19 жовтня: важливі події в історії, свята, іменини

19 Жовтня 2020, 07:00
фото ілюстративне 1984
фото ілюстративне

Доброго ранку, Район.Камінь-Каширський пропонує список іменинників для привітань.

На календарі понеділок, 19 жовтня. Це 293 у високосні роки у григоріанському календарі. До кінця року залишається 73 днів.

Іменини святкують: Архип, Макар, Іван, Никанор, Клавдія і Фома.

Фомін день. Фома – один з 12 апостолів. Займався рибальством в Галілеї до тих пір, поки не почув звернення до народу Ісуса Христа, яке пробудило в ньому тягу поповнити ряди сподвижників Месії. Фома мав зовнішню схожість з Христом, тому апостола часто називали « близнюком ».

Мандруючи світом разом зі своїм учителем, він з мужністю і гордістю зазнавав всі тяготи обраного шляху і незабаром був обраний найближчим учнем Ісуса, а після його вознесіння « успадкував » дар виганяти нечисть і зцілювати людей.

Вважається, що з Фоміна дня починаються сильні вітру і бурани, можливі й несподівані снігопади. В цей день на Русі побоювалися пробудження нечистої сили, що сіє хвороби. За допомогою осикового сучка в будинках проводили спеціальний обряд, що захищає від нападу злих духів і лихоманки.

Також 19 жовтня народ перераховував запаси на зиму. Якщо льохи були повні, говорили: « Радий Фома, що велика крома ». В такому випадку люди відправлялися до церкви, щоб поставити свічку в подяку святому.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024