29 червня: події, дати, іменини

29 Червня 2017, 08:00
2375

Сьогодні – День писаки.

29 червня іменини святкують: Евтропій, Тигрій, Тихон, Михайло.

Якщо ви бажаєте привітати своїх рідних вашому серцю людей зі святом, надсилайте нам свої привітання та фото іменинників на нашу електронну адресу [email protected] і ваші близькі отримають гарний сюрприз на нашому сайті від вашого імені!

Цей день в історії:

1174 — Полтава вперше згадана в Іпатіївському літописі, під назвою Лтава. Назва Полтава з'явилася в 1430 році.

1941 - у Києві Раднарком УРСР ухвалив рішення про евакуацію наукових співробітників і майна Академії наук України, а також у її складі групи визначних письменників та митців. Усього на схід країни було перебазовано 19 академічних інститутів.

1941 - радянські війська залишили з боями районні центри Голоби, Камінь-Каширський, Любешів, Турійськ, Цумань Волинської області; Дубляни, Комарне, Самбір Дрогобицької області; Броди, Брюховичі, Великі Мости, Винники, Городок, Жовква, Кам'янка-Бузька, Куликів, Пустомити, Сокольники Львівської області; Людвипіль Ровенської області і Жаб'є Станіславської області. Партизанська група ОУН у кількості 70 чоловік зайняла місто Старий Самбір

1945 — СРСР та Чехословаччина підписали договір, за яким Закарпаття, що перебувало під юрисдикцією Чехословаччини, приєднано до УРСР.

29 червня народилися:

1849 - народилася Олена Пчілка (Ольга Косач), українська письменниця, публіцистка, громадська і культурна діячка, етнограф і перекладачка. Мати Лесі Українки.

1939 — Гресь Віктор Степанович, український режисер, сценарист, актор, відомого за фільмами «Чорна курка, або Підземні жителі» та «Нові пригоди янки при дворі короля Артура»; батько українського художника-графіка, тележурналіста, сценариста Марка Греся та українського режисера Ганни Гресь.

1947 — Михайло Іллєнко, український кінорежисер, автор фільмів «Фучжоу» і «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

За матеріалами Вікіпедії та Українського календаря.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024