«Усім треба визначитися і обрати авторитетних, дієвих, досвідчених людей», – Ірина Констанкевич

23 Жовтня 2020, 09:00
3680

Минулого тижня Камінь-Каширщину відвідала народна депутатка України Ірина Констанкевич. Спільно зі своїм помічником Орестом Маховським, депутатом обласної ради і кандидатом у депутати облради Анатолієм Філюком, кандидатом на посаду Камінь-Каширського міського голови Світланою Сидорук відвідала села Піщане та Воєгоща.

У Камені-Каширському зустрілися з прихожанами Свято-Миколаївського храму, ветеранами АТО та освітянами.

Оскільки візит відбувся у День захисника України і Покрови Пресвятої Богородиці, гості вшанували пам’ять загиблих захисників.

 «Дякую за те, що підтримуєте!»

Свято Покрови Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, зародження Української повстанської армії, День захисника України народна депутатка розпочала із зустрічі з громадою Свято-Миколиївського храму Каменя-Каширського.

Поспілкувалися про актуальне, поділилися баченнями майбутньої співпраці.

Покрова Пресвятої Богородиці для українців є не лише релігійним святом, а й народним, родинним. Для жителів села Піщане – ще й храмове свято, до якого долучилися поважні гості: взяли участь у хресній ході, приклонилися до ікони, спільно з селянами просили Божу Матір миру і добра Україні.

Народна депутатка України Ірина Констанкевич, очільниця Волинської обласної організації політичної партії «ЗА МАЙБУТНЄ», і її друзі, які також балотуються на місцевих виборах, привітали громаду, поспілкувалися із настоятелем та прихожанами храму.

У Воєгощі під час зустрічі  з громадою Ірина Констанкевич представила команду партії «ЗА МАЙБУТНЄ».

Що турбує ветеранів АТО?

На зустрічі  з учасниками АТО емоції команди «ЗА МАЙБУТНЄ» були  дещо іншими. Хлопці, які прийшли до народної депутатки, ділилися наболілим:

«Воювали, здавалося б, всі однаково, а виходить, що хтось більше, а хтось менше. З одними у районі спілкуються, запрошують на зустрічі, а інших не помічають», –йдеться у дописі.

Сьогодні ветерани АТО просять не називати їх прізвищ і не фотографувати, бо не бажають, щоб їх вважали причетними до будь-яких політичних сил.

«Ми повинні бути поза політикою. А якщо спілка автоців підтримує якогось кандидата на вибори, вона повинна розуміти, що стає інструментом впливу в чиїхось руках. На зустріч із народним депутатом ми прийшли тому, що Ірина Констанкевич є членом тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань правового статусу ветеранів війни, і до неї маємо кілька запитань», -  пояснили колишні бійці.

Турбують ветеранів, передусім, проблеми з адаптацією хлопців, які повертаються з війни. Багатьом з них дійсно дуже складно психологічно після пережитого, і проблема посилюється, бо тут, у мирному житті вони не відчувають підтримки.

Актуальними залишаються питання з отриманням земельних ділянок і навіть, як би це абсурдно не звучало, із забезпеченням паливом.

«Насправді,  ці питання – місцевого рівня. Ними повинні були б перейматися тут, на місцях. А тепер з упровадженням децентралізації – і поготів. А тому вам доведеться визначитися зі своєю довірою до кандидатів і на цих місцевих виборах обрати авторитетних, дієвих, досвідчених людей, які знають, як працювати», -- зауважила Ірина Констанкевич.

Доповнила цю думку і Світлана Сидорук: «Так, політика. Можна взагалі проігнорувати вибори. Але не варто цього робити. Особливо вам, мужнім патріотам, треба визначитися. Бо сьогодні настав час змін.

Від цих виборів залежить і майбутнє громади, і кожного мешканця. Не підете на вибори – владу оберуть без вас, а тоді чи варто розраховувати на те, щоб вас нарешті почули?».

Цю зустріч ветеранів АТО з народним депутатом  ініціювала саме Світлана Сидорук, бо, як пояснює:

«Ірина Мирославівна завжди приїжджає у свій округ. Вибори, чи не вибори –  вона їде до людей. Черговий візит припав на 14 жовтня, і не запропонувати у День захисника зустріч тим, хто сьогодні найбільше заслуговує на повагу, нашими захисниками, було б просто неправильно. Щиро вдячні вам, що не шкодували свого здоров’я і життя заради України! Я завжди готова чути всіх вас і спільно приймати конструктивні рішення», – звернулася до атовців Світлана Сидорук.

Нагадаємо, що Ірина Констанкевич постійно відстоює права ветеранів війни, входить до складу Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань правового статусу ветеранів війни.

Також народні депутати групи «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» неодноразово закликали створити Тимчасову слідчу комісію, яка б розслідувала обставини трагічних подій в Іловайську, Дебальцевому і Слов’янську.  Але монобільшість у Верховній Раді заблокувала цю ініціативу.

Як повернути дітям бажання вчитися?

На зустрічі з освітянами говорили про навчання в умовах пандемії COVID-19. Педагоги стурбовані можливістю запровадження дистанційного навчання, адже у таких умовах випускникам буде складно підготуватися до ЗНО.

Але якщо це питання – тимчасове, то є загрози і системного характеру, зокрема, відсутність мотивації в учнів до здобуття освіти.

«Діти бачать, що держава не гарантує для них після закінчення університетів ні роботи, ні належного рівня зарплат. А тому багато учнів взагалі не збираються здобувати вищу освіту, а планують надати перевагу сезонним заробіткам за кордоном», – зазначали вчителі, наголошуючи, що ще в школі діти починають байдуже ставитися до навчання, бо через велике навантаження просто не встигають всього осягнути.

Не оминули у розмові і питання матеріального забезпечення закладів освіти. «Останній раз наші школи укомплектовували наочним приладдям з природничих дисциплін, мабуть, ще у 80-х роках.

Якщо говорити про комп’ютеризацію, тут взагалі потрібен окремий підхід, бо навіть у тих школах, де є комп’ютери, виникають проблеми з уроками інформатики», – наголошували педагоги.

Ірина Констанкевич зауважила, що, по суті, в умовах децентралізації такі проблеми реально вирішувати навіть на місцевому рівні: «Світлана Сидорук, член нашої команди «ЗА МАЙБУТНЄ», яка балотується на голову Камінь-Каширської міської ради, у випадку обрання на цю посаду має намір запровадити фінансову самостійність навчальних закладів. Саме така модель дозволить швидше модернізувати школи. І такі приклади є вже у багатьох ОТГ».

«Потреби у всіх школах були приблизно однакові, але чомусь був неоднаковий підхід до них. Тому, на мою думку, ми повинні провести загальний аналіз ситуації у закладах освіти, щоб знати, з чого маємо починати. А далі маємо забезпечити рівні умови. Кошти держави мають прийти до кожної дитини і до кожного вчителя. Маємо визначити пріоритети на цей і на кожен наступний рік. І все це треба робити публічно, чесно, відкрито і прозоро за участю самих освітян», – наголосила Світлана Сидорук.

За один рік неможливо буде розв’язати всі проблеми, але багато що залежатиме від керівника територіальної громади. Народна депутатка Ірина Констанкевич переконана, що Світлана Сидорук –  саме та людина, яка зможе впоратися і з освітянськими проблемами, бо знає як це зробити, бо працює із сильною командою.



 

Тетяна ПРИХОДЬКО

Коментарі
23 Жовтня 2020, 18:16
Може досить за ваш майбах агітувати, де вже міра вашої жадоби до наживи, залиште нас поліщуків у спокої і ми самі наведемо у себе лад, так ні давай я щось пообіцяю і потім людей лобами зіткну і побачу що буде, а там по ситуації може ще щось переобіцяю, вже дістали.
23 Жовтня 2020, 22:01
Таки треба, аби переконатись в його неповноцінності
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024