Понад 100 жителів Волині судили за надання неправомірної вигоди правоохоронцям

29 Січня 2021, 08:00
Понад 100 жителів Волині судили за надання неправомірної вигоди правоохоронцям 1263
Понад 100 жителів Волині судили за надання неправомірної вигоди правоохоронцям

За результатами роботи органи Волинської обласної прокуратури у 2020 році скерували до суду обвинувальні акти у 126 кримінальних провадженнях за фактами надання жителями області неправомірної вигоди працівникам правоохоронних органів (стаття 369 Кримінального Кодексу України).

Про це повідомили у пресслужбі прокуратури Волинської області.

Читайте також: Судили водія, який в Оконську хотів дати хабаря поліцейським

Зазвичай у такий спосіб люди намагалися залагодити із патрульними поліцейськими питання про те, аби їх не притягували до адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху та експлуатації транспортних засобів.

Кримінальна відповідальність за статтею 369 КК України настає не тільки за надання неправомірної вигоди, але і за пропозицію чи обіцянку надати службовій особі таку вигоду, у тому числі в інтересах інших осіб.

Найменше покарання за вчинення цих злочинів – штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

Проте суд може призначити й покарання у виді обмеження чи позбавлення волі. За повторне надання неправомірної вигоди – аж до шести років. А за надання її службовій особі, яка займає відповідальне становище – до восьми років позбавлення волі із конфіскацією майна.

У 2020 на Волині ухвалили 74 обвинувальних вироки щодо жителів, які надавали неправомірну вигоду правоохоронцям, і одну людину засудили до покарання у виді реального позбавлення волі.

У обласній прокуратурі попереджають: згідно із чинним законодавством кримінальна відповідальність за надання неправомірної вигоди настає незалежно від її суми. Кожен, хто намагається у такий спосіб залагодити якісь питання із посадовцями, чинить кримінальне правопорушення і відповідатиме перед законом.

Приєднуйтесь до Район.Маневичі у Viber, Telegram канал новин і групу для обговорень. А також Instagram.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39