У Нацслужбі здоров'я дали відповіді на 5 поширених запитань про пологи

22 Листопада 2020, 10:00
1074

Чи можна народжувати не за місцем реєстрації, чи потрібно платити за кесарів розтин та що роботи, якщо вагітна потребує госпіталізації у стаціонарі – відповіді на ці запитання дали у Національній службі здоров'я України під час брифінгу 21 листопада.

 

1. Чи можна з реєстрацією Миколаївської області народжувати в пологовому будинку міста Київ, якщо фактично людина мешкає саме тут?

Можна. Сьогодні місце реєстрації та фактичного проживання не має жодного значення. Породілля має право на вільний вибір пологового будинку серед тих, які уклали договір з НСЗУ на надання медичної допомоги при пологах. Таких закладів майже 400. Медична допомога в таких закладах безоплатна: жодних благодійних внесків чи пакунків з медикаментами. На пологи породіллі потрібно брати лише речі індивідуального користування для себе та малюка на час перебування у лікарні.

2. Як сьогодні бути з плановою госпіталізацією, якщо вагітна потребує спостереження у стаціонарі?

Вагітна не залишиться без кваліфікованої медичної допомоги, якщо її стан потребує госпіталізації. Жінку госпіталізують у разі:

- початку пологової діяльності, навіть якщо вагітна перебуває вдома на самоізоляції та не має лабораторно підтвердженого COVID-19;

- якщо у вагітної відсутня пологова діяльність, але наявний важкий чи середньої важкості стан перебігу COVID-19;

- якщо у вагітної відсутня пологова діяльність, але наявна акушерська або супутня екстрагенітальна патологія (за рішенням лікаря).

У кожному регіоні є лікарні, які визначені для надання допомоги, в тому числі і вагітним з підозрою чи підтвердженою інфекцією COVID-19.

3. Чи входить до тарифу за пологи вибір лікаря, з яким народжувати?

Ні. Особисті домовленості пацієнтки з певним лікарем знаходяться поза межами програми медичних гарантій і не передбачені в пакеті послуг «Медична допомога при пологах».

Заклади охорони здоров’я отримуватимуть від НСЗУ оплату за кожні пологи у розмірі 8 136 грн. В цей тариф входить медична допомога при пологах з черговою акушерською бригадою. І не входить індивідуальний вибір лікаря.

4. Чи входить до тарифу на пологи кесарів розтин? Чи пацієнтка має за це платити додатково?

За кесарів розтин породілля не мусить платити. В межах пакету “Медична допомога при пологах” безоплатними є:

- моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (у тому числі лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);

- медична допомога при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;

- медична допомога при ускладнених пологах та кесаревому розтині;

- зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральна анестезія;

- стабілізація стану дитини після народження;

- вакцинація новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень;

- лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;

- харчування під час перебування у стаціонарі.

5. Хто може скористатися послугою єМалятко? Що для цього потрібно?

Скористатися сервісом єМалятко можуть батьки немовляти, які ще не оформляли свідоцтва про народження дитини. Щоб скористатись сервісом єМалятко, батькам потрібно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП) та номер медичного висновку про народження дитини. Щоб отримати послуги сервісу єМалятко потрібно авторизуватися або зареєструватися на порталі Дія, заповнити заяву та вибрати додаткові послуги, які хочете замовити, підписати заяву електронним підписом. Останній крок - отримати свідоцтво про народження наступного робочого дня. 

Читайте також: Що треба знати про передчасні пологи

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024