Три прості рецепти куті на свята
04 Січня 2021, 11:59
1156
Кутя – традиційна страва, яку готують на Святвечір і Старий Новий рік.
Традиційно кутю готують із пшениці з маком (голодна кутя), додаючи родзинки та горіхи (багата кутя). The Village Україна зібрало три рецепти куті, які легко можна втілити вдома.
Горіхова кутя
Інгредієнти:
- 2 склянки пшениці
- 100 грамів маку
- 100 грамів білих родзинок без кісточок
- 100 грамів чорних родзинок без кісточок
- 100 грамів несмаженого мигдалю
- 100 грамів волоських горіхів
- 100 грамів кедрових горіхів
- 250 грамів меду
- вода
Приготування:
-
Пшеницю попередньо замочуємо у воді на 5-6 годин.
- Мак заливаємо окропом та лишаємо на 1-2 години.
- Відварюємо пшеницю до готовності та зціджуємо воду.
- Запарюємо окремо мигдаль та родзинки.
- Зблендеруємо мак.
- Мигдаль очищуємо від шкірки та подрібнюємо у ступці або нарізаємо на маленькі частини.
- Змішуємо пшеницю, мак, родзинки, подрібнені волоські горіхи, мигдаль та кедрові горіхи. Додаємо мед.
- Готову кашу заливаємо попередньо кип'яченою та охолодженою водою. Води має бути десь у два рази більше, ніж каші. Та її кількість може варіюватися в залежності від того, якої густоти кашу ви полюбляєте.
ПРИМІТКИ:
- Замість води кутю можна залити охолодженим узваром.
- Замість кедрових горіхів можна взяти кеш'ю, лісові чи будь-які інші горіхи.
- Замість пшениці можна взяти булгур або суміш із трьох видів злаків (пшениця, овес і рис).
Кутя з булгура та сухофруктів
Інгредієнти:
- 1 стакан булгура
- 100 грамів маку
- 100 грамів родзинок без кісточок
- 1/2 стакана волоських горіхів
- 100 грамів інжиру
- 100 грамів кураги
- кориця
- мед на смак
Готуємо:
- Замочуємо та промиваємо булгур, поки вода не стане прозорою.
- Заливаємо булгур водою в пропорції 1/3 та відварюємо до готовності.
- Замочуємо горіхи та сухофрукти. Зціджуємо воду та подрібнюємо їх.
- Зблендеруємо попередньо розпарений мак.
- Змішуємо булгур, мак і сухофрукти, додаємо мед та корицю до свого смаку.
ПРИМІТКА:
Додаємо воду або узвар за бажання.
Екзотична кутя
Інгредієнти:
- 1,5 стакана дикого рису (можна замінити довгозернистим)
- 100 грамів мигдальних горіхів
- 100 грамів фундука
- 100 грамів сушеного банана
- 100 грамів нарізаного кокоса
- 150 грамів тропічного міксу цукатів (ананас, папая, фініки тощо)
- 2 зірочки бодяну
- 2 столові ложки оливкової олії
- 4 столові ложки меду
Готуємо:
- Замочуємо та відварюємо рис.
- Відпарюємо та очищуємо від шкірки мигдаль.
- На олії злегка підсмажуємо горіхи та цукати.
- Змішуємо мед з водою 1/1. Додаємо розтовчений бодян.
- Змішуємо кашу з горіхами і цукатами. Додаємо медову суміш.
ПРИМІТКА:
Додаємо воду за бажанням.
28/03/2024
Четвер
28.03.2024
14:24
11:00
09:12
ГАЛЕРЕЯ
Бізнес
Еко
Життя
Закордон
Історія
Культура
Медицина
Освіта
Спорт