Тендери на шкільне харчування: чорнобильські мільйони розіграли ті ж самі фірми

06 Червня 2017, 08:20
4768

Школярам трьох районів Волині, які найбільше постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, держава пообіцяла безкоштовне гаряче гаряче харчування. Сьогодні у цих районах понад 20 тисяч школярів, які охоплені цією пільгою. Батьків, звісно, це втішило, але, як виявилось, де безкоштовне та державне – там не завжди добре.

Через затримку із коштами та тендерними процедурами учні Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького районів ще із лютого не отримують обіцяного харчування, – пише потрал «Четверта влада».

Натомість батькам виплачують компенсацію  – орієнтовно 140 гривень на місяць на одну дитину. Ця сума змінюється на кілька гривень залежно від віку школярів. 

– З нового року не харчуємось вже, діти просто купують їжу за свої кошти, – розповідає мама двох школярів маневиччанка Оксана Туревич.  – До того харчування було дуже хороше, діти задоволені. У шкільній їдальні можна було придбати порцію за 15 гривень – друге, булочка і чай.  Але це проблемно, адже не в кожної мами є 15 гривень, які треба дати кожного дня.

Три чорнобильські райони Волині нещодавно вже провели тендери на харчування дітей-чорнобильців, але харчувати дітей за цими тендерами почнуть вже із нового навчального року. 

Цьогоріч закупівлі послуг із харчування дітей пільгової категорії мали нову назву – кейтерингові послуги. Але зміст тендеру залишився старим: за традицією чорнобильські мільйони розіграли добре знайомі фірми-присоски, які вже «спеціалізуються» на цій темі.

Четверта влада вже писала як минулого року на тендерах з харчування дітей-чорнобильців перемогли фірми із оточення регіонала Юрія Іванющенка. Чорнобильські присоски не зрадили цій традиції і цього року – у трьох районах перемогу у тендерах взяли ті самі фірми.

У Камінь-Каширському районі очікувана вартість закупівлі послуг харчування склала 41 082 449, 62 гривні.

У конкурсі змагались дві фірми із цінами зовсім близькими до очікуваної:

– ТОВ «Транс Логістик Центр»  41 081 505, 50 грн.

– ТОВ «Час мрій»  41 082 195, 43 грн.

В аукціоні ціни не змінювались тож зовсім очікувано перемагає «Транс Логістик Центр».

У Любешівському районі очікувана вартість закупівлі становила 24 896 532,98 гривні.

На конкурс надійшли пропозиції від чотирьох учасників: ТОВ « Геус Груп», ТОВ «Час мрій», ТОВ «Військсервіс Волонтер», ТОВ «Транс Логістик Центр»

Згодом ТОВ «Військсервіс Волонтер» відкликає свою пропозицію, посилаючись на те, що запропонована вартість є економічно невигідною. А «Транс Логістик Центр» відхиляють через невідповідність пропозиції технічним, кількісним та якісним  вимогам до предмету закупівлі. Тому в аукціоні змагаються лише два учасники:

– ТОВ «Час мрій»  24 896 475, 58 грн.

– ТОВ «Геус Груп»  22 950 954, 68 грн.

Прикметно, що і в цьому аукціоні ціни теж не змінюються, тож перемагає найменша цінова пропозиція ТОВ «Геус Груп», яка просто «зриває» тендер – не надає підтверджуючих документів.

Тож дешевшу пропозицію переможця відхиляють, а натомість переможцем визнають ТОВ «Час мрій» із пропозицією дорожчою майже на 2 мільйони.

Тендер у Маневицькому районі не відзначився оригінальністю і відбувся за такою ж схемою.  Очікувана вартість закупівлі становила 25 412 653 гривні.

На конкурс надійшли пропозиції від вже знайомих фірм та кількох нових учасників:

– ТОВ «Військсервіс волонтер» – 20 209 556, 88 грн.

– Маневицька райспоживспілка – 24 562 809, 64 грн.

– ТОВ «Віртуоз ЛТД» – 24 830 899.80 грн.

– ТОВ «Транс Логістик Центр» – 25 412 585.68 грн.

– ТОВ «Час мрій» – 25 412 618.24 грн.

Переможцем аукціону стало ТОВ «Військсервіс волонтер» із найнижчою ціновою пропозицією – 20 209 556,88 гривень. Однак Замовник скасував торги через технічні причини.

На сайті закупівель Маневицьке управління соціального захисту так пояснює причини скасування тендеру:

« …виникла технічна помилка, під час якої неможливо було завантажити в електронну систему закупівель на веб-портал Уповноваженого органу вищевказане повідомлення, яку неможливо було усунути.

Замовник відмініняє торги на підставі ч. 1 ст. 31 Закону України “Про публічні закупівлі”у зв`язку з порушенням порядку оприлюдення повідомлення про намір укласти договір, передбаченого цим Законом, з метою уникнення відповідальності в результаті виявлення порушень контролюючими органами, та в зв`язку з тим, що після оприлюднення повідомлення про намір укласти договір з порушенням термінів, встановлених законодавством, може завдатись шкода економічним інтересам держави».

Тому Замовник оголосив новий конкурс на закупівлю кейтерингових послуг із харчування дітей-чорнобильців у Маневицькому районі.

Спільна історія

У всіх трьох районах участь у тендерах беруть одні й ті ж фірми, їхні ціни не змінюються, і схеми під час проведення тендерів теж не змінюються.

Як приклад: переможець із дешевою пропозицією не надає документів – і в результаті перемагає дорожча пропозиція; або ж відхилення певних пропозицій через недодані документи. Такі тендерні прийоми зайвий раз ілюструють «схеми» в освоєнні чорнобильських грошей.

Учасники цих тендерів мають багато спільного і є частими учасниками тендерів у Міністерстві оборони та Мінсоцполітики.

Коли ж Мінсоцполітики передало тендери на харчування дітей у регіони – традиційно ці фірми і там почали вигравати тендери та витіснили із цього ринку місцеві підприємства, які довгий час харчували дітей.

Коріння фірм-присосок тягнеться із донецького регіону, хоча вони мають різні місця реєстрації.

Переможець тендеру у Камінь-Каширському районі «Транс Логістик Центр» зареєстроване у Києві. За інформацією видання «Наші гроші» ця фірма разом із іншими входить до групи постійних постачальників армії, яка близька до оточення регіонала Юрія Іванющенка.

Засновниця фірми «Транс Логістик Центр» Ганна Бутенко також була в засновниках ТОВ «Адмет груп», яке спеціалізувалось на армійських тендерах – нині його діяльність припинена.

У 2014 році ТОВ «Адмет груп» виграло 40-мільйонний тендер на харчування дітей-чорнобильців у Мінсоцполітики. А прокуратура Маневицького району тоді відкрила кримінальне провадження проти «Адмет груп» щодо привласнення коштів. До суду справа так і не дійшла.

Із 2016 року керівником «Транс Логістик Центр» є Леонід Драник . Ми кілька разів пробували сконтактувати із директором, залишали номер телефону, але ніхто так і не передзвонив.

Те що «Транс Логістик Центр» є чи не головним освоювачем чорнобильських коштів ілюструє і система аналітики Прозорро – впродовж цієї весни фірма виграла понад 128 мільйонів  гривень на харчування чорнобильців у Волинській та Рівненській областях:

1

Переможець у Любешівському районі – ТОВ «Час мрій» зареєстроване у Києві, а його засновником та керівником є мешканка Донецька Марина Фартушна

Раніше засновником фірми «Час мрій» був Тарас Єсик, який до того працював у Державному комітеті України з державного матеріального резерву та Центральному територіальному департаменті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.  Минулого року Тарас Єсикпредставляв на тендерах на Рівненщині фірму «Транс Логістик Центр». 

