Камінь-Каширщина: у грибах виявили п’ятикратне перевищення норми радіації

21 Червня 2017, 18:40
2804

Проблема радіонуклідів настає з періодом заготівлі ягід і грибів, адже дикоросла сировина лісів у Камінь-Каширському, Любешівському і Маневицькому районах є найбільш небезпечною за вмістом радіонуклідів.

В області радіоактивний фон  є на рівні природного, про що свідчать щоденні моніторингові дослідження проведені фахівцями ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України». Радіаційна ситуація є стабільною, але в ґрунті «спочивають» радіонукліди, які потрапили  ще під час аварії на ЧАЕС і надходять через ланцюжок «грунт-рослина-тварина-людина», – повідомляє сайт Волинського обласного лабораторного центру.

У 2017 році в лабораторії електромагнітних  полів та інших фізичних факторів ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» виявлено п’ятикратне перевищенням норм вмісту цезію-137 у сухих грибах з Камінь-Каширського району. Безконтрольне споживання такої продукції може негативно впливати на стан здоров’я населення.

Значному зниженню вмісту радіонуклідів в харчовій сировині сприяє правильна технологічна і кулінарна обробка. Починати її доцільно з механічної очистки  харчової сировини від забруднення землею, що містять радіонукліди. Тому гриби, ягоди необхідно добре промивати в проточній воді. Наступний етап обробки – вимочування в чистій воді протягом 2-х годин — це дає змогу зменшити радіоактивне забруднення до 40 відсотків. Єдиним доцільним способом термічної обробки харчової сировини (гриби) в умовах підвищеного радіоактивного забруднення  є  варіння. При варінні значна частина радіонуклідів переходить у відвар. Довівши до кипіння і проваривши сировину протягом 5 – 10 хвилин необхідно злити відвар і продовжувати варити у новій порції води. При значному забрудненні  радіонуклідами  грибів воду доцільно зливати 2 – 3 рази.

Смажити сировину (гриби) в випадку підвищеного забруднення  радіонуклідами —  недоцільно. Під час смаження всі радіонукліди залишаються в сировині, а через випарювання рідини їх концентрація навіть збільшується.

Коментарі
22 Червня 2017, 02:32
Фотка не зовсім файна. Побутовий дозиметр вимірює потужність дози, а не питому активність. Іншими словами обкладання дозиметра грибами-це як старого діда посадити серед молодиць.
22 Червня 2017, 13:21
Ключовим у цій статті є речення: " ...виявлено п’ятикратне перевищенням норм вмісту цезію-137 у сухих грибах з Камінь-Каширського району". Однак у ньому нема конкретики - коли, де, у якій кількості тощо. Загальновідомо, що підприємливі піщанці вже літ 50 масово закупляють сухі білі гриби у сябрів і успішно перепродують їх у різних кутках колись неозорого СССР, найкраще це їм вдавалось у Ленінграді і Москві. Тепер ця географія закупівель і продаж, звісно, звузилась. Варто нагадати, що забрудненість грунтів окремих районів Білорусі по цезію-137 сягає й до 50 Кі/кв. км, а в каміньській 3-й зоні лишень теоретично від 5 до 15 Кі/кв. км, однак в реальності ніхто такого підтвердження тут не знаходив і зона "підтверджувалась" лишень через забрудненість молока і то з натяжкою. А от в дорогих ресторанах знають, що продавці грибів мають локацію проживання в чорнобильській зоні і тому перевищення радіації у 5 кратному розмірі вилізло на поверхню. А от походження сухих грибів невідоме. Тому, ця стаття має хіба інформаційно-попереджувальний характер загального типу "Будьте уважні". На фото з дозиметром справді відображається потужність дози опромінення, що перевищує природну у 5 разів, бо 0,10 мЗв/год це приблизно 100 мкр/год. А природний рівень радіаційного фону, як відомо лежить у межах 12-20 мкр/год. Відтак, поодинокий забруднений гриб в пательні суттєвої шкоди поліщуку не принесе, бо радіація в малих дозах навіть корисна (радонові ванни), а от за більшими партіями грибів потрібен контроль. Було би більше користі, якби районний підрозділ ДСНС, який зобов'язаний в зоні радіаційного забруднення мати професійний дозиметр, час від часу моніторив ситуацію з забрудненістю свіжих грибів Полісся. Думаю, що нічого суттєвого він би не надибав, оскільки за 30 років після аварії на ЧАЕС дощі змили радіонукліди в глиб піщаних поліських грунтів, звідки грибів вони вже практично не дістають...
22 Червня 2017, 16:32
потрібен радіологічний контроль, тобто вимірювання питомої активності в Кі/кг
22 Червня 2017, 17:52
Такий контроль має здійснювати радіологічна лабораторія, яка колись була при СЕС. Вона мала нормальний спектрометр і вимірювала питому активність, забрудненість продуктів (гриби, ягоди, молоко, бульба тощо) на предмет їх радіоактивності (питома масова активність) в межах ТДН(тимчасових допустимих норм) встановлених &quot;рідною&quot; державою, що санкціонувала у Києві МИР-ТРУД-МАЙ-наливай 1 травня 1986 року через кілька днів після вибуху реактора. <br/>П.С. Зрозуміло, що одиниці виміру в Кі/кг, або в більш зручних в системі СІ Беккерелях -(Бк) на кг чи літр, де (Бк) до (Кі) перебуває у співвідношенні 1 Ки=3,7 . 10* Бк; ( * = 10).
23 Червня 2017, 15:11
&quot;дощі змили радіонукліди в глиб піщаних поліських грунтів,&quot;: хоч і не спеціаліст але сумніваюсь про те що мовляв дощі змили вглиб. Теоретично можна допустити, що ці дощі змили не тільки вглиб але й далі, що найменше до грунтових вод, а потім в Чорне море )))). Тому не слід думати, що та сама &quot;радіація&quot; це десь таке приблизно як пилюка серед центру К-Каширська, очевидно що &quot;радіація&quot; має якусь іншу фізичну форму як для Нас здається в спрощеному вигляді. Потім таке явище як &quot;пляма&quot; на яку віддаль воно фонить і на скільки ці плями мають свої фізичні властивості в уяві пана &quot;Хріна&quot; вони змиваються чи ні? Крім того навіть в інтернеті можна знайти розподіл забрудненості в районі, якщо хто цікавиться ці дані не Є, думається секретними. &quot;Хрін&quot; весь час б&quot;є ту тему, що мовляв у Нас забрудненість виявлялася тільки через показники в молоці, а тому на сьогоднішній день коли таких показів немає, тому що молока катма то й радіації &quot;катма&quot;. Таке спрощене уявлення проблеми мусується не тільки такими &quot;знавцями&quot; як &quot;Хрін&quot; але й вже іншими категоріями &quot;споживачів&quot; цієї теми не роздумуючи над тими проблемами які фактично маємо сьогодні. Адже принаймі сьогодні &quot;Зона&quot; дає громадянам Полісся більш-менш підлалати своє здоров&quot;я, а тим більше завтра якщо прийметься Закон про медреформу в якому &quot;Укроп&quot; пропонує уряду на себе взяти зобов&quot;язання про додаткову проплату стану здоров&quot;я під час лікування в державних &quot;органах&quot; медицини. Якось так.
23 Червня 2017, 17:17
Та я міцно й не парюся, якщо щось не те таляпну, адже ще не було такого випадку, аби Ви мене не підправили. В результаті народ отримує &quot;всебічно обгрунтовану&quot; відповідь на будь-яке злободенне питання, як от цього разу Ваше : &quot;...сьогодні &quot;Зона&quot; дає громадянам Полісся більш-менш підлалати своє здоров&quot;я,...&quot; розставило все на свої місця! No comments )) Ще й УКРОП підлатає, як не безплатною путівкою то дармовим пластиковим вікном, - то що ще хотіти? Але, пане Камінь, цього разу ми розмовляємо про радіаційну забрудненість грибів...
23 Червня 2017, 18:22
Ага, от чому Колб втікав від тих банок зелениць в руках Каменя.
23 Червня 2017, 18:23
&quot;всебічно обгрунтовану&quot; відповідь&quot;: Я не претендує на оскара це по-перше і по друге чи по-третє Я не являюсь тут офіційною особою партії чи інших держваних і тому подібних структур які мають не тільки інколи звітувати але й не дай боже що ляпнути. ТОму у принципі розмовляю тим що маю, Ви в курсі справи думаю. Адже Ви у свою чергу маєте трохи &quot;більше&quot; у цьому відношенні.
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024