Прип'ять: для стабілізації гідрологічного режиму річки необхідно побудувати новий водозабір

21 Листопада 2020, 14:00
На Прип’яті 1356 Джерело: НПП Прип'ять-Стохід
На Прип’яті

Робоча поїздка природоохоронців  на  Вижівський водозабір.

На днях директор НПП «Прип'ять-Стохід» Олександр Сащук та співробітники наукового відділу парку спільно з начальником дільниці РОВ Волинської області Віктором Криськом виїжджали на верхню точку межі Прип'яті біля села Щитинь Любешівського району та села  Почапи Ратнівського району  з метою огляду стану річки Прип'ять і Вижівського водозабору.Про це повідомляють на фейсбук-сторінці національного парку.

Натурним обстеженням вони встановили, ідеться в повідомленні, що загалом Прип'ять у задовільному стані. На Вижівському водозаборі біля Почапів перепад рівнів води з Прип'яті у Вижівський канал становить орієнтовно 40-50 см. Вижівський водозабір вже упродовж кількох років ув аварійному стані, а тому зменшити рівень скиду води в канал вище встановлених шандорів неможливо.

Паралельно з цим водозабором кілька років тому збудована залізобетонна основа для нового водозабору, проте внаслідок відсутності коштів будівництво не можна завершити. У порівнянні з минулим роком, коли 18 листопада також виїжджали співробітники, рівні води у  Прип'яті були набагато нижчі, і у канал вода фактично не попадала. Цьогоріч ситуація зовсім інша, рівні води відносно оптимальні для нормального функціонування руслово-заплавного комплексу Прип'яті як поблизу Вижівського водозабору, так і нижче, а також у межах національного природного парку загалом.

Варто зауважити, що при нормальному функціонуванні Вижівського водозабору  можна було б періодично регулювати скид води, з метою промивання річища Прип'яті від щорічних наносів, які спостерігали протягом останніх 5 років. Тому найважливіше в стабілізації гідрологічного режиму Прип'яті та збалансованого скиду вод на Білоозерську водоспоживчу систему у Республіку Білорусь необхідне виділення коштів для завершення будівництва нового водозабору, але з підведенням нового каналу до нього не під кутом, а перпендикулярно до річища Прип'яті, як до існуючого водозабору (інакше це сприятиме деградації річища та формуванню коси й наносів).

Важливим питанням також є встановлення сертифікованого та ідентифікованого до білоруського водпосту за рівнями води на озері Біле (на цей час він відсутній на українській частині озера), що необхідно для повноцінного контролю.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024