За даними аналітичної системи «Юконтрол» керівником у цій фірмі раніше був  Максим Романов, який також керував ще одніє фірмою з орбіти єнакіївських – ТОВ «Люкс  Про Форм». 

Сконтактувати із керівництвом чи працівниками фірми не вдалося. На дзвінок  відповів чоловічий голос і представився секретарем. Сказав, що передасть номер журналіста керівнику і він передзвонить. Однак так ніхто і не передзвонив. 

Підприємство «Час мрій» цьогоріч не багате на перемоги – за даними системи аналітики Прозорро фірма отримала лише одну перемогу у Любешівському районі: 

Попри те, що схеми на чорнобильських тендерах очевидні, контролюючі органи не бачать порушень у цьому.

Громадська ініціатива «За чесний тендер» оскаржувала  до Антимонопольного комітету минулорічні закупівлі харчування для дітей-чорнобильців, у яких брали участь та вигравали ті ж самі фірми. Однак чиновники не побачили там жодних порушень, і запевнили що проводять перевірку щодо дотримання фірмами «Транс Логістик Центр» та «Час мрій» вимог законодавства.

З відповіді Антимонопольного комітету

Тож допоки контролюючі органи проводять «відповідні дослідження » чорнобильським «присоскам» вдається розіграти не один тендер. 

В тому, що ці тендери мають ознаки змови та антиконкурентних узгоджених дій переконана іюристка Громадської ініціативи «За чесний тендер»  Мирослава Примак.  

– Закон «Про публічні закупівлі »дає визначення поняття «пов’язані особи», а також встановлює обов’язок саме Замовника перевіряти ознаки пов’язаності осіб, – пояснює юристка. – Зокрема в п.7 ч. 1 ст. 17 Закону зазначено, що якщо тендерна пропозиція подана учасником процедури закупівлі, який є пов’язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі та/або з членом (членами) тендерного комітету, уповноваженою особою (особами) замовника, то замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника.

Тобто, пишучи в протоколі, що ознак зі ст. 17 не встановлено, Замовник перед цим повинен перевірити наявність чи відсутність таких ознак, в тому числі і щодо пов’язаних осіб.

– На мою думку, у вказаних тендерах давно простежуються ознаки антиконкурентних узгоджених дій, тобто змови, однак уповноважений орган її не бачить, – вважає юристка.

Не секрет, що від таких тендерів, які затягуються в часі через схеми з відмовами чи недоданими документами найбільше страждають діти і звичайно – бюджет. 

– Фірми, які перемагають в цих тендерах, є фігурантами кількох журналістських розслідувань, – пояснює керівник громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослав Клічук. – Ми, за підтримки народного депутата Олександра Черненка зверталися до Антимонопольного комітету, але, на жаль, безрезультатно. Нині бачимо ті самі проблеми. Держава виконує свої функції неналежним чином. В результаті – діти лишаються без харчування, а кошти платників податків використовуються неефективно.

«Знову грають на руку київським»

У Маневицькому районі переможця конкурсу поки немає. Адже конкурс скасували через технічну помилку. Однак місцевий учасник тендеру, Маневицька райспоживспілка, сумнівається  у законності скасування торгів.

– Вони відмінили тендер, бо їм не підійшло, вони знов грають на руку київським, – апелює голова спілки   Мирослава Ковальчук. – То було спеціально, бо ті, що йшли на 20 мільйонів, харчування буде збитковим, і їм не вигідно, то й вони мусили відмінити торги. Вони ж завжди харчують за найвищою ціною. Бачите, вони нас не змогли відхилити. Вони завжди нас не допускають до торгів, а це допустили.

Минулого року Маневицька райспоживспілка оскаржувала чорнобильські тендери у суді та Антимонопольному комітеті, але за словами пані Ковальчук, це не дало жодного результату. Тому цьогоріч спілка бере участь у тендері лише у своєму районі, сподіваючись на чесну конкуренцію.

