В Україні більше двох мільйонів людей мають інвалідність

04 Грудня 2020, 08:00
1303

Інвалідність – це частина людського життя, у якийсь момент життя майже кожна людина відчуватиме тимчасову або постійну непрацездатність.

Про це повідомляють на сторінці Центру громадського здоров'я України в мережі.

Понад мільярд людей – близько 15 % світового населення – живуть із певною формою інвалідності. Сьогодні, 3 грудня, відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю – «день для всіх людей».

Станом на 1 січня 2020 року, в Україні 2,7 мільйона осіб мають інвалідність, у тому числі 222,3 тисячі осіб з I групою інвалідності, 900,8 тисячі осіб з II групою інвалідності, 1416,0 тисяч осіб з III групою інвалідності та 163,9 тисячі дітей з інвалідністю.

У цей день ВООЗ закликає підіймати обізнаність про необхідність реагувати на потреби людей з інвалідністю у всіх аспектах суспільства, у тому числі під час пандемії COVID-19, нагадати про важливість розвитку інклюзивної культури та повної реалізації прав людини для всіх людей з інвалідністю як невід’ємної частини прав людини та основних свобод.

Люди з інвалідністю опинилися серед найбільш вразливих груп населення під час пандемії COVID-19 через багато соціальних та екологічних бар’єрів, обмежень у доступі до медичних послуг, дискримінаційного ставлення та недоступності інфраструктури. Пандемія надає унікальну можливість переглянути й удосконалити наші системи охорони здоров’я, щоби вони були більш інклюзивними та реагували на потреби та права людей, які зазнають інвалідності у всьому їх різноманітті.

Що ми можемо для цього зробити?

  • сприяти доступу до основних послуг;
  • інвестувати в програми для людей з інвалідністю;
  • прийняти або переглянути національну стратегію та план дій;
  • покращити освіту, навчання та набір персоналу;
  • забезпечити належне фінансування;
  • підвищувати обізнаність та розуміння громадськістю щодо інвалідності;
  • посилити дослідження та збір даних; 
  • залучати людей з інвалідністю до реалізації політики та програм.

Люди з інвалідністю мають право на свободу від дискримінації в забезпеченні їхніх прав. Це свобода від дискримінації за ознакою інвалідності, а також інших ознак, таких як раса, колір шкіри, мова, релігія, політичні або інші переконання, національне або соціальне походження, майнове становище тощо.

Читайте також: Лучан безкоштовно обстежили на ВІЛ та гепатити: скільки хворих виявили

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментарі
04 Грудня 2020, 10:42
Багато хто купує групу і Бога не боїться.
04 Грудня 2020, 12:50
А дуже багато хто стає інвалідом внаслідок того чи іншого щеплення. Ну і помирає, нажаль, теж від цього не мало.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39