На Камінь-Каширщині хочуть спорудити меморіал на місці стоянки ОУН-УПА

18 Травня 2017, 08:20
3488

У Камінь-Каширському районі планують відкрити меморіал на місці дислокації одного з найбільших загонів ОУН-УПА.

Про це інформує Волинська регіональна дирекція НСТУ.

Члени комісії з гуманітарних питань Громадської ради при облдержадміністрації вирішили порушити клопотання перед керівництвом щодо урочистого відкриття стоянки ОУН-УПА «Північ» в урочищі «Зарічки» Камінь-Каширського району. Археологи «Волинських старожитностей» на території Хотишівської сільської ради відшукали залишки 41-го  схрону.

Вона, як і більшість подібних об’єктів, розташована у важкодоступному для техніки місці – серед боліт і чагарників.

Цю тему порушили на засіданні комісії з гуманітарних питань Громадської ради при облдержадміністрації. Член комісії Ростислав Кухтей працював з архівами, а ще знає про цю стоянку з розповідей очевидців.

«Я в Камінь-Каширському районі, коли працював в Черченській школі після армії, жив на квартирі в людини, яка була зв’язковим УПА. Потім цей чоловік був висланий на роботи до Німеччини як дитина. Потім призваний в армію, був поранений. Він – ветеран ОУН-УПА і Червоної Армії», – розповів він.

За словами Ростислава Кухтея, як пише 0332.ua, у 1943-1944 роках в районі урочища «Зарічки» в лісі знаходилася база ОУН-УПА «Північ». Саме там повстанці готували військовий склад, більше того на цьому місці діяв військкомат, де призивали вояків УПА на службу. На кінець літа-початок осені 1943 року припадають вдалі військові операції підрозділів УПА на Волині. Однією із таких операцій стало захоплення міста Камінь-Каширський. Лише наприкінці вересня 1943 року місто було відбито у повстанців партизанським з’єднанням Олексія Федорова, проте ненадовго, бо Камінь-Каширський захопили німецькі війська, що надійшли з Ковеля. 

Боротьба УПА з радянськими партизанами, чисельність яких восени 1943 року на Волині зросла, продовжувалася, зокрема і в інших місцевостях краю. Вже після штурму, німці відступили з міста і згодом всі склади з продовольствами та боєприпасами були перевезені на базу ОУН-УПА «Північ».

Нині на Волині роздумують над тим, як це місце зробити туристично привабливим, оскільки саме там переплітаються історичні сторінки нашої держави. Так, минулого року було ініційоване питання про проведення в урочищі «Зарічки» пошуково-дослідницьких робіт та частково ініціативу навіть профінансувала облдержадміністрація.

На разі ж, для ветеранів ОУН-УПА, туристів із-за кордону та для патріотичного виховання молоді, на території урочища планують поставити пам'ятний знак, а згодом навіть прокласти туристичний маршрут.

Отож, члени громадської ради наголошують, що основними завданнями нині є прокласти дорогу, яка веде до бази ОУН-УПА, що знаходиться на території Хотешівської сільської ради, розчистити ліс, урочисто відкрити стоянку з встановленням меморіальної дошки та продовжити пошуково-дослідницькі роботи.

А член Братства ветеранів ОУН і УПА Волинського краю імені Клима Савури Василь Кушнір наголосив, що саме завдяки волинським історикам-пошуківцям вдалося віднайти місце дислокації бази «Північ», оскільки досі це місце було невідоме.

Таким чином члени комісії Громадської ради взяли інформацію взяти до відома та вирішили  порушити клопотання перед головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком щодо урочистого відкриття Бази ОУН-УПА «Північ» в урочищі «Зарічки» та виділення коштів на продовження пошуково-дослідницьких робіт.

 

 

 

Коментарі
18 Травня 2017, 14:39
"взяти до відома та вирішили порушити клопотання перед головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком щодо урочистого відкриття Бази ОУН-УПА «Північ» в урочищі «Зарічки»": нехай краще візьмуть до відома про те, що на території К-Каширського району вже не буде Госпітального округу через саме недолугу роботу голови Волинської ОДА. Подумайте краще за живих та майбутніх поколінь Поліського краю яким у свій час увірвалося Чорнобильське лихо. Вчорашні червоні, радянські, комуністичні партфункціонери піаряться на сьогоднішній модній тематиці. В гробу напевно перевертаються.
18 Травня 2017, 19:13
Ростислав кухтей - колишній перший секретар Камінь-каширського райкому КПРС !!!! це блюзнірство !!!Ганьба!!
18 Травня 2017, 19:23
Опс. Прийде час і Ростислав Адамович заявить, що його у комуністичну партію закинули ОУН-УПА й до цього часу він був в підпіллі. Дай боже.
18 Травня 2017, 19:50
Р. Кухтей (він же "Змєй") відомий підпільник середини 80-х років 20 століття на теренах Камінь-Каширщини. Зокрема, під його орудою був збудований бункер для прийому зігрівальних напоїв в районі "Силікатного" (на покоління раніше відомого нині генделика у Львові) та мисливський будиночок за урочищем "Лютня" (пустих пляшок було багацько там).
19 Травня 2017, 00:16
Лісники це будували, а не Кухтей, йому ще тільки бракувало палі шлєгою гамселити в землю, аби облаштувати собі місце для чаркування. Тоді на одному місці часто не причащалися, думаючі люди були -<br/> доводилося мінєти місця дислокації для різних втіх...
19 Травня 2017, 00:49
&quot;...палі шлєгою гамселити в землю...&quot;, а чому би й ні? Декілька років тому він у Луцьку давав інтерв&quot;ю, що лише спортом і займався в Камені, тільки втрачав форму, так за сокиру і нумо дрова колоти і тому подібне. А нині на ровері гасає рано в ранці по Лучєську.
19 Травня 2017, 17:31
Даремно ви тему меморіалу підмінили темою Кухтея. Яке то має значення від кого іде ініціатива. Кухтей має досвід ідеологічної роботи, він цьому вчився. Колись використовував на користь КПРС, то чому тепер не використати на користь України. Лікар же може лікувати кожного, не залежно від політичних поглядів хворого.
19 Травня 2017, 20:37
&quot;Лікар же може лікувати кожного, не залежно від політичних поглядів хворого.&quot;: схоже що Ви не на своєму місті оскільки Ви тут взялися повчати інших. Краще Ви подумайте над тим висновком чому пан Кухтей всівся аж на місце голови чи:&quot;Члени комісії з гуманітарних питань Громадської ради при облдержадміністраці&quot;. Тому все-таки питання до пана Кухтея не тому чого він там всівся і не по якій причині але чому громадська рада при облдержадміністрації до цього часу не зробила ні будь-якого висновку з питань медичної реформи, а надто через те що через висновки облдержадміністрації Північні райони Полісся не матимуть свого Госпітального округу. Якщо пан Кухтей, про якого тут весь час згадують має неабиякий вплив на обласну адміністрацію то чому до цього часу Їм не було дано будь-яких висновків через те, що обласна адміністрація не вирішила питання Госпітального округу на користь К-Каширська зокрема, через те, що цей пан також вирішив що вже краще до гроба і не інакше?
20 Травня 2017, 00:07
Кухтей там всівся, бо вас, шановного, там немає. Ото підіть, всядьтесь та охороняйте медицину, російські соцмережі ще щось. Але не говоріть, а дійте, так як це робити Кухтей.
20 Травня 2017, 02:47
Славно Р. Кухтей тут всім емоцій додав. Брати уроки від ідеолога Р.Кухтея-це так, як редактора &quot;Фелькішер Беобахтер&quot; поставити головою товариства &quot;Пам&quot;яті жертв голокосту&quot;.
23 Травня 2017, 01:29
Тупа порада як від самого Кухтєя
15 Липня 2017, 17:35
І чого всі причепилися до того Кухтея? Хай живе собі спокійно...
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024