Камінь-Каширщина: у грибах виявили п’ятикратне перевищення норми радіації
Проблема радіонуклідів настає з періодом заготівлі ягід і грибів, адже дикоросла сировина лісів у Камінь-Каширському, Любешівському і Маневицькому районах є найбільш небезпечною за вмістом радіонуклідів.
В області радіоактивний фон є на рівні природного, про що свідчать щоденні моніторингові дослідження проведені фахівцями ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України». Радіаційна ситуація є стабільною, але в ґрунті «спочивають» радіонукліди, які потрапили ще під час аварії на ЧАЕС і надходять через ланцюжок «грунт-рослина-тварина-людина», – повідомляє сайт Волинського обласного лабораторного центру.
У 2017 році в лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» виявлено п’ятикратне перевищенням норм вмісту цезію-137 у сухих грибах з Камінь-Каширського району. Безконтрольне споживання такої продукції може негативно впливати на стан здоров’я населення.
Значному зниженню вмісту радіонуклідів в харчовій сировині сприяє правильна технологічна і кулінарна обробка. Починати її доцільно з механічної очистки харчової сировини від забруднення землею, що містять радіонукліди. Тому гриби, ягоди необхідно добре промивати в проточній воді. Наступний етап обробки – вимочування в чистій воді протягом 2-х годин — це дає змогу зменшити радіоактивне забруднення до 40 відсотків. Єдиним доцільним способом термічної обробки харчової сировини (гриби) в умовах підвищеного радіоактивного забруднення є варіння. При варінні значна частина радіонуклідів переходить у відвар. Довівши до кипіння і проваривши сировину протягом 5 – 10 хвилин необхідно злити відвар і продовжувати варити у новій порції води. При значному забрудненні радіонуклідами грибів воду доцільно зливати 2 – 3 рази.
Смажити сировину (гриби) в випадку підвищеного забруднення радіонуклідами — недоцільно. Під час смаження всі радіонукліди залишаються в сировині, а через випарювання рідини їх концентрація навіть збільшується.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром
Коментарі