Натомість голова тендерного комітету Маневицького управління соцзахисту Алла Хітько запевнює, що вся процедура відбулася відповідно до закону і тендер змушені були скасувати через технічну помилку, яка вказана на сайті Прозорро. 

– Скажіть чи тендерний комітет вивчає документи фірм щодо того чи вони пов’язані, чи мають якісь спільні зв’язки? – цікавиться журналіст.

– Ні не вивчаємо, – пояснює Алла Хітько. – Нам подають документи і ми їх вивчаємо. Це абсолютно різні юридичні особи подали документи. Вони повністю зареєструвалися, пройшли через Прозорро. Абсолютно ніяких сумнівів в нас не викликало.

Відповідальний за проведення тендеру у Камінь-Каширському районі Віталій Леонець каже що до фірми-переможця «Транс Логістик Центр» у районі немає зауважень і батьки задоволені харчуванням, яке отримують діти. Про те, чому місцеві підприємці не подавались на тендер пан Леонець не знає, припускає, що не мають тендерного грошового забезпечення, інвентарю, потрібних документів.

Про учасників тендеру та їх спільну історію пан Леонець теж не знає. Каже, що тендерний комітет бачить лише ті документи, які надаються у системі Прозорро.

– На Прозорро ми бачимо тільки документи, які нам подають. Тендерний комітет вивчає тільки ті документи, –запевнює посадовець.

У Любешівському районі теж не знають чому у тендерах не беруть участі місцеві підприємці. А історію учасників торгів теж  не вивчають. 

– «Військ сервіс» сам забрав свою пропозицію, а «Транс Логістик» не подав кількісні та якісні характеристики – це теж причина для відхилення, – розповідає про тендер голова тендерного комітету Жанна Матюк. – «Геус груп» перемогла, але не надали підтверджуючих документів, на зв`язок не виходили – ми з ними не могли зв’язатися. Згідно закону у певний термін вони мають нам надати документи. Вони їх нам не надали. Тому ми їх відхилили і відповідно до закону визнали переможцями наступну фірму «Час мрій». На початку наступного місяця плануємо укладати угоду.

– Тендерний комітет вивчає те, чи фірми-учасники  пов’язані між собою?

– Ні не вивчаєм. Це вже відповідні служби тим займаються. Це не наша компетенція. Ми вивчаємо тільки подані документи – чи відповідають кількісним, якісним характеристикам, чи не перевищують допустимих сум.

– От мені тридцять гривень кожного дня дати – це влітає в копійку, – розповідає мама двох школярів маневиччанка Оксана Туревич, чиї діти не отримують гарячого харчування через знятий з технічних причин тендер. – А є діти, які взагалі не харчуються, йдуть голодні. Нам казали, що впродовж канікул проведеться тендер і вже на наступний рік буде харчування дітям. 

* * *

Публікація підготовлена в межах проекту «Сприяння прозорості державних закупівель у Західній Україні» що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство» за фінансової підтримки NED.

 

Коментарі
06 Червня 2017, 13:49
Якщо не влазити у юридичну казуїстику тендерних закупівель, котра часто викрутасами та вихилясами словосполучень спотворює реальність, то в самому принципі такої екстериторіальної організації харчування школярів вже є алогічна складова. Почнемо з того, що саме харчування чорнобильських дітей державою/за кошти держави покликане зміцнювати здоров'я підростаючого покоління, аби мінімізувати шкоду від неконтрольованої радіації. А кейтеринг, себто галузь громадського харчування, пов'язана з наданням послуг на віддалених точках, передбачає ряд речей, котрі здорожчують це харчування за рахунок транспортної складової та орієнтовані на продукти довгострокового чи щонайменше тривалого харчування. Це фактично фаст-фуд, з котрим несамовито боряться прихильники глобалізації. Адже консервовані, спеціально оброблені продукти та напівфабрикати ніколи не будуть цілющим харчуванням, яке, за бажання, можуть організувати місцеві громади за ті ж самі гроші. Скажіть, хіба котлета з свіженької гов'ядини зроблена дбайливими руками місцевої жіночки -поварихи, зварена картопля на гарнір з місцевого поля, салат з свіжого столового буряка, капусти і т.д., свіже переварене молоко від фермера чи господаря через дорогу від школи може рівноцінно за споживчими якостями бути замінена невідомо де закупленими продуктами та товарами і привезеними хтозна звідки? Та й зарплата місцевого повара на одиницю умовної виробленої продукції була б у рази меншою від тієї, котру закладає собі бізнес-проект фактично монопольного концерну, котрому потрібно ще й "помазати" весь цей механізм своєї стабільності. Тому, на місці місцевої влади районного рівня, я б виділив принаймні кілька шкіл, де є сильні громади, є лідери, котрі б за гроші виділені на одного статистичного учня-чорнобильця державою, організували харчування своїми силами та накопичували потрібний для цього досвід. Та й кейтеринг міг би бути, але місцевим. Наприклад, Пнівненська опорна школа в обідню пору у термосах розвезла у свої сусідні дочірні школи гарячу страву, хліб, салати. А вже чай можна було б організувати на місці. Я схематично і грубо змалював сам підхід до цієї справи, винісши за дужки певні тонкощі, деталі та проблеми, котрі безсумнівно у цьому є. Але я твердо переконаний в одному, місцеві люди, котрі часто не мають необхідної кількості робочих місць, здатні за виділені державою кошти організувати повноцінне, притомне(а не круасанне) харчування СВОЇХ дітей, котре значно буде дешевшим за заморське від Іванющенка та К*казнокрадів. Бо так ми дійдемо, що незабаром китайці будуть брати участь у конкурсах на чорнобильське харчування на Поліссі і возити сюди те, що місцеві лабораторії навіть за бажання не зможуть проконтролювати у харчах вміст консервантів та поліпшувачів смаку...
06 Червня 2017, 16:37
"харчування чорнобильських дітей державою/за кошти держави покликане зміцнювати здоров'я підростаючого покоління,": тут справа на сьогоднішній день взагалі прохарчувати дитину, а не в тому, що мовляв:"зроблена дбайливими руками місцевої жіночки -поварихи", оскільки кейтеринг слово яке вживається як правило в економічних реаліях західного громадського харчування. Отже якщо пану "Хрін" до вподоби саме таке:"зроблена дбайливими руками місцевої жіночки -поварихи" то очевидно що для нього до вподоби радянський стиль громхарчу я б ще назвавав би його або навіть запатентував би словом"ренета". Отже "ренетою" Ви бажаєте нагодувати дітлахів щонайменше приблизно в середньому до 250 одиниць щодень у кожній школі, свіжою, натуральною продукцією й при цьому ті особи які працюватимуть над цією проблемою вставатимуть до роботи щонайменше у шість годин ранку та до майже шести годин вечора для того, щоб продовжити цей рух по колу з найменшою заробітною платою одиниці в 3200 грн. нараховано. плюс ще транспортін витрати і т.д. Про те шановний якщо Ви бажаєте будувати тут Європу то Вам слід подивитися на кращі зразки кейтернгу, наприклад на Фінський досвід, Німецький і тому подібне. Звичайно якщо Пнівнеська школа шукає свого почерку то будь-ласка але Я наприклад знав пропозиції кейтерингу тут в К-Каширську ще приблизно 15 років назад але очевидно що на той час місцеві так звані виробники громхарчу не пішли на вдосконалення процесу й очевидно що програли на власних розрахунках або прорахунках, оскільки все-таки слід вдосконалюватися та покращувати свою роботу, а не піарити себе власне як місцевий виробник. Власне хто Вам не заважає працювати так як слід за кращими зразками незалежно від місця вашого проживання, аже Україна і в Донецьку Україна, чи Ні?
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39