Діалог про віру: чи слід відвідувати храм під час місячних

27 Червня 2017, 11:10
2913 Джерело: http://islam-today.ru

Продовжуємо рубрику “Діалог про віру”, в рамках якої священнослужителі району відповідають на запитання читачів нашого видання.

Цього разу читачі поцікавились, чи можна жінкам відвідувати храм під час менструації?

Відповідає: настоятель Свято-Петро-Павлівського храму села Підцир’я Сергій Михалюк.

«Думка про те, що жінці під час місячного очищення не можна відвідувати храм та бути присутньою під час богослужіння базується, зазвичай, на 15 главі Книги Левіт зі Священного Писання Старого Завіту.

Але Перший апостольський Собор постановив: «Бо угодно Святому Духові і нам не покладати на вас ніякого тягара більше, крім цього необхідного: утримуватися від ідоложертовного і крові, і удавленими, і блуду, і не робити іншим того, чого собі не бажаєте.» (Діяню15: 28-29).

Традиція заборони на відвідування жінками храму в даний період, на мою думку, в першу чергу полягає у гігієнічній площині, але останнім часом ця проблема стала неактуальною з появою сучасних засобів гігієни.

На даний час багато жінок несуть різні послухи у храмі. Наприклад, співають чи навіть керують церковними хорами. Так ось, «особливі» дні, які відбуваються в них щомісяця, не є забороною для виконання даного послуху, і з благословення священика ці жінки бувають у храмі під час кожного богослужіння.

Тому особисто я притримуюсь тієї думки, що жінка, користуючись сучасними засобами гігієни, може бути присутня в храмі в будь-які дні свого життя, і разом із усіма вірними молитися до Всевишнього під час богослужінь».

 - Деякі люди говорять, що під час місячних не варто підходити до ікон. Це правда?

«Це древній благочестивий звичай, який міцно ввійшов у церковну традицію. Так історично склалося, що в нашій місцевості жінки стараються виконувати його в обов'язковому порядку. Тому в дотриманні цього звичаю є навіть духовна користь: "Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать (Як.4:6)».

Зазначимо, що свої запитання священику ви зможете надсилати журналістам Район.Камінь-Каширський:

1) на електронну пошту - [email protected];

2) в соціальні мережі: у профіль Facebook.

Коментарі
27 Червня 2017, 17:32
Просто і ясно
28 Червня 2017, 01:39
То є свого роду просвітництво з боку С Михалюка. Цікаві мої земляки.
28 Червня 2017, 01:50
"Традиція заборони на відвідування жінками храму в даний період, на мою думку, в першу чергу полягає у гігієнічній площині,": якось оригінально трактує пан Отець Старий завіт який був написаний більш як за двохтисячної давності. Може пан Отець приміром розкаже свою версію наприклад чому Ми маємо наприклад в Українській Православні Церкві слухати проповіді не зрозуміло якою мовою, адже по версії Отця у принципі заборони на проповіді українською мовою в церквах УПЦ немає, тим більше що це тільки традиція заборони яка легко ламається ось приміром як говорить пан Отець відносно жінок - достатньо тільки підкластися вибачте на слові. Але наприклад вивчити мову на якій ведеться богослужіння у його церкві то думаю не достатньо тільки підкластися, але слід добре попотіти навіть можеш і не мати у цій справі успіху, хіба що докласти зусиль років так з п"яток але з жінками тут справа набагато простіша. Просто у цій ситуації церква мусить емансипувати жінку оскільки час прийшов до такого розвитку, що жінка не може бути залежна від обставин які були у той час коли людство виходило з напівдикого розвитку. Тому у принципі інколи МИ бачимо тут на сайті або в К-Каширському благочинні коли малих дівчаток огортають з п"ят до голови в жарку погоду то це є очевидним те, що чоловіки ще намагаються жінку ставити у роль другочлена суспільства або як іще говорять з ребра Адамового створена жінка.
28 Червня 2017, 13:17
"То є свого роду просвітництво з боку С Михалюка.": можливо в деякій мірі але Ви клікніть інтернет то на цю тему стільки відповідей, що й не одразу зрозумієш з якого боку про цю тему говорять. Сьогодні проствітництво не таке яке було учора коли навчити людей грамоти вважалося просвітництвом але коли сьогодні наприклад чи не в поливині громадян навіть нашого району інтернет то таке просвітництво хіба що тягне на простий банальний одобрямс. Сьогодні УПЦ принаймі намагається йти у ногу з часом тому слід трохи перебудовуватися. Учора чи позавчора католики вели дискусії про те чи слід сповідатися в інтернеті, сьогодні отець Михайлюк на сторінках свого сайту фактично вже проводить цей акт й без додаткових для того розмов. Світ не стоїть на місці.
28 Червня 2017, 19:35
Якщо у 21 столітті ще обговорються такі "проблеми" в широкому загалі, то ця Церква далека від істинних проблем людства і не адаптовується до суспільного розвитку. Зокрема, насторожує речення: "«особливі» дні, які відбуваються в них щомісяця, не є забороною для виконання даного послуху, і з благословення священика ці жінки бувають у храмі під час кожного богослужіння." Це ж виходить , що жінка має прийти до священника і попросити у нього благословення, можливо й покаятися за те, що не у формі, але от.... теє його як його, одним словом - "разрешите присутствовать"? - Разрешаю, раба Божья, Лукерия, ежели не лукавишь, окоянная" . Але й не дивно, що такі речі застрягли десь на межі середньовіччя, оскільки РПЦ, претендуючи на ІІІ Рим, навіть не "соизволила" взяти участь У Всеправославному Соборі на Криті минулого року, хоча останній офіційний схожий Собор відбувся аж у VІІІ (восьмому!!!) столітті - маю на увазі Другий Нікейський. За 12 віків стільки води пропливло, стільки всього змінилося, що не бачити потреби в змінах - собі на шкоду. Ще трохи і нинішня молодь, як це має місце в інших країнах світу, не буде вестися на такі архаїчні методи впливу на свідомість і наближення до Бога, який сотворив жінку такою, якою вона є...
29 Червня 2017, 02:20
Незрозуміло, 15:19 "А жінка, коли буде течива, - кров буде течею її в тілі її - то сім день буде в своїй нечистоті, а кожен, хто доторкнеться її, буде нечистий аж до вечора." Але якщо жінка користується гігієнічними засобами, то в церкві вона може бути! і неважливо чи хто доторкнеться її. А дівчина, яка ще не є жінкою , голову покривати хустиною в храмі повинна, але ж покривають голову і дівчаткам, які не мають ще місячних.
29 Червня 2017, 03:12
Те, що жінка створена з Адамового ребра, є варіантом перекладу, інший варіант- це не як ребро, а як грань, що ставить жінку поруч з чоловіком, а не нижче чи позаду. Даруйте, але мати Господа Ісуса Христа- жінка! Шануймося, діти Божі!
29 Червня 2017, 04:48
Ну, якщо грань... тоді яснооо! чого Змія послухала))
29 Червня 2017, 17:32
Так от яка глибина захована у Вашому нікнеймі! )) Я роками собі гадав, що це благородна зміючка, що обвивається навколо чаші, аби віддати краплю-другу яду для лікування немічних. Тепер все стало на свої місця - Зміючка є спокусниця з Едемського саду, котра намовила Єву на гріх і вигнання з Раю... ))
29 Червня 2017, 18:29
Ні, там був Змій, а я - зміючка))
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром