Кіпрська церква офіційно визнала автокефалію Православної церкви України

25 Жовтня 2020, 09:00
Митрополит Епіфаній 2974
Митрополит Епіфаній

Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній подякував архієпископу Нової Юстиніани і всього Кіпру, блаженнійшому Хризостому за визнання автокефалії ПЦУ.

Про це митрополит написав у фейсбуці.

«За мир усього світу, за добрий стан святих Божих Церков і за з’єднання всіх Господу помолимось», – ці слова під час сьогоднішнього богослужіння по-особливому звучали в моєму серці, адже Господь наш Ісус Христос далі єднає нас всіх у любові. Сьогодні через літургійне поминання кіпрським Предстоятелем у Диптиху імені Митрополита Київського – Кіпрська Церква офіційно визнала автокефалію Православної Церкви України», – написав Епіфаній.

Нині 5 з 15 диптихіальних Церков вже визначили свою позитивну позицію.

«Думаю, що незабаром ми будемо говорити про більшість з числа Помісних Церков, які послідують Томосу про автокефалію ПЦУ, але цей процес, безперечно, вимагає часу. Найважливішим є те, що хоча пандемія коронавірусу дещо уповільнила фізичну комунікацію між Церквами, процес визнання православним світом автокефалії Православної Церкви України вже очевидно є незворотній», – додав митрополит.

Також він висловив вдячність Архієпископу Нової Юстиніани і всього Кіпру Блаженнійшому Хризостому II, який 25 жовтня вперше пом’янув ім’я Епіфанія як предстоятеля Православної церкви України у диптиху православних церков під час синодальної спільної Божественної літургії у місті Пафос.

«Упевнений: попереду в нас благотворна співпраця – у любові, мирі та єдності, якими нас благословив Господь», – завершив Епіфаній.

Коментарі
25 Жовтня 2020, 15:45
Не дарма хлопає..
25 Жовтня 2020, 18:54
Ave. Крапля камінь точить. Навіть той, що на Поліссі. За десять років не буде РПЦ ані в Україні, ані ані на РФ
25 Жовтня 2020, 19:22
За десять років може не бути не тільки РПЦ, але і ПЦУ. Сьогодні де не глянь, там штунда...
25 Жовтня 2020, 20:29
Вже пора визнати недієвість релігійної реформи Пороха
25 Жовтня 2020, 21:21
Щось у вашій московській реакції на ПЦУ немає минулої завзятості. Якось несподівано хутко ви втомились. Воно й не дивно. Мумії на довго не вистачає. Час вам до мавзолею
26 Жовтня 2020, 00:01
Невже ж можна так низько думати про своїх земляків, читачів цього сайту, аби Автокефалію для ПЦУ приписувати одній посадовій особі, нехай і найвищого рангу? <br/>Хто хоча б трішки знає свою історію, поважає, якщо не інших то хоча б себе коханого/кохану, то мав би знати, що Томос і Автокефалія для України та її Київської Митрополії фактично були написані ще у 1924 році, коли Вселенський Патріарх визнав автокефальною помісною православну церкву Польщі. Саме тоді у Томосі Вселенського патріарха мовилось «… перше відокремлення від Нашого Престолу Київської Митрополії і православних митрополій Литви та Польщі, залежних від неї, а також прилучення їх до Святої Московської Церкви настало не за приписами канонічних правил…». <br/>Автокефалію Польської православної церкви визнали всі канонічні церкви.<br/>Запитаєте, а чому ж тоді так повільно йде визнання помісними церквами світу нашої автокефалії? Справа у тому, що Томос для ПЦУ формально не потребує такого визнання для її легітимізації, оскільки факт є доконаним. Інша справа, що визнанням досягається рівноправність, євхаристійну рівність серед іншого, дружбу, якщо на те пішло у релігійному сенсі. А світ же тісний і взаємопов'язаний різними факторами впливів, у т.ч. і економічними та, на жаль, геополітичними та іншими впливами. Але, як кажуть, Божі млини мелють повільно, але надійно. <br/>Ви ж погляньте на сябрів. Навіть вони прокинулись і нехай переважно жіночими силами, але пхають того історичного воза до свого подвір'я - литвини також належали до Київської Митрополії і там вже давно, можливо ще не у весь голос, говорять про потребу повернутися до своєї материнської Церкви, бо мачуха свою сергієвську церкву використовує серед білорусів не у духовному, а у імперському напрямку... І тільки сліпі цього не бачать!
26 Жовтня 2020, 00:18
Якби не одна посадова особа, автокефалії було б не бачити, як своїх вух. І ніяка історія тут недопомогла б.
26 Жовтня 2020, 11:08
Навіть комуністи заперечували домінуючу роль особи в історії, казали, що лише за підтримки народних мас, їх вождь здатний привести народ до перемоги. Християни казали й досі, з тих, хто не загубив розум, стверджують: голос народний – голос Господній. На цьому тримається принцип демократичного встановлення рішення. Порошенко успішно виконав те, чого українці, душею і тілом, прагнули сотні років – повернути в правах Київську Митрополію. Коли б все вирішував Порошенко, а народ прагнув би Москви, то повстав би проти нього. Натомість навіть «прихильники» УПЦ-МП проковтнули надання автокефалії українськім православним. Коли б не їхні «священики», виховані та приручені до РПЦ, то вже до кінця 2019 року ніякої УПЦ-МП в Україні не було. Але й тому, що не хочуть очильники УПЦ-МП переходити до ПЦУ є на добро. Потрібно аби чим менше московського сміття прийшло в Православну Церкву України.
26 Жовтня 2020, 11:18
Звісно, що роль &amp;quot;однієї посадової особи&amp;quot; применшувати не варто, як і визнати, що це лишень його особиста заслуга. Недаремно ж ця особа записана у текст Томосу. В процесі прагнення до автокефалії відіграли більшу чи меншу роль Ющенко, окремі керівники Уряду та інші впливові особи України. Значний внесок у автокефалію, як відомо, вніс Філарет, але він був упевнений більше як на сто відсотків, що він же ж і очолить ПЦУ та спочине на лаврах історії у сотнях років. Однак, історія розпорядилася інакше і я вважаю во благо Церкви та православ'я у цілому. Велике бачиться здалека, тому, вочевидь, не нам судити вже і зараз, у т.ч. і аз многогрішному...
26 Жовтня 2020, 11:42
Є історія писана, або академічна, або усвідомлена, а є історія містична, тобто таємна, недоступна людському розуму на певній стадії його розвитку. Хіба що окремі люди, яких з біблійних часів називають пророками, здатні побачити і осягнути те, що не дано більшості, най і з освітою. Тому з позиції не посвяченого можна припускати, що Ющенко, Порошенко, Варфоломей, Епіфаній, і навіть співпрацівник КГБ Філарет, і навіть ідеологічна рука Путіна Кіріл, і навіть намісник Москви в Україні Онуфрій разом із відвертим москвофілом Нафанаїлом перебувають в одному ланцюгу світової трансформації православного Світу. Все, рано чи пізно, приходить до кризи. Колись мала бути на помітному місці РПЦ. Тепер через занепад та відхід у минуле Росії, помітність має перейти українськім православним. Пройде часу, скільки потрібно і про ПЦУ говоритимуть так, наче вона існувала вічно, а про РПЦ, як про історичний артефакт.
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром