Як відсвяткувати Різдво Христове і не захворіти на коронавірус

04 Січня 2021, 09:15
1186

Новорічні свята ще тривають, і багато хто готується до Різдва.

Як зустріти Різдво без шкоди для здоров'я розповіли на сторінці НСЗУ в мережі.

Чимало людей мають певні звички щодо різдвяного святкування. Але сьогодні потрібно насамперед дбати про безпеку, вашу та ваших рідних. Тож як провести Різдво та новорічні свята безпечно?

Якщо ви дотримувались різдвяного посту, подбайте про те, щоб вийти з нього з мінімальним стресом для організму. Запитайте поради у свого сімейного лікаря щодо правильного харчування після дотримання посту. Особливо, якщо маєте певні проблеми з травленням.

Якщо ви звикли відвідувати службу в церкві, зробіть цього року виняток з правила. Замініть відвідини на перегляд онлайн – трансляції. Докладіть зусиль, щоб переконати своїх рідних старшого віку вчинити так само. Допоможіть їм знайти та налаштувати перегляд різдвяної трансляції

Загалом порада віддавати перевагу онлайн-участі стосується будь – чого, а не тільки служби церкві. Мова і про колядування, перегляд кіно, концерт, шопінг, зустрічі з друзями та рідними, які мешкають окремо. Залишатися вдома – найкращий спосіб захистити себе та інших.

Незмінною залишається порада і стосовно подорожей. Адже подорожі збільшують шанс отримати та поширити вірус, що викликає COVID-19. Тож якщо можна утриматись від подорожі, зробіть це. Особливо – якщо неможливо здійснити мандрівку власною автівкою у колі тих, з ким мешкаєте разом.

У разі, коли ви все – таки плануєте подорож на зимові канікули або Різдво, ось кілька важливих питань, які слід з’ясувати заздалегідь:

  • який рівень захворюваності у регіоні, де плануєте відпочинок;
  • чи не заповнені там лікарні пацієнтами з COVID-19;
  • чи уклали ви декларацію з лікарем і чи маєте його контакт на випадок підозри на COVID-19 під час відпустки.

Також радимо обирати таке місце для відпустки, куди легко дістатись або власним авто, або одним видом транспорту без пересадок та очікувань на вокзалі. Потрібно максимально обмежувати перебування у місцях скупчення людей. Тож купуйте усі квитки онлайн, а їжу та напої для подорожі краще взяти з собою у ланчбоксах та термосі.

Найбезпечніший спосіб святкування Різдва – вдома, у колі людей, з якими ви разом мешкаєте в одній квартирі чи будинку. Радимо не запрошувати гостей, які мешкають в інших місцях чи містах. Особливо – найстарших рідних. Але підключіть бабусю з дідусем через відеозв’язок. І вони святкуватимуть поруч, хоч і залишатимуться на безпечній відстані.

Якщо все-таки вирішили запросити або відвідати гостей на Різдво, пам’ятайте про наступні засоби безпеки:

  • варто максимально обмежити кількість гостей;
  • віддавайте перевагу прогулянці на свіжому повітрі, ніж святкуванню у закритому приміщенні. Але зважайте на погодні умови, тримайте безпечну дистанцію та оминайте місця скупчення людей;
  • збираючись у закритому приміщенні, пам’ятайте про провітрювання, етикет кашляння або чхання, окремий посуд для кожного та дистанцію навіть за столом.

Пам’ятайте, що чим ближче ви знаходитесь до інших людей, які можуть бути заражені, тим більший ризик захворіти. Так само щодо часу. Проводячи більше часу з людьми, які можуть бути інфікованими, збільшується ризик зараження.

В жодному разі не долучайтесь до спільного святкування або подорожі, якщо маєте підозру або підтверджений COVID-19. Або якщо чекаєте на результати тесту чи мали контакт з людиною, у якої діагностували короновірусну хворобу.

Радісний переддень Різдва надихає всіх бути добрими та уважними до інших. Для цього не потрібно робити подвигів. Просто подбайте про тих, хто поруч та про тих, хто перебуває у групі ризику. Святкуйте, турбуючись про безпеку інших.

Читайте також: Чотири поради, як зменшити наслідки святкувань

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром