту не погодилися на пропозиції щодо покращення умов договору, тому доцільності розпочинати роботу не було.

«Ми порахували, які інвестиції нам потрібно зробити в ці райони, аби все було нормально в роботі, оцінили всі фактори, ризики, які можуть виникнути в ситуації з карантином і яка відповідальність лягає на нас, та вирішили, що краще розпочати все спочатку», — каже Ярослав Буряков.

Тобто, пропри те, що ТОВ «Рамедас Україна» пішло на розірвання угоди, воно не виключає того, що участь у наступному тендері на харчування школярів Любешівщини та Маневиччини буде брати.

– Вода в окремих  школах не відповідала вимогам якості

Однак, слід зауважити, що і на Камінь-Каширщині фірма почала готувати гарячі обіди із затримкою. Напередодні 1 вересня вона надіслала лист управлінню соціального захисту населення Камінь-Каширської РДА, в якому попередила про це.

Відтак харчування в деяких наших школах розпочалося лише з третього тижня навчального року.

Ще наприкінці минулого учні не отримували гарячих обідів у восьми закладах середньої освіти. За інформацією начальника відділу освіти, молоді і спорту Камінь-Каширської РДА Віктора Пася, не готували, зокрема, у шкільних їдальнях сіл Карасин, Стобихівка, Радошинка, Соснівка, Піщане, Бузаки, Нові Червища та Верхи. Із затримкою закуховарили у Пнівне, Видричах, Черче.

А все — через неякісну воду. У деяких навчальних закладах дослідження проб показали бактеріальне забруднення її чи ж невідповідність за фізико-хімічними показниками.

«З кранів потекла неякісна вода, очевидно, через те, що тривалий період школи були зачиненими – в березні запровадили карантин, а потім були літні канікули. Аби вода стала придатною для приготування їжі, ми провели відповідні заходи», — повідомляють у відділі освіти, молоді і спорту Камінь-Каширської РДА.

Зрештою, перед тим, як розпочати процес харчування у навчальних закладах, дійсно відповідно до нормативно-правових документів мали перевірити і переконатися, що вода є безпечною для приготування і вживання. А тому, звичайно, добре, що питання її якості не було проігнороване.

Цю думку поділяють і в управлінні соціального захисту:

— Добре, коли кожен свої обов’язки виконує з відповідальністю. Маємо ж он сумний приклад того, що цьогоріч на Рівненщині у сільській школі зафіксовано факт отруєння учнів, імовірно, саме через неякісну воду, — зауважує начальник управління Максим Демидюк.

Організатор пропонує покращене, вітамінізоване меню

Та поряд з цим, аналізуючи всю вище описану ситуацію із організацією харчування школярів чорнобильських районів Волині, ми припустили, що затримок у цьому процесі могло б і не бути, якби ТОВ «Рамедас Україна» у тендерних торгах із ТОВ «Атом сервіс» суттєво не зменшило вартість закупівлі. Адже, зокрема, на Камінь-Каширщині воно виграло аукціон із пропозицією 29 мільйонів гривень, коли стартова ціна становила 40 мільйонів гривень.

«Дійсно був спуск на тендері. Це було з двох сторін. Оскільки законом прописано один фактор – у кого найнижча ціна, той і переможець. Ми розуміли, що для того, щоб зайти, маємо йти до останнього. Власне, що ми і зробили. Але прохарчувати школярів Камінь-Каширщини на цю суму реально», — запевняє представник фірми-переможця.

Ярослав Буряков каже, що зараз вони навіть продумали інше, покращене, меню, так би мовити вітамінізоване, і подали пропозицію замовнику переглянути умови договору, щоб можна було учнів харчувати за ним.

Остаточної відповіді ще не отримали, але вважають, що така можливість є, оскільки через те, що під час карантину діти не харчувалися, буде економія коштів. Мовляв, чому б їх не використати, якщо вони все-одно мають повернутися в державу.

А ще новий організатор харчування демонструє і нові підходи до надання послуг у шкільних їдальнях. Фірма завезла у харчоблоки загальноосвітніх закладів Камінь-Каширського району нове обладнання: і теплове (одразу з виробництва), і холодильне. Кажуть також, що повністю оновили інвентар, посуд.

— У нас такий підхід. Ми так це бачимо. І на сьогодні інакше не може бути. Час змінюється, вимоги змінюються. І має прийти все-таки і культура у наданні послуг, і змінитися ментальність наших людей. Має бути розуміння того, що харчування дітей, та й взагалі харчування, повинне бути на першому місці, а не десь там, як було всі ці роки, через що у їдальнях певних районів, на жаль, нічого не робилося, — зауважує Ярослав Буряков, представник ТОВ «Рамедас Україна».

Коментарі
19 Вересня 2020, 00:42
"Вітамінізоване харчування"- це більше моркви- буряка замість м'яса... Це в рахунок 30% зменшення вартості харчування. М-да... А чорнобильські норми? Шо-шо?!
19 Вересня 2020, 01:15
Смішно слухати.......Молодші школярі іихрдять з їдальні голодні.Порціі на стільки маліі що все поміститься в двох ложках.
19 Вересня 2020, 12:24
Зато тарілки нові та великі :( Хай привикають дітки, щоб неожеріли.
19 Вересня 2020, 16:28
Згідно Закону про декомунізацію безкштовне харчування, як і всі решта вякого роду пільги,треба відмінити як пережиток минулого. Кожен має платити за ті блага, які отримує. Те, що школярі ходять голодні маєбути проблемою батьків, а не держави. Не можуть прокормити - дежава прокормить в дитячому будинку. Бо країна перетворилася к країну торгашів і отримувачів соціальних пільг.
19 Вересня 2020, 19:43
Я повністю погоджуюсь з Вами, але нехай держава поверне частину податків батькам. Тому що держава не харчує дітей з власних коштів. Це все оплачується з батьківських грошей, які попередньо зібрані з їх у формі завищених податків. А щодо отримувачів соціальних послуг, то також має отримувати той, хто сплачує в державну казну, а в нас виходить так що одні все життя сплачують податки, а інші також все життя на них живуть.
20 Вересня 2020, 13:49
Хай зовсім відмінять,мої діти снідають дома,а ще даю з собою бутерброд чи булочку,старший син учень 11 класу,з його слів харчують нормально,посуд новий комусь не подобається,вам не вгодиш...Порції дійсно малі ,але ж перекусити можна,а комусь треба наїстися.Я пригадую 1990 рік,як на ді мною стояла вчителька,щоб я з'їла горох і кусочок м'яса,я плакала ,але так і не змогла з'їсти,тоді харчували дуже погано,а може тому ,бо я не любила ніколи горох.Сучасні діти не такі,їм здорова їжа не подобається,а от кусочок піци,пані,бургер і т.п. вони б їли залюбки.
21 Вересня 2020, 10:30
Порції малі, то ще нічого, аби були їстівні, бо від деяких продуктів діти травляться, блюють. Здорові діти-здорова нація! Це ж не експерименти!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром