Як торгували в Україні 100 років тому
Завдяки віднайденим світлинам, можна побачити як відбувалась торгівля в містах та селах Великої Волині на початку ХХ століття.
Сучасні українці, особливо у великих містах мають величезний вибір товарів, магазинів та базарів на будь-які кошти.
Ще 100 років тому магазинів та базарів було набагато менше. Усі чекали ярмарків та визначених днів, коли проводилась торгівля.
Читайте також: Як міста на Рівненщині стали найпотужнішими центрами торгівлі зерном у 19 столітті
В порівнянні із сучасними цінами на перший погляд здається, що тогочасні ціни були менші, але це омана. Можливо причиною цього є такі приказки як «за 5 рублів можна було купити корову, а на 5 копійок у шинку наїстись».
Проте вага тих 5 рублів, була абсолютно інша.
Читайте також: Торгівля на Волині: як це було
Із тогочасних спогадів, до прикладу 1903 року, можна дізнатись, що зарплатня дрібного чиновника становила близько 45 рублів. При цьому за оренду середньостатистичної квартири він платив 5 рублів 50 копійок. Хліб коштував 2 копійки.
Відро капусти – 25 копійок. Мішок картоплі – 35 копійок, 800 г вареної ковбаси – 30 копійок.
Фунт м'яса в 1914 році коштував 19 копійок. Тогочасний фунт в губерніях Російської імперії важив 0,40951241 грама. Таким чином, звичайний робітник міг купити на свою платню 48,6 кг м'яса, якби захотів.
Ціни на інші продукти станом на 1917 рік:
борошно пшеничне – 0,08 руб. (8 коп.) = 1 фунт (0,4 кг);
рис – 0,12 руб. = 1 фунт (0,4 кг);
томати – 0,22 руб. = 1 фунт;
виноград (кишмиш) – 0,16 руб. = 1 фунт;
яблука 0,03 руб. = 1 фунт.
Вартість обіду з трьох страв на п'ять людей – 1,70 руб., на 1 людину – 0,34 руб.
Читайте також: Як рожищани колись брали з порушників «гребельне» і чим ще не гребували, ведучи торгівлю
Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО