Камінь-каширський священик «проти того, щоб Московський патріархат зводив собі храми на українській землі»

31 Липня 2017, 19:21
4865

Нещодавно із зони проведення антитерористичної операції повернувся настоятель Свято-Миколаївського храму УПЦ КП міста Каменя-Каширського протоієрей Володимир Мицько. Він побував на сході із капеланською місією та спільно із духовними отцями Володимиром Стеблиною, Олександром Вронським, Євгеном Рудем доставив гуманітарну допомогу на Донбас.

Про свою недавню поїздку на війну, про те, чому солдати чекають на військових сповідників та про духовне життя району отець Володимир розповів в інтерв’ю, – повідомляють у Волинській єпархії УПЦ КП.

«Найважливіше — що нас прийняли як друзів»

— Отче, які у Вас лишилися враження після поїздки на схід?

— Це моя не перша і, надіюсь, не остання поїздка, адже нас там дійсно чекають. Скажу відверто, що не плекав ніяких ілюзій про те, що відбувається в зоні АТО. Хоча від поїздки на душі враження залишилися дуже хороші. Ми везли допомогу двома великогабаритними бусами. Першим – їхали ми одним маршрутом. А інший відправили в другий бік Донецької області. Ми відвідали наших військових у таких населених пунктах як Селідове, Авдіївка, Красногорівка, Новоселівка. Крім того доставили гуманітарну допомогу, а саме дитячі речі, українські книги, солодощі і в дитячі будинки. Були ми і у Волновасі, де зараз будується храм Київського Патріархату.

Ми проводили Богослужіння безпосередньо і на передовій, тобто там, де вже лінія бойового зіткнення. Навіть у таких місцях, куди, як казали солдати, ніхто за три роки війни ні разу не приїжджав.

Ми сиділи в окопах, були й такі моменти, коли мусили пересиджувати обстріли. Співали духовних пісень, проводили служби в імпровізованих капличках, молилися разом, щоб підтримати бойовий дух українських вояків.

Дарували солдатам освячені свічки. Адже свічка на війні взагалі дуже цінна, вона є символом кріпості віри.

— Ви їздили у ролі капелана?

— Так, ми освячували каплиці, проводили Богослужіння. Найважливішим було те, що нас сприймали як друзів. Особливо гарні стосунки склалися у нас із капеланами протестантських церков. Вони потужно організували центри допомоги дітям. І ми через їх пункти теж доставляли допомогу. В одному із міст ми хотіли цю справу організувати через місцевих православних священиків Московського патріархату, але вони з нами навіть спілкуватися не захотіли. А ось протестанти радо прийняли у себе, нагодували, влаштували зустріч із дітьми.

«Для воїна не важливо якої конфесії ти духівник»

— А для солдата на війні має значення якої конфесії духівник?

— Якщо ти їдеш як священик, як віруюча людина і християнин, то для воїна не важливо, якого ти віросповідання. Адже коли гримлять снаряди і ти знаходишся за крок від смерті, то міжконфесійні розбіжності відходять на останній план. Хіба що солдати дещо не довіряють православним духівникам російської церкви в Україні. І на це є у них підстави.

— Отче Володимире, чи було страшно там, де не припиняються обстріли?

— У кожної людини є страх. Дуже закарбувався у пам’яті один момент, як ми заблукали. На шляху зустріли підозрілу автівку. Дякувати Богу, все минулося добре, хоча і наш бус трішки осколками посікло. Взагалі дорога у прифронтовій зоні – складна, розбита, на узбіччя не можна з’їжджати, адже воно всіяне мінами та розтяжками.

— Отче, чи плануєте і надалі разом з прихожанами підтримувати українських військових у зоні проведення АТО, збирати для них допомогу?

— Звичайно. Взагалі при храмі збір допомоги ми з парафіянами розпочали ще за Революції Гідності. Я особисто їздив кілька разів закордон і за кошти, які зібрали прихожани, закуповував для армії бронежилети і кевларові каски. Хоча я працюю не сам, у нас діє невелика волонтерська група, що спонтанно сформувалася з прихожан.

Загалом за час анексії Криму, за нашими підрахунками, ми зібрали допомоги щонайменше на 500 тис. грн. Хоча зараз ми більше орієнтуємося на конкретні потреби. Стараємося закуповувати те, що реально потрібно воякам та жителям звільнених районів.

Воїнам найбільше потрібна молитва за них

— Говорять, що вогник волонтерства вже не так яскраво палає в душах наших громадян, як це було у 2014-му…

— Це не так. Дух підтримки фронту дуже сильний. Зараз змінилася лише сама концепція волонтерства. Українська армія – це вже не солдати в гумових капцях, вона щодень міцніє, тилове забезпечення налагоджене. Військовослужбовці отримують більш-меш достойну зарплату, вони тепер самі спроможні собі щось придбати. Але це не означає, що солдату не потрібна наша з вами допомога. Якщо він не відчуватиме підтримки, то складе зброю й піде додому.

— Що ж, на Вашу думку, воїнам зараз найбільше потрібно?

— Молитва за них, духовно-моральна підтримка. Солдати розуміють, що змушені через це все пройти. Коли щодня і щоночі над головами пролітають снаряди, кулі, тоді кожна людина задумується про життя, про те, чи потрібна ця війна їй. Дитячі листівки, продуктові набори з рідних місць сильно змінюють і зміцнюють дух військових. Ось приклад! Коли ми привезли їм домашні смаколики, смачне варення, то бачили б ви, як раділи хлопці, як світилися їхні очі, яку вдячність вони випромінювали, що про них пам’ятають. Саме у такі моменти на війні приходить розуміння: а хто, якщо не ми?!

Сьогодні як ніколи постало питання об’єднання церков

— Як Ви ставитеся до того, що Свято-Миколаївська релігійна громада УПЦ (МП), яка зареєстрована в Олексіївці, планує спорудити в цьому приміському селі храм?

— Ця громада зареєстрована ще у 2004 році. Я так думаю, що це було зроблено з метою відібрати у нас храм. До речі, ми в Олексіївці теж маємо свою громаду Київського патріархату. Щодо будівництва церков, то я однозначно обома руками за їх спорудження, але проти того, щоб Московський патріархат зводив собі храми на українській землі. Якби його адепти в Україні написали відкритого листа Патріарху Кирилу, який є особистим сповідником Володимира Путіна, в якому засудили б російську агресію проти України, то це зіграло б свій позитивний момент і додало їм авторитету. Але поки що такої заяви ми не бачимо. І цим все сказано. Тим більше у релігійному статуті громади села Олексіївка сказано, що майбутній храм із землею буде власністю єпископату. І це означає, що якщо завтра Патріарх Кирил прийме рішення зробити всіх священнослужителів Української Православної Церкви Московського патріархату державними чиновниками Росії, то ми при кожному їхньому храмі матимемо неофіційне посольство цієї держави.

— Чи не плануєте розширювати мережу храмів УПЦ КП? Адже у нас їх лише два на район, а це не забезпечує потреб всіх віруючих, які хочуть ходити саме до української церкви.

— Такий намір є. Приміром, вже зводиться наша православна капличка Київського патріархату у селі Рудка-Червинська. Зараз багато жителів замислюються, що робить Російська церква в Україні, тим більше зараз, коли Росія є агресором щодо України? Згідно з канонами, вона не має права тут бути, тому що Україна — окрема держава. До цих запитань приходять і парафіяни Московського патріархату. Вони не хочуть, щоб у їхніх церквах поминалося чуже «отєчєство», не називаючи його, і Московський патріарх, який є прислужником Путіна. Тому зараз, як ніколи, постало питання про об’єднання церков, аби у нашій країні була єдина і своя православна церква.

— І останнє запитання. Знаю, що минулого четверга Ви відзначили свій день народження, з чим ми Вас від всього читацького загалу щиро вітаємо! А що б Ви особисто хотіли сказати читачам газети, адже час зараз в країні нелегкий.

— Перш за все — не втрачати віри в Бога. Якщо ми хочемо змінити світ довкола, то слід спочатку змінюватися самим. Наше завдання — залишити нашим дітям світ кращим, ніж було до нас. Так, як його залишили нам наші батьки й діди. Зміцнити країну, аби вона була заможною і сильною. Цього хоче й Господь, і цього повинні прагнути всі ми.

Коментарі
31 Липня 2017, 23:03
"це було зроблено з метою відібрати у нас храм.": ходили чутки про те, що на Підцир"ї напочатку цим отцем було запропоновано місцевим збудувати церкву, навіть мав вже креслення але щось там не так пішло....
01 Серпня 2017, 02:25
У Підцир'ї люди мають здоровий глузд
01 Серпня 2017, 03:06
Це Пішло не так є Мирка Володимир Васильович, який знищив усі документи , облаяв(матюкав)тодішнього мера міста і архітектора, а Гулько, який був у справах релігії, приїздив особисто до нашого храму УПЦКП, на розборки.<br/>Землю тоді і відібрали<br/>От і увесь глузд.<br/>Місце де збудований храм, <br/>на Підцирі ,московського патріархату, було освячено владикою Яковом для будівництва УПЦКП, але влада була за московією.<br/>От вам і правда
01 Серпня 2017, 11:32
Мирка знищив усі документи на Підцир'ї , Стефан &quot;Дрозд&quot; Михайлюк - 300-літню Іллінську українську церкву , пам'ятник архітектури спочатку абсолютно змінив зовнішній фасад. Зробив Іллінську церкву в стилі &quot;руская ізбушка&quot; чи &quot;кацапська банька &quot; . Потім в нього теж &quot;щось пішло не так&quot; і церква &quot;пішла за вітром&quot; ...
01 Серпня 2017, 12:12
Але даруйте якщо рішення було за КП то так йому і бути, воно таким і залишається по Закону хіба що потім приймалося протилежне але ось чому у принципі Вони вже напевно що не надіються на Землю в межах К-Каширська, тепер Їм давай в Олексіївці. Якщо по-справедливості то давайте чинити по чергово, тобто одна земля МП (підцир&quot;я) наступна КП (в центрі) але про те на мою думку роздавати землі на ці потреби в межах Камінь-Каширської міської ради то немає потреби оскільки все-таки релігійні храми це не торжки яких й так навалом в місті та господарі яких роками не реєструють своїх найманих працівників, це так до речі між іншим, просто так у тому смислі, що не слід розсаджувати &quot;Храми&quot; по усіх кутах міста адже говориться, що якщо хочеш пізнати бога то піди в свою комірчину й помолися, а інше то від лукавого. Якщо матимо ще один Храм в Камінь-Каширську то йому слід бути українським незалежно чи він КП чи МП якщо на той час суспільство ще приставлятиме цю гробану приставку до УПЦ.
01 Серпня 2017, 12:33
&quot;...якщо завтра Патріарх Кирил прийме рішення зробити всіх священнослужителів Української Православної Церкви Московського патріархату державними чиновниками Росії...&quot; у Греції та Румунії церковні служетелі є держслужбовцями. Наприклад, в бюджеті держави Румунія для Румунської православної церкви передбачені кошти на заробітну плату клірикам а також мирянам, які працюють у церковних закладах. Цілком можливо, що з подачі Кіріла за розчерком пера Путіна, всі батюшки Каміньського благочиння УПЦ(МП) можуть стати держслужбовцями Російської Федерації і отримуватимуть заробітну плату у російських рублях.)))
01 Серпня 2017, 13:05
&quot;всі батюшки Каміньського благочиння УПЦ(МП) можуть стати держслужбовцями Російської Федерації&quot;: по зовнішнім ознакам Вони й так вже є державними службовцями РФ оскільки передусім служать путіну, а потім вже Богу. Траскрипція задля полегшення читання так званої церковнослов&quot;янської мови місцевим аборигенам які вже не тільки не розуміють ЇЇ але й дочасти не можуть навіть вникнути в суть переводу є російською тому говорити про те, хто є держслужбовцем й на кого працюють сьогодні вже доконаний факт і не потребує ще якихось доказів.
01 Серпня 2017, 13:57
Певно, перед своїм від'їздом до Литви, ви вирішили залишити про себе спогади? Шкода, що це відверта неправда та наклепи, які розповсюджуються вами через ЗМІ... І ще, скажіть, будь ласка, а коли саме покійний владика Яків освячував місце в Підцир'ї? Щось місцеві жителі такого не пам'ятають, можливо це було вночі, чи дистанційно?
01 Серпня 2017, 16:58
п.Камінь подивіться на значення слів &quot;транскрипція&quot; і &quot;транслітерація&quot;
01 Серпня 2017, 17:09
давно треба з наших земель московських служак а то зробили з впу церкву неай бряник пустить у свою хата степана а не у навчальний заклад доки це мже тривати
01 Серпня 2017, 17:33
Звичайно сказати про те, що земля, документи та інше було й знищили це фактично перед нами тільки що прозвучало зізнання у вчиненні злочину, тому якщо серйозно то хоча б рішення міської ради можна знайти або хоча б інші документи на цю ситуацію яка б могла б прояснити багато чого, а інакше це вже трохи інакше можна назвати. Тому просимо отця показати для Нас справжню ситуацію на сьогоднішній день і Ми городяни будемо знати хто є хто в кінці-кінців. Це дуже важливо.
01 Серпня 2017, 20:10
Як кажуть &quot;Факти - річ вперта&quot; . Настоятель колишньої згорілої (чи може навмисне спаленої?) української 300-літньої Іллінської церкви в місті Камінь-Каширський священник так званої УПЦ московського патріархату Стефан &quot;Дрозд&quot; Михайлюк зараз шалено лобіює офіційний дозвіл на будівництво нової церкви саме на згарищі . <br/>Питання: ця церква буде українскою??????
01 Серпня 2017, 20:21
Цікаво скільки Стефану років? З виду десь за 50. Отже він ще років з 30 може собі на хліб з маслом заробляти. Звідси й інтерес до новобуду,може ще й його онуку там прийдеться працювати.
01 Серпня 2017, 22:30
Що ж вам так стала поперек УПЦ??Ви ж якщо і все місто забудуй храмами Київського патріархату туди ж ходити не будете))))Будьте відверті хоча б собі.Тут коментарі пишуть декілька чоловік які вважають себе щирими патріотами та ревними прихожами храмів.Насправді ж це лише ті хто здатен лиш на що щоб писати &quot;гнівні&quot; та образливі коментарі в бік УПЦ,священника Стефана і т.д.Більшість а може й усі з вас навіть &quot;Символ віри&quot; не те що на церковно-словянській навіть на українській його не знаєте,а в справи церкви і справи громад храмів ви лізти усі умільці.Так моя вам порада просто по людські не лізьте туди в чому навіть трішечки не розумієтесь.Тому що за кожен своій вчинок та слова ти отримаємо відплату кожен сам за своє Стефан за своє Володимир за своє і ви за своє,тому не накликайте на себе та на наше місто гнів Божий.<br/>Анонімний житель нашого міста.
02 Серпня 2017, 02:48
&quot;за своє і ви за своє,тому не накликайте на себе та на наше місто гнів Божий.<br/>Анонімний житель нашого міста.&quot;: схоже що до Нас звернувся анонімний житель з минулого 24-39р.р. який раніше також писав &quot;анонімки&quot; до органів, а тепер знов згадав своє ремесло, тому шановний більшого гніву господнього на Камінь-Каширський вже не буде як оте, коли трьохсотлітній Храм за мить згорів перед очами вірних своєму місту городян.
02 Серпня 2017, 04:56
Дорогенький мій кожен намагається судити по собі.Якщо раніш писали &quot;анонімки&quot; ио це ваші проблеми а переходити на особистості це не зовсім коректно.І що до гніву Божого то втрата храму це ще лиш квіточки (храм згорів за наші спільні гріхи а не одної особи).Почитайте Біблію і побачите як Господь карав людей.Якщо винна було одна людина він посилав покарання виключно їй.Тому втрата храму це не винна одног чи двох це винна наша спільна.Кожен наш гріх вніс в свою лепту так що чаша гніву Божого переповниласся нашими спільними гріхами і так страшно вилилась на нас.Тому раджу не шукати виних в комусь а поглянути насамперед на своє життя та свою душу.Ми з вами не святі і не безгрішні лиш за те що ми тут розвели такий &quot; словесний срач&quot; нас покарати треба.Ми тільки чуже бачим а те що перед своїм носом то нічого то так треба головне когось осуджу розкажу який він неправильний грішник і тому подібне.А перед цим загляньмо в своє серце та душу.Невже там так кришталево чисто?? Невже ми такі праведні і ніколи не помиляємось??Невже людині не можна помились ? Ви подібно тим євангельським фарисеям хочете когось закидати камінням але забуваєте що теж не безгрішні.І тут хочеться згадати слова одного святого що казав : &quot;я такий радий що мене буде судити Бог а не люди.Бо якщо люди самого Бога якиий всесвятий та безгрішний розіп;яли то що ж вони зробили би зі мною за мої гріхи&quot;
02 Серпня 2017, 09:26
Питаєте, що ж так стала впоперек УПЦ? А ви навіть не здогадуєтесь, ні сном, ні духом? От ця лукавість, це мовчазне сприяння окупантові вести війну на наших землях і стоїть впоперек! &quot;Простота-хуже воровства&quot;- кажуть Московії, так і ваша сліпота. Весь світ бачить &quot;русский мир&quot; з кров'ю на руках по лікоть, а ревні РПЦ й не &quot;здогадуться&quot;
02 Серпня 2017, 12:16
Як тільки вас як шкідливих котів тикають носом у ваш &quot;рускій мір&quot;, то відразу ж починаєте сипати біблійними цитатами . Вашого Стефана &quot;Дрозда&quot; особисто ніхто не ображає . Де ви тут читали ,щоб хтось писав що він має якісь фізичні вади чи щось подібне? Ви усі є послідовниками &quot;руского міра &quot; , який благословляє війну на Сході України , поки що прихованими послідовниками .І не гундяйте тут про так зване &quot;волонтерство&quot; дроздів і всіх попів МП . Не дай Боже , прийде такий час , коли цей &quot;рускій мір&quot; своїм чоботом ступить на Волинь з боку Білорусі (а це цілком реально!) , то михайлюки-дрозди і їм подібні попи так званої УПЦ МП під &quot;мудрим керівництвом&quot;деятелей руской православной церкви&quot; Онуфрія (Березовского Ореста Владимировича) та Нафанаїла (Крикоти Петра Григорьевича) благословлять цих &quot;освободителей&quot; ... А такі як ви будете це все &quot;одобрять&quot; ...
02 Серпня 2017, 13:07
&quot;Невже людині не можна помились&quot;: думаю що Ви мали на увазі у тому, що мовляв &quot;помилитись&quot; але справа в тому, що дійсно кожний помиляється у своєму житті і Я також помилявся і тепер але на мою думку Мої помилки нічого не варті з тими помилками які приводять до того коли &quot;вогонь спалив Храм&quot; або земля була в одного, а стала в іншого. Крім того якщо наприклад дійсно Підцир&quot;ївська земля у свій час була освячена іншим священником то як це називається не промилка випадково чи тут можна сказати про просту банальну крадіжку в іншої релігійної організації яка що очевидно була зареєстрована таким чином як й Того хто так часто тут помиляється. Крім того якщо є суд божий то на цьому світ має бути ще й суд людський оскільки Ми не дикуни і маємо свою державу зі тисячолітньою історією або й більше. Дикунство у Нас тут було кілька тисяч років назад, тому приклад коли Ми знаходимо кам&quot;яний топірець у цих землях але слід вже нарешті бути сучасними людьми, державою яка між іншим судить за вчинення злочинів і передусім злочинів матеріального характеру якось &quot;вогонь спалив Храм&quot; але якщо Ви не бажаєте його судити своїм судом оскільки Ви думаєте, що це характер &quot;божої величі&quot; то між іншим кожний сходить зі свого розуму як йому заманеться.
02 Серпня 2017, 15:34
Шановні редактори Район.Камінь, коли Ви робите передруки матеріалів, опублікованих в газеті &quot;Полісся&quot;, поширених навіть іншими сайтами, то, будь ласка, робіть зсилку на першоджерело.
02 Серпня 2017, 18:39
&quot;коли Ви робите передруки матеріалів, опублікованих в газеті &quot;Полісся&quot;&quot;: проти Корсаків не попрешся, а ні то ще перший поверх перекриють.
04 Серпня 2017, 00:23
&quot;переходити на особистості це не зовсім коректно.&quot;: де тут ми переходимо на особистості? Зовсім навпаки якщо Ви по між рядків читаєте саме про того пана про якого Ви тут подумали то це передусім для Вас і є правдою.
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром