Ринок під питанням: чи можуть здавати й орендувати торгові місця в Камені-Каширському

25 Березня 2021, 10:33
7973 Джерело: сайт газети Полісся

Непорозуміння, що виникло минулого року між деякими підприємцями та Камінь-Каширським міським споживчим товариством, загострилося.

Про це пише сайт газети Полісся.

Згідно з Державним актом на право постійного користування земельною ділянкою, виданим у 2001 році, зазначена земля виділена міському споживчому товариству не для обслуговування ринку і створення торговельних місць з подальшою передачею їх в оренду, а для обслуговування виробничих приміщень.

Люди, які орендують торгові місця на так званому міському ринку, задля впевненості у завтрашньому дні висловили бажання укладати договори оренди на кілька років, а не на один, як практикувалося.

Однак, не знайшовши ніякого компромісу, одна із підприємиць в Камені-Каширському, щоб довести недійсність укладеного на 2020 рік договору, звернулася навіть до суду.

Тож тепер, здається, актуальним є питання уже не про умови винайму, а чи взагалі міське споживче товариство вправі надавати в оренду торгові місця.

Наразі обидві сторони судового спору відмовляються обговорювати ситуацію у публічній площині. Мовляв, крапка в цій історії ще не поставлена. Але доступним є рішення Господарського суду Волинської області.

Під час розгляду справи з’ясувалося, що міське споживче товариство до минулого року мало лише Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою, де тепер розміщений ринок.

Документ виданий у 2001-му. Відповідно до нього МСТ отримало у постійне користування 0,88 гектара землі в межах згідно з планом користування для обслуговування виробничих приміщень. Не адміністративних, не для обслуговування ринку і створення торговельних місць з подальшою передачею їх в оренду, а для обслуговування виробничих приміщень.

Хоча фактично тут знаходяться м‘ясний павільйон, складські приміщення та ще магазин №20, адмінбудинок ринку, які належать на праві власності Камінь-Каширському міському споживчому товариству.

Зрозуміло, що після того, як справа «заворушилася», МСТ почало приводити у відповідність документи землекористування. У липні минулого року воно отримало дозвіл міської ради на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі.

Щоправда потім виникла якась плутанина із адресами, потім земельна комісія не погодила затвердження технічної документації, але після внесення в неї коректив на сесії рішення пройшло.

Його підтримали не всі, але необхідну кількість голосів набрало. Згодом суд виніс рішення про недійсність договору оренди торговельного місця між підприємицею К. та МСТ, за яким товариство подало на апеляцію. І питання почало набувати розголосу.

На адресу редакції почали надходити різного роду запитання з приводу усієї цієї ситуації. Зокрема, запитання Любові Балицької “чи готова Камінь-Каширська міська рада сьогодні підтримати підприємців та надати в оренду для кооперативу підприємців земельну ділянку, де тепер розташований міський ринок?” журналісти «Полісся» поставили міському голові Вікторові Пасю під час нещодавньої зустрічі з ним за «круглим столом» у редакції газети.

«Цей ринок існує не одне десятиліття. Але чогось питання назріло лише тепер. Зараз є два судових позови. Один — щодо розірвання договору оренди і повернення сплачених за це коштів. Інший — про відсутність у міського споживчого товариства права постійного користування земельною ділянкою. Якщо суд визнає, що у МСТ акт постійного права користування є надійним, то міська рада, звичайно, зробить відповідні документи на землю і вийде на аукціон, щоб підприємці змогли взяти її в оренду. Але на території, де діє так званий міський ринок, знаходяться приміщення міського споживчого товариства. Частину території потрібно буде надати МСТ для обслуговування. А решту, що залишиться, можна було б надавати в оренду підприємцям», – зазначив Віктор Іванович.

Було б добре, якби останні створили кооператив і зробили там сучасний торгівельний комплекс. Бо ж ринки своє вже відживають. Наразі зауважу, що міська рада дійсно надавала рішення щодо уточнення меж земельної ділянки, на яку міське споживче товариство має державний акт постійного користування.

Але ми не приймали рішення щодо надання дозволу на виготовлення детального плану території міському споживчому товариству, не надавали і в оренду цю землю.

Поки що на цьому ставимо три крапки… Вони означають, що тема не вичерпана і редакція обов’язково до неї повернеться, як тільки з’ясуються нові деталі.

2

 

Коментарі
25 Березня 2021, 15:14
Давно пора закрити той свинарник
25 Березня 2021, 16:28
Ту незаконість Єфімова порішає, з Ващучкою подруженьки і Пась свій
26 Березня 2021, 09:50
Шо ви робите в міській раді з такою репутацією. Люди мовчати не будуть.
26 Березня 2021, 09:57
То це називається рекет в законі. З 2001року бралась плата не законо.Гроши людям поверніть!!!
26 Березня 2021, 14:03
Якраз у Єфімової репутація у районі є чи не найбільш криштальною, хіба за винятком її вимушених "політичних" перебіжок, які зумовлені багаторічною ще чи не з часів СССР практикою центральної влади: хочеш працювати на посаді - пиши чолобитну про вступ у "нашу політичну силу". Саме вона мала б очолити міськраду чи інший орган місцевої влади, якби того хотіла, оскільки має всі для цього необхідні якості. Але її відмова від цих змагань якраз і підтверджує її порядність і адекватність з огляду, можливо, на свій не зовсім комсомольський вік та відсутність амбіцій до боротьби за владу. Це, до слова, також позитив до її репутації. А різночитання з правом власності на майно і землю на ринку пов'язані з зазіханням на цю територію нових місцевих "господарів цього життя", що накосили бабла в лісі або на інших "бізнесових" полях сумнівного характеру. Бо не думаю, аби Єфімова погодилась на добровільну участь у схемі, коли через суди порішають відчуження частини майна і території із майже віртуальної спілки споживчих товариств, приватизувавши її у такий спосіб з вигодою для всіх конкретних сторін і осіб цього "конфлікту".
26 Березня 2021, 14:43
Або Ви працюєте на благо громади))) або йдуть у відставку. Совдепівська мафія. НА місці підприємців я його давно вже б виніс з кабінету за бездіяльність.
26 Березня 2021, 15:47
На місці влади давно треба розібратися з т.з. "підприємцями" - торгашами, що набивають собі кармани, не сплачуючи жодних податків і нге приносячи жодної користі суспільству
26 Березня 2021, 16:34
одні підприємці ще тримають той район. Шкода, що влада бездіяльна і корислива. Підприємці тримайтеся та винесіть Єфімову з міської ради.
26 Березня 2021, 18:00
"Salomon до 07:50 26.03.2021(про Єфімову)": що ви знаєте про ЇЇ роль у цьому процесі або й про Її роботу заступником РДА? 160 років пройшло з того часу коли в Російській імперії відмінили кріпаство, а тут походу у Камені-Каширському підприємців "прикріпили" до панів з землею немаючи на то адсолютно ніяких підстав. Ні Дня ця земля не була у власності МТС та не була в оренді на тих законних підставах за якими МТС могла надавати у суборенду іншим господарюючим суб"єктам, а тим більше якщо МТС не мають на цій землі крім 5 відстоків площі ніяких споруд крім двої воріт які закриваються уввечері та відкриваються зранку. Крім того навіть охорону споруд, малих фарм здійснює інша фірма без прокладки з МТС. Висновки. Чим раніше все вирішиться на законних підставах тим краще буде усім сторонам, а інакше чим ближче до виборів тим гірше самому.
26 Березня 2021, 20:50
А те що ви знаєте, ви яскраво продемонстрували на своїй тронній промові напередодні виборів мера. Перестаньте оцінювати та принижувати вся і всіх і буде вам щастя. На посаді застпниці голови РДА Єфімова демонструвала компетентність, повагу до колег і підлеглих, толерантність у спілкуванні зі знайомими і тим паче незнайомими людьми - чого і вам бажаю!
26 Березня 2021, 23:41
Про яку повагу до Єфімової Ви маєте на увазі)))її компентентність вже побачили по ринку, по її фальсифікації документів. У європейській країні вже давно була за гратами.
26 Березня 2021, 23:50
"Компентентність Суса, Єфімої, Михалика" привела район до стану депресивного((((Шкода своїх земляків які зробили такий вибір(((((
26 Березня 2021, 23:53
Про таку повагу, про яку вам особисто і не мріяти. Серед нас нема янголів, але це компетентна, совісна і справедлива людина впродовж багатьох років у місті і районі на всіх посадах. Щодо фальсифікацій документів по ринку, то проаналізуйте - хто із захланних людей керував 20 літ РСС до Тетяни Михайлівни. Ось там і пошукайте причини минулі і, можливо, й нинішні...
27 Березня 2021, 00:29
Ми не зупинимось. В нас вкрали торгові місця. Єфімова отримали пристойну платню за новий пасаж.
27 Березня 2021, 02:34
Якийсь барига вже заплатив за новий пасаж
27 Березня 2021, 11:28
"Перестаньте оцінювати та принижувати вся і всіх": ))) так картинно "принижувати" як я дійсно невмію але треба змиритися з тим, що ринок має бути загалним місцем розвитку громадян міста, а не для однієї особи. Тут пан Пась говорив, мовляв ринок цей був не одне десятиліття, отож від цих слів давайте і почнемо йти. Ринок цей розвивася КИМ. Я його пам"ятаю як типу кооперативний, місце на якому продавався різного роду крам різного роду підприємливими громадянами та структурами. По перше у радянський час була монополія або державна або кооперативна як у нашому випадку. Про те він не був власністю Камінь-Каширського МСТ, оскільки у тому місці нічого крім побудованих вже здається при Україні нічого не було. Було пусто. Тепер підприємці забудували, вклали чималі гроші. Працюють там роками тому вимоги Їх мають Законний порядок речей, а тому він має бути для усіх. Пора вже відходити від радянської системи яку ви так не любите, шановний. Монополії давно вже попроходили.
27 Березня 2021, 16:45
Приїдьте на ринок у Любешів, Камінському далеко.»»»В нас ринок належить підприємцям.
27 Березня 2021, 16:47
Тримаємо кулаки за Камінських підприємців.
27 Березня 2021, 17:17
Нічого торгаш не має права ні в кого вимагати, бо податки не сплачує і нічого своїми руками не створює
27 Березня 2021, 23:04
"Нічого торгаш не має права ні в кого вимагати": то їдьте на село у там купуйте або виписуйте по інтернету або іще яким способом ))) Торгівля це двигун прогресу.
28 Березня 2021, 01:56
"Торгівля це двигун прогресу". Вам не смішно. Торгівля буде двигуном тоді, коли свій товар продаватимуть виробники, а не базарні бариги, які не приклавши ніяких зусиль заробляють подекуди більше ніж виробник. Колись такі види діяльності називалися спекуляцією, і карались законом.
28 Березня 2021, 04:27
Ці підприємці платять податки в бюджет міста. Боротися й поборите.
28 Березня 2021, 04:27
Ці підприємці платять податки в бюджет міста. Боротися й поборите.
28 Березня 2021, 14:50
Ви спитайте цих підприємців хто з них насправді оформлений підприємцем.
28 Березня 2021, 17:52
На утримання Пася достатньо буде їхніх податків ??? І чому зразу починають с*яти кип’ятком, коли пропонують встановити їм касові апарати ??? Скільки непотребу, яким вони торгують, легально ввезено в Україну ??? Всі ці питання риторичні. Тому це і є паразитичний прошарок суспільства, від якого немає користі ні державі, ні суспільству.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024