Що відзначають 21 листопада та кого вітати з іменинами

21 Листопада 2020, 08:00
фото ілюстративне 1655
фото ілюстративне

Добрий ранок, любі читачі Район.Камінь-Каширський!

На календарі субота, 21 листопада. Це 326 день (у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 40 днів.

Іменини святкують: Михайло, Гаврило, Анфіса.

Свята і пам’ятні дні

  • Всесвітній день телебачення (1996)

  • День Гідності та Свободи
  • День десантно-штурмових військ

Релігійні

  • Собор Архистратига Михаїла і всіх Небесних Сил безплотних (у православних християн, які використовують юліанський календар)
  • Введення в Храм Пресвятої Діви Марії (Римо-Католицька церква)

21 Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних – так називається свято в церковному календарі, а в народі – Михайлів день.  

Собор Архістратига Михаїла – «собор» означає як з’єднання всіх святих ангелів, очолює яких Архістратиг Михаїл – вождь Небесних сил. Ім’я Михайло і означає «подібний Богу».

Дане свято неспроста відзначається саме 8 листопада за старим стилем і 21 листопада за новим. 8 день вказує на день Страшного суду, а листопад – 9 місяць після березня, який вважався першим після створення світу. Існує 9 ангельських чинів і саме в 9-му місяці після створення світу встановлено свято на честь всіх небесних сил – ангелів, серафимів, херувимів, і інших світлих вісників Божої волі.

На іконах архангел (головний ангел) Михайло зображується в військовому вбранні, з мечем або списом, що вражає дракона. Згідно з біблейськими писаннями Михайло – єдиний ангел, який зміг протистояти Люциферу і скинути його з Небес. Михайло встав на захист небесних сил і слави Господа зі словами «Ніхто як Бог!» З тих пір Михайло є наближеним до Господа ангелом, керуючим іншими небесними істотами і протегує несправедливо скривджених і ошуканих людей, своїм вогненним мечем знищуючи несправедливість і наклеп.

У безлічі біблійних сюжетів брав участь Архангел Михайло, наприклад, він вказував дорогу ізраїльтянам під час виходу з Єгипту. З ім’ям Архангела Михайла пов’язано і безліч чудес, в тому числі, що саме цей ангел допомагав Жанні д’Арк.

У народі 21 листопада називають на честь Архангела Михаїла просто – Михайлів день і пов’язують його традиційно з початком зими.

 Існує повір’я про те, що св. Михайло – один з шести братів, що поділили між собою небо, землю і весь світ. Михайлу випало керувати мертвими душами.

У цей день прийнято ходити в гості і самим приймати гостей за багатим столом. На столі обов’язково повинні бути страви з м’яса та всілякі пироги. Народні гуляння на честь Михайлова дня тривали раніше цілий тиждень – адже незабаром після свята починається Різдвяний піст, де вже не до пишних застіль і гучних гулянь.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром