Стрілецька: забудовник показав документи для зведення багатоповерхівки

24 Червня 2015, 09:13
9165

У фірми-забудовника ПП МП «Турія» показали всі документи і дозволи на будівництво на вулиці Стрілецькій,21 Б, за яке точаться суперечки. Рішення міськвиконкому щодо тимчасово призупинення будівництва вважають незаконним, однак, пішли на компроміс із мешканцями, щоб спільними зусиллями вирішити проблему.

Згідно з документами, з якими ознайомили в ПП МП «Турія», у них є акт на право постійного користування землею для будівництва житлових будинків, підписаний ще у 2001 році тодішнім луцьким міським головою Кривицьким, а також всі інші відповідні дозволи. 

Акт на право постійного користування землею для будівництва житлових будівель, підписаний у 2001 році
Акт на право постійного користування землею для будівництва житлових будівель, підписаний у 2001 році

Робочий проект на будівництво багатоповерхівки по вулиці Стрілецькій 21 Б
Робочий проект на будівництво багатоповерхівки по вулиці Стрілецькій 21 Б

«Нам надала дозвіл  міська рада на будівництво третьої черги будинку. Та від початку йшлося про три будинки: два вже є, третій будуємо. Ми  розробили проект, узгодили це все з Державною інспекцією архітектури і містобудування. Після чого отримали основний документ – декларацію на початок виконання будівельних робіт. Тут все розписано, де можливе розташування дитячого майданчика, парковки, як буде відбуватися доїзд до нашого будинку. Це все із врахуванням певних будівельних норм», - розповідає  представник забудовника Іван Остапюк.

«Я не знаю, чому взагалі виникла така ситуація. Земельна ділянка не використовувалась 15 років і аж тепер раптом людей зацікавило, що там відбувається. Мешканців прилеглих будинків це навіть не стосується. На перших зборах мешканців вони мені показували звернення до Кривицького щодо того, що на цьому місці має бути спортмайданчик, але це ж лише звернення, а в нас є всі документи, що дозволяють будівництво. Якби були два проекти, в одному з яких йдеться про спортмайданчик, а в іншому про багатоповерхівку, тоді це інша ситуація. А так я не розумію, в чому справа», - дивується чоловік.

Щодо доїзду до будинку дорогою поблизу прилеглих будинків, то забудовник переконує: це комунальний проїзд, тому він не може бути відведений окремо. Мовляв, там є трансформаторна станція, ГРП, котельня та інші об`єкти.

Дкларація про початок будівельних робіт
Дкларація про початок будівельних робіт

«На підтвердження цього нам надали аналіз дотримання норм використання проїзду вздовж будинку. Там все розписано, і ми нічого не порушуємо. Також багато питань викликало те, чи маємо ми дозволи від Львівської залізниці щодо доїзду для проведення будівельних робіт від колій. Так, в нас є і ці дозволи», - показує документи Остапюк.

У «Турії» продовжують відстоювати позицію, що рішення міськвиконкому про тимчасове припинення будівництва є незаконним.

«Заборонити нам будувати може Державна архітектурно-будівельна інспекція або суд. Оскільки зараз є мораторій на проведення перевірок, то тоді справа за судом. У свою чергу, ми теж можемо подати в суд, вважаючи рішення виконкому незаконним Хто, наприклад, відшкодує нам збитки, коли ми припиняємо будівництво на певний період? Але ми розуміємо, що в ситуації потрібно розібратися. І наразі готові шукати компроміс з мешканцями. Ми будемо діяти лише  в правовому полі згідно чинного законодавства. Якщо конфлікт не вдасться вирішити самостійно, тоді в нас не буде іншого виходу, як подати до суду», - стверджують у «Турії».


Можливо, остаточну крапку в цій історії поставлять 25 червня під час зборів мешканців. Однак лучани продовжують наполягати на тому, що вказане в проекті й на паперах не відповідає дійсності. І дозволи на будівництво були надані з порушеннями будівельних перевірок. А вимагати повторного проведення перевірок Державною архітектурно-будівельною інспекцією наразі неможливо, тому що існує мораторій від Кабміну до 1 вересня. Навіть новостворена тимчасова  комісія  чи вже постійно діючий відділ архітектурно-будівельного контролю міської ради такої компетенції, швидше за все, не матимуть.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром