Де шукати інформацію про предка, який воював у Першій світовій війні

16 Листопада 2020, 11:00
Полонені солдати російської армії в Демидівці 6335
Полонені солдати російської армії в Демидівці

Перша світова війна офіційно завершилась 11 листопада 1918 року. Відомо, що в цьому кровопролитному конфлікті постраждало багато країн.  Велика кількість солдатів пропала безвісти.

Спеціально до цієї важливої дати редакція Район.Історії підготувала добірку інтернет-джерел, які можуть допомогти читачам віднайти інформацію про предків, які були солдатами в роки Першої світової війни. Також на деяких сайтах можна дізнатись про біженців із Волині часів цієї війни.

Читайте також: Мешканці села Лісове 100 років тому

Досить цінним для пошуків є архів Міжнародного агентства у справах військовополонених. Його створили у Швейцарії. Організатором та упорядковувачем свого часу виступив Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

Читайте також: Австрійські військові дислокувалися на Волині

Сьогодні особисті документи часів Першої світової війни доступні онлайн для усіх бажаючих. Розшук на сайті можна виконувати на двох мовах: англійській та французькій.

Читайте також: Боснійські солдати на Волині 100 років тому

Що можна знайти на сторінці? Перш за все, це важливі списки полонених із усіх країн, які були учасниками Першої світової війни. Такі списки вдалось сформувати ще протягом 1914-1918 років. Ворогуючі армії надсилали такі списки до Червоного Хреста.

Полонені солдати російської армії в Демидівці. Зліва і по центру два солдати австрійської армії
Полонені солдати російської армії в Демидівці. Зліва і по центру два солдати австрійської армії

Друге, це вірогідні місця поховань солдатів різних армій. Довгі десятиліття нащадки багатьох солдатів мріяли віднайти місця захоронень своїх рідних.

Досить інформативним є проєкт Україна 1917-1921.

«Історія України періоду 1917-1924 років залишається однією з найменш розвіданих сторінок не лише України загалом, але й мільйонів українських сімей зокрема. Досить часто українці знають, що їх дід чи прадід брав участь у Першій світовій війні або служив у земській управі за часів Російської імперії, чи був парафіяльним священиком у невеликому селі, проте абсолютно нічого не знають про долю рідних і близьких в період з 1917 по 1924 рік», – так прокоментували базу документів його засновники.

Окремої уваги заслуговує тема біженців у роки війни. Під час бойових дій, населення, яке проживало на території України  досить часто було змушене покидати свої рідні землі в пошуках порятунку життя.

Луцьк в роки Першої світової війни
Луцьк в роки Першої світової війни

Читайте також: Любомльчани, яких евакуювали на Полтавщину в часи Першої світової війни

Статистика доводить, що в роки війни біженцями стали дванадцять мільйонів населення. За цим посиланням подано списки біженців із різних регіонів України, в тому числі й Волині.

Біженці на одній із залізничних станцій Волині, 1915 р.
Біженці на одній із залізничних станцій Волині, 1915 р.

Питання пов’язані із пошуком інформації про солдатів Першої світової війни часто обговорюються в Інтернет спільнотах. Корисною може бути для сторінка UAGenealogy в мережі Facebook, де в одному із модулів можна дізнатись багато про цікаві посилання, що стосуються Першої та Другої світових воєн.

Читайте також: Фельдфебель на столітній світлині у Луцьку

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024