Отримання спадщини: хто і які податки сплачує

17 Грудня 2020, 08:00
1609

Оподаткування спадщини залежить від ступеня споріднення спадкоємця та спадкодавця, а також від резидентського статусу цих осіб.

Якщо об`єкти спадщини успадковані членами сім`ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення – податок на доходи фізичних осіб дорівнює 0%. Про це повідомляють на сайті Юридичне рішення.

Вартість будь-якого об'єкта спадщини, що успадковується спадкоємцями, які не є членами сім`ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% або 18%.

Громадяни - резиденти, які отримують спадщину від громадянина – резидента, але не відносяться до членів сім`ї першого та другого ступенів споріднення, сплачують податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовий збір за ставкою 1,5% від вартості будь-якої спадщини (подарунку).

Об`єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем від спадкодавця – нерезидента, та об`єкти спадщини, що успадковуються спадкоємцем – нерезидентом від спадкодавця - резидента оподатковуються за ставкою податку на доходи фізичних осіб 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Читайте також: Одноразова компенсація щодо відшкодування витрат на ЄСВ: який порядок отримання


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39