Що відзначають 1 грудня та кого вітати з іменинами

01 Грудня 2020, 06:00
фото ілюстративне 1336
фото ілюстративне

Добрий ранок, любі читачі Район.Камінь-Каширський!

На календарі вівторок, 1 грудня. Це 336 день (у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 30 дні.

Іменини святкують: Роман і Платон.

У церкви 1 грудня вшановується пам’ять святих мучеників Романа і Платона, які постраждали за віру в IV віру. Відомо, що Платон був братом мученика Антіоха – разом вони народилися в сім’ї благочестивих християн і отримали відмінне виховання, після чого почали проповідувати християнство буквально на початку своєї юності. Зокрема, Платон дуже часто зустрічався з язичниками і розмовляв з ними для того щоб навернути у віру. Це відбувалося за часів правління імператора Агрипина, який відрізнявся нетерпимістю до прихильників християнського вчення. Не дивно, що він розпорядився заарештувати Платона і влаштував суд, на якому вимагав, щоб проповідник відрікся від своїх переконань. Платон відмовився зробити це, за що було закатовано і вбито.

Крім того, 1 грудня вшановується пам’ять святого Романа, який прийняв мученицьку смерть разом з отроком Варулом. Відбувалося це під час гонінь, організованих у відношенні християн імператором Максиміліаном. Сам Роман був дияконом у місті Кесарія і одного разу зустрів єпарха, що йде на язичницьке свято. Тоді Роман став переконувати його відректися від віри, після чого той відмовився зробити і зрадив проповідника великій кількості тортур. Повз проходив Варул, який також був християнином і не міг залишитися осторонь. Тоді його теж схопили і закатували разом з Романом.

Мученикам молилися для матеріального благополуччя. Тому, вранці перед початком будь-якої роботи неодмінно відправлялися в церкву, оскільки вірили, що після цього в сім’ї водитися гроші будуть.

1 грудня: традиції та звичаї дня

Православна Церква 1 грудня вшановує пам’ять святих мучеників Платона і Романа

Роману і Платону молилися про поліпшення добробуту. Також святих просили допомогти пережити зиму та подарувати наступної осені хороший урожай.

Незважаючи на те, що сільськогосподарські роботи були вже закінчені, у селян турбот вистачало. Вони займалися різними промислами, які приносили дохід. Робили іграшки з обпаленої глини, дерев’яний посуд. 

З цієї дати починається календарна зима. Грудень входить в свої права. Цей день наші пращури вважали показником всієї зими. Існувала приказка у селян:

«Платон і Роман покажуть зиму вам».

Вранці перед початком роботою та справами обов’язково йшли в церкву, оскільки вірили, що після цього в родині будуть водитися гроші.

До цих святих мучеників зверталися з проханнями поліпшити матеріальне становище. Для цього потрібно було взяти монетку найбільшого номіналу і, тримаючи її в руках, сказати:

«Платон і Роман, насипте мені грошей повний карман».

Вірили, що для залучення багатства заговорену монету потрібно протягом року носити з собою і не витрачати.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром