Сільський староста: хто це такий, і які його завдання

23 Січня 2021, 11:22
фото ілюстративне 14507
фото ілюстративне

Інтерес до інституту старост в об’єднаних територіальних громадах не вщухав з літа минулого року. Усіх цікавило, як призначатимуть представників голови громади в округах, чим вони займатимуться і за що відповідатимуть.

Про це пише сайт газети Полісся.

Наразі ці нюанси врегульовано і з 1 січня старости розпочали повноцінну роботу. Про посадові обов’язки і права старост дізнаємося з Положення про старосту Камінь-Каширської міської ради.

Згідно з документом, староста є членом виконкому міської ради та працює в ньому на постійній основі.

Він офіційно представляє своє село (села) і може брати участь (з правом дорадчого голосу) у засіданнях сесій міської ради, засіданнях її постійних та тимчасових комісій, на яких розглядаються питання, що зачіпають інтереси жителів ввіреного йому округу, вносити пропозиції до порядку денного засідань виконавчого комітету міськради з питань, які стосуються їх інтересів, порушувати питання про проведення перевірок в організаціях і т.д. на території села, а також одержувати від органів місцевого самоврядування, установ і організацій документи та матеріали, що стосуються соціально-економічного та культурного розвитку села.

Основним завданням старости і, напевно, найголовнішим на місцях є комунікація з громадянами та підготовка документів, що подаються ними до відповідних органів виконавчої влади.

Зокрема, це прийом від жителів округу заяв, адресованих органам місцевого самоврядування Камінь-Каширської територіальної громади, вчинення нотаріальних дій відповідно до статті 37 ЗУ «Про нотаріат» (заходи щодо охорони спадкового майна, посвідчення заповітів (крім секретних), видача дублікатів посвідчених ними документів, засвідчення вірності копій (фотокопій) документів, виписок з них і справжності підпису на документах, видача свідоцтв про право на спадщину і про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з подружжя) та видача довідок.

Читайте також: Любешівську та Маневицьку райдержадміністрації приєднають до Камінь-Каширської

Також старости уповноважені здійснювати військовий облік військовозобов’язаних і призовників, мобілізаційну роботу на території округу та реєстрацію чи зняття з реєстрації осіб за місцем проживання.

Додатково старости повинні працювати на перспективу і піклуватися про соціально-економічний та культурний розвиток свого округу, зосібна про наповнення бюджету громади. Як приклад – виявляти факти ухилення від сплати податків і узагальнювати пропозиції жителів округу щодо покращення соціального, побутового та транспортного обслуговування, ознайомлювати з ними керівництво громади.

Цікаво, що окремим пунктом в Положенні прописане шанобливе ставлення старост до жителів округу. До того ж не менш ніж раз на рік вони повинні звітувати про свою діяльність перед відкритими зборами жителів старостинського округу та виконавчим комітетом Камінь-Каширської міської ради.

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024