Що відзначають 11 грудня та кого вітати з іменинами

11 Грудня 2020, 08:00
фото ілюстративне 1403
фото ілюстративне

Добрий ранок, любі читачі Район.Камінь-Каширський!

На календарі п'ятниця, 11 грудня. Це 346 день (у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 20 днів.

Іменини святкують: Степан, Олексій, Андрій, Анна, Василь, Григорій, Данило, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Сергій, Тимофій, Федір.

11 грудня православна церква вшановує пам’ять преподобного мученика і сповідника Стефана Нового. Інші назви свята: «Іринархів день», «Степани зимові», «Пташка сойка».

Ким був Стефан Новий

За переказами, преподобний мученик Стефан Новий народився в 750 р. в Константинополі від благочестивих батьків, за їхніми молитвами. Сама Пресвята Богородиця з’явилася матері його і обіцяла, що у неї буде син, як вона і просила. Зростаючи, юнак показав себе досить ґречним і особливо полюбив читання творів св. Іоанна Златоуста. Батьки віддали його в пустель на гору Авксентієву, в Віфінії, до старця Іоанна.

Одного разу зі сльозами на очах старець передбачив Стефану, що місце їхнього проживання буде створене і зрощене ним, але іконоборці розорять і спустошать його. Невдовзі старець помер, а Стефан прославився подвигами, тож стали стікатися до нього більшість любителів чернечого життя, і при печері утворилася обитель. 

Народні прикмети 11 грудня

  • Швидка відлига – до довгих морозів.

  • Якщо сьогодні холодно і сухо – літо буде спекотним і сухим.
  • Сухо і холодно, до сухого і спекотного літа.
  • Пічна зола швидко гасне – буде тепло.
  • Порося верещить в сажі – до холодів.
  • Гуси часто ляскають крилами – потеплішає.

Чого не можна робити 11 грудня

В цей день не можна сваритися, краще стримувати свої емоції і бути розсудливими. Постарайтеся не прибирати дім ввечері, щоб не відсвяткувати Різдво з нечистю. А також не варто займати нічого сусідам, тому що можна віддати своє щастя. Не робіть винятків навіть для цукру, солі і хліба.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024