Що відзначають 13 грудня та кого вітати з іменинами

13 Грудня 2020, 07:00
фото ілюстративне 2576
фото ілюстративне

Добрий ранок, любі читачі Район.Камінь-Каширський!

На календарі неділя, 13 грудня. Це 348 день (у високосні роки) в григоріанському календарі. До кінця року залишається 18 днів.

Іменини святкують: Андрій, Іван, Феофіл, Фрумент.

13 грудня Православна церква вшановує пам’ять Апостола Андрія Первозванного. Святий апостол Андрій Первозванний – один з дванадцяти апостолів. У ніч на Андрія, з 12 на 13 грудня, дівчата і жінки влаштовують ворожіння на судженого або на майбутнє. І хоча церква не заохочує подібного, ця традиція є дуже давньою.

Ким був святий Андрій Первозванний?

Андрій був одним із дванадцяти апостолів і улюбленим учнем Христа, він першим пішов за Ісусом, за це його називають Первозванним. Андрій став свідком чудесного воскресіння Спасителя і його вознесіння на небо.

За повчанням Ісуса Христа апостоли попрямували в різні землі проповідувати його вчення. Андрій мандрував по узбережжю Дніпра та на березі Чорного моря, по Балканському півострову, в Скіфії.

Неодноразово зустрічав на своєму шляху язичників, які його жорстоко били. Але він не переставав молитися і зцілювати людей від недуг за допомогою молитви.

Коли ж він повернувся в Грецію, жорстокий правитель Патри наказав стратити Андрія. Він молився навіть в смертельних муках. Довгу і болісну смерть апостол прийняв на хресті.

13 грудня: традиції, звичаї та ворожіння на Андрія Первозванного

Стародавня християнська легенда каже, що апостол Андрій Первозванний проповідував християнство в самому Царгороді, на побережжях Чорного моря та в околицях нашої столиці – Києва.

Хоч Андрій Первозванний – християнський святий, але в народній традиції звичаї і обряди в цей день мають дохристиянський характер: угадування майбутньої долі, заклинання, ритуальне кусання “калити”.

В народі ще це свято називають Калита. Воно вважається парубочим святом, оскільки у Андріївську ніч парубкам дозволено бешкетувати і робити різні збитки, а дівчата цієї ночі можуть дізнатись свою долю. Вже кілька днів до того, себто 7 грудня, у свято покровительки дівчат Катерини, починаються молодіжні обряди.

Свято Андрія є логічним продовженням молодіжних гулянь, де юнаки і дівчата шукають собі пару для майбутнього подружнього життя. 

За традиціями наших предків, дівчата та хлопці сходилися до однієї хати ввечері 12-го грудня. Жартували, оповідали цікаві історії та грали в різні ігри, а в ніч з 12-го на 13-е грудня ворожили…

Колись вечорниці були дуже поширені. На них молодь ближче знайомилася і пару собі вибирала. Було так заведено, що кожне село і навіть вулиця мала „свою” хату для вечорниць. Цікаво й те, що на ті самі вечорниці рідним братам і сестрам не дозволялось ходити – була повага до старших: молодші слухалися своїх старших братів чи сестер. 

Як тільки звечоріло, дівчата до господині, де мали відбутися вечорниці, приносили хто що мав: сир, масло, яйця, борошно, фрук­ти. Хлопці приносили наливку і цукерки. Господиня ще за дня варила ком­пот із сушених фруктів і картоплю на вареники. Дівчата приходили заздалегідь, щоб допомогти господині приготувати святкову вечерю.

Після заходу сонця надходили парубки, розсідалися по світлиці і тоді розпочиналося дійство. Починалося все із цікавих історій, які переказували хлопці, поки деякі дівчата з господинею на­кривали святковий стіл. Найдивовижніші оповідки розповідали старші парубки, вставляючи поміж тим всілякі жарти, щоб наймолодші дівчата не заспали, адже треба було 12-ї години ночі дочекатися, щоб наворожити собі свою доленьку… Хлопці і з дівчатами встигали порозважатися і їм збитки зробити для годиться. 

Коментарі
13 Грудня 2020, 16:18
А що, " колись" посту в цю пору не було, якщо "дівчата приносили на вечорниці сир, масло, яйця" ?
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024