Що відзначають 26 листопада та кого вітати з іменинами

26 Листопада 2020, 07:00
фото ілюстративне 1134
фото ілюстративне

Добрий ранок, любі читачі Район.Камінь-Каширський!

На календарі четвер, 26 листопада. Це 331 день (у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 35 днів.

Іменини святкують: Антон (Антонін), Герман, Іван, Манефа, Никифор. Католицькі: Кіндрат, Леон, Леонард, Сильвестр.

У церкві 26 листопада вшановувалась пам’ять святого Іоанна Златоуста, архієпископа Константинопольського, який жив приблизно у IV-V столітті. Сьогодні він шанується як один з трьох Вселенських святителів і вчителів, перебуваючи на одному рівні з Григорієм Богословом і Василем Великим. Народився Іоанн на території Антіохії в сім’ї чиновника і одержав гарну освіту.

Досить рано він став вивчати Святе Письмо, після чого усвідомив, що йому хочеться прийняти християнство. Згодом, коли Іван став ченцем, його вважали гідним кандидатом на посаду єпископа, але той вважав за краще відмовитися від сану і відправився в пустелю, де проводив час у постійній молитві та роздумах. Кілька років Іван присвятив створенню богословських книг, найвідомішими з яких є «Книги про незайманість», «Про провидіння» і т. д. Іоанн був висвячений в сан пресвітера, після чого він міг нести Слово Боже людям.

В результаті, Іван виявився чудовим проповідником і навіть отримав прізвисько Златоуст від своєї пастви. Відомо, що протягом 20 років приблизно 2 рази в тиждень Іоанн постійно проповідував у храмі і також займався написанням великої кількості навчань, бесід, похвал. У 397 році Іван стає патріархом у Константинополі, активно займається вдосконаленням діяльності священнослужителя.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024