Без необхідних щеплень дітей можуть не допускати до занять у школах та садках

12 Квітня 2021, 11:04
фото ілюстративне 1394
фото ілюстративне

Час від часу у середовищі батьків зринає тема про доцільність заборони відвідувати загальноосвітні і дошкільні заклади дітям, які не мають щеплень.

Про це інформує сайт газети Полісся.

При цьому прихильники щеплень аргументують свою позицію статтею 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», котра передбачає, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється.

До речі, Верховний суд України також вважає, що, забороняючи не вакцинованим дітям відвідувати школу, держава піклується про безпеку життя і здоров’я всіх учасників освітнього процесу.

А перебування не щеплених дітей в організованих колективах створює ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, що є загрозою для життя та здоров’я не лише учнів, а й членів їхніх сімей та працівників закладів освіти. Мова ведеться про вакцинацію від 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та хіб-інфекції.

Тим часом життя засвідчує, що садки і школи нарівні з іншими відвідують і діти без щеплень. Міністерство освіти та науки наголошує, що за допуск до навчання не імунізованих дітей відповідають директори шкіл.

У цьому контексті головний лікар Камінь-Каширського ЦПМСД Ігор Соловей наголошує, що медустанови керуються лише інструкціями Міністерства охорони здоров’я, дотримуючись протоколу здійснення щеплень. А отже від того, якою буде державна політика в частині реалізації процесу імунізації за віком, і залежатимуть дії медиків.

«Особисто я підтримую позицію, що діти, здобувачі освіти, повинні бути охопленими щепленнями. Проте примусово вплинути на рішення батьків жодним чином ми не в змозі. Основною причиною того, чому батьки відмовляються давати згоду на імунізацію», — недовіра до ефективності щеплень. На думку декотрих, вакцина не спроможна убезпечити людину від хвороб, — зауважує головний лікар.

Для прикладу Ігор Петрович навів дані минулого року. Так от, на Камінь-Каширщині у списку таких, котрі не мають жодного щеплення, значиться близько ста дітей різних вікових груп. Останнім не проводили імунізацією через відмову батьків.

«Згадайте, минулоріч у нашому районі мав місце спалах кору. І прикметним є те, що за винятком дітей, котрі мали на момент вакцинації певні протипоказання, усіх решту було провакциновано. Тут більшість батьків адекватно та злагоджено відреагувала на ситуацію», — зазначив Ігор Соловей.

Тим часом медик інформує батьків, які раніше з тих чи інших причин відтерміновували проведення щеплень або змінили з даного приводу думку: лікарі готові безоплатно вакцинувати дітей.

Для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря.

Коментарі
13 Квітня 2021, 04:04
Держава не несе жодної відповідальності за ускладнення внаслідок вакцинації, а всю відповідальність перекладає на батьків, які своєю згодою часто виносять вирок дитині, адже від щеплень не тільки стають інвалідами, а й, на жаль, не рідко помирають. Я не говорю про тих батьків, які дають хабаря лікарям, щоб поставили інформацію в карточці про те чи інше щеплення. За кожну вакциновану дитину лікарям доплачують, тому вони готові іти наперекір совісті, адже добре знають, що таке щеплення, і своїх дітей не вакцинують. На рахунок щеплення від кору, Ігор Петрович, м'яко кажучи збрехав, так як я особисто знаю, багато тих, хто не вакцинувалося просто через те, що знають, вакцина КПК дуже шкідлива і в багатьох країнах заборонена. Ну і, звичайно, не чув випадку, щоб ці діти захворіли на кір. Да й взагалі невакциновані діти набагато здоровіші за вакцинованих. І ще одне цікаве питання, чому вакциновані так бояться не вакцинованих, вони ж ніби захищені? Нібито...
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром