2 квітня: важливі події в історії, свята, іменини

02 Квітня 2021, 07:00
фото ілюстративне 1697
фото ілюстративне

Сьогодні, 2 квітня, у світі відзначають Міжнародний день інформування про аутизм, а також триває Великий піст.

На календарі п'ятниця, 2 квітня. Це 92 у високосні роки у григоріанському календарі. До кінця року залишається 273 днів.

Іменини святкують: Севастян, Віссаріон, Сергій, Іван, Максим, Микита, Мирон, Віктор, Герман, Василь, Святла, Уляна, Клавдія, Параска, Олександра, Марія.

Міжнародний день дитячої книги

Цю дату відзначають в день, коли народився Ганс Христиан Андерсен. Свято встановили в 1967 році. Ініціатором стала Міжнародна рада з дитячої книги. У Міжнародний день дитячої книги намагаються особливо підкреслити, на скільки важливо ще з малих років читати хороші книги. Тому що саме вони створюють духовний і інтелектуальний образ нових поколінь. 

Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму

Цей день почали відзначати з 2008 році, а встановили його через резолюцію Генасамблеї ООН. Метою дня є поширення думки, що потрібно допомагати людям, які страждають цим захворюванням, постаратися підвищити їх рівень життя. Зараз все більше дітей страждають аутизмом в різних країнах. А це створює жахливі наслідки не тільки для самих хворих, а й для їхніх сімей і громад.

Православні свята:

  • Преподобних Іоанна, Сергія, Патрикия та інших, в обителі святого Сави убієнних.
  • Преподобного Євфросина Сінозерского,
  • Продолжаетс Великий піст.

День Мучениці Фотинії (Світлани)

2 квітня – день Фотинії Колодязниці. За давнім переказом, саме у Фотинії самаритянки Ісус Христос попросив попити води з колодязя. Вважається, що саме з цієї причини вода в день 2 квітня має корисні властивості, і в народі знахарі 2 квітня використовували її для лікування хвороб і зняття пристріту. Існувала традиція вмиватися колодязною водою – це вважалося дуже корисним.

Звичаї 2 квітня

Свята Фотинія була врачевательницей. Вона могла лікувати навіть найскладніші хвороби, а вода, яку вона подала Ісусу, володіла цілющими властивостями. Тому сьогодні моляться святий Фотинії про здоров’я і просять зцілити хвороби, допомогти в лікуванні.

Видавши в цей день люди на світанку вмиваються колодязною водою. Саме вода з колодязя володіє найсильнішими цілющими якостями. Якщо вмитися нею, організм зміцніє, імунітет зміцнитися, хвороби відступлять, а особа омолодиться.

Також воду з колодязя використовують для очищення будинку і тварин, адже 2 квітня кринична вода прирівнюється до святої води. Потрібно окропити кожен кут хати, всі двері, вікна і стіни – це очистить енергетику житла і вижене з дому все погане.

Прикмети на 2 квітня кажуть, що в цей день саме час незаміжнім дівчатам залучати женихів. Тому дівчата проводять спеціальний обряд. Беруть довгі рушники з вишитими на них рибками і водять хороводи в гаю. Такий хоровод приваблює женихів і допоможе дівчині вийти заміж. Після хороводу рушники вішали на гілки беріз і залишали там висіти.

Народні прикмети 2 квітня 

  • Дощ 2 квітня – буде гарний урожай грибів;
  • Якщо випити з колодязя води – можна від хвороби вилікуватися;
  • Прилетіли шпаки – прийшла справжня весна;
  • Багато талої води в квітні – багато трави буде в травні.
Коментарі
02 Квітня 2021, 12:20
Та-та, та-та .... і " продолжаетс Великий пост"! Здравствуйте, я ваша тетя...
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024