Що відзначають 24 листопада та кого вітати з іменинами

24 Листопада 2020, 08:00
1128

Добрий ранок, любі читачі Район.Камінь-Каширський!

На календарі вівторок, 24 листопада. Це 329 день (у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 37 днів.

Іменини святкують: Вікентій, Віктор, Євгеній, Максим, Степан, Федір.

24 листопада християни вшановують преподобного Теодора Студита – цей візантійський чернець та аскет жив у VIII-IX століттях і прославився просвітницькою діяльністю та літературними працями, зокрема був автором двох Катехизмів та статутів, що регулювали життя ченців. В народі свято отримало назви Федір Студит, Поминальник та Санниця і було приурочене до зустрічі зими і супроводжувався спеціальними обрядами, мало свої заборони.

Ким був святий Феодор Студит?

Проживав Феодор в I столітті, свої роки присвятив Христовій вірі та служінню у Студійському монастирі. Йому належить безліч чудес, створених при житті і після смерті

Біля образу святого моляться про зцілення органів дихання, про позбавлення від сильного шлункового болю, просять захисту від пожеж і від нападу диких тварин. Також Феодора молять, щоб допоміг позбавитися від омани, сумнівів і диявольської пристрасті.

Народні прикмети на 24 листопада

  • Йде мокрий сніг або стоїть ясна погода, отже до 4 грудня ще трапляться відлиги.
  • Тепла погода на Студита – зима також теплою буде, і навпаки.
  • Сонце 24 листопада світить на Федора – чекай похолодання.
  • Йде дощ 24 листопада – тепло протримається до Введення.
  • Багато зірок на небі – прикмета, що буде багато грибів і ягід.
  • Гуси вийшли на лід – прикмета, що буде відлига на Різдво.
  • Ще не все колосся зібрано до 24 листопада – наступного року паростки будуть дуже поганими. Саме тому, селяни намагалися завершити всі роботи заздалегідь.